Zone seismice Romania. Cladiri cu risc seismic

Share

Harta seismica a cartierelor din Bucuresti

~Editia Speciala~

O harta confidentiala arata care este acceleratia solului in diverse zone ale Bucurestiului.

Bucurestiul este prima capitala europeana care dispune de o harta de hazard seismic. Dupa sapte ani de cercetari, Institutul de Fizica Pamintului a finalizat prima harta de hazard seismic local, Bucurestiul fiind singura capitala europeana care dispune de o astfel de reprezentare grafica.

foto: NewsPad

fotoinfo: “Cutremurul, marea noastra spaima. Mai mare decat scumpirile, decat gropile, chiar decat taxele Uniunii Europene. Dar romanii pot sa rasufle usurati: in perioada urmatoare nu sunt conditii pentru un cutremur catastrofal. Si, mai mult, Bucurestiul are o harta de hazard seismic”

Este vorba despre acceleratii diferite ale pamintului in cazul unui cutremur. S-au identificat 14 astfel de zone unde acceleratia este fie mai mare, fie mai mica”, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica Pamintului.

Nu exista pamint prost sau pamint bun in Bucuresti, asta sa fie clar pentru toata lumea. Peste tot se poate construi, numai ca proiectantul respectivei cladiri trebuie sa tina seama de acceleratia maxima a terenului pe care se va construi”, declara Gheorghe Marmureanu.

El adauga faptul ca “au mai fost construite inainte si dupa cutremurul din 1977 harti asemanatoare, insa foarte putine date mai sint de actualitate”.

Daca va fi aprobat de catre Guvern, acest proiect “va fi un succes teribil pentru Bucuresti. Harta este foarte utila si chiar am fost contactati de catre specialistii de la Istanbul pentru a-i ajuta sa conceapa o harta de hazard seismic, asemanatoare cu cea a Bucurestiului”, sustine Marmureanu.

El a refuzat sa dea publicitatii harta, insa ea a fost refacuta de site-ul cutremur.net, pe baza unor imagini surprinse de PRO TV.

Descarca lista completa cu imobile din Bucuresti incadrate in clasele de risc seismic I care sunt pericol public, risc seismic I, II si II

Harta seismica a Capitalei (NewsPad)

BUCURESTIUL STA PE “MATERIALE MOI”
La intocmirea hartii de hazard seismic a Capitalei s-au luat in calcul toate miscarile pamantului generate de zona Vrancea in ultimii 1.500 de ani. Apoi a fost studiata si testata zona cuprinsa intre fundamentul Bucurestiului si suprafata.

Exista locuri cu roci mai tari, locuri cu roci moi, cu nisip, argila, argila cu apa. Asadar materialele moi, care au o comportare neliniara. E foarte greu de apreciat cum si cat se vor misca“, a explicat Gheorghe Marmureanu.

De altfel, la microzonarea Bucurestiului, Institutul de Fizica a Pamantului a colaborat indeaproape cu Facultatea de Geologie si Geofizica, cu Institutul de Mecanica a Solidelor, cu Facultatea de Matematica Iasi si INCERC Bucuresti, dar si cu reputati specialisti americani si germani.

CUTREMUR MAXIM POSIBIL
Analiza probabilitatilor a fost dublata de o analiza determinista adica propagarea cutremurului din focar (respectiv, zona Vrancea), in plan orizontal, pe o suprafata cuprinsa intre 50 si 200 de kilometri.

Studiul a fost facut pentru cutremurul maxim posibil in Romania, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter. A fost nevoie de aproape 7 ani de cercetari si peste zece proiecte realizate in colaborare cu institute de specialitate din alte tari pentru a obtine un rezultat final.

CAND ESTE O CLADIRE STABILA
Ficare zona din Bucuresti este caracterizata printr-o acceleratie maxima posibila (a) cu intensitatea maxima corespunzatoare (I) si perioada fundamentala de vibratie a terenului (T).

Proiectantul trebuie sa proiecteze structura unei cladiri in asa fel incat perioada ei fundamentala de vibratie sa nu fie egala cu cea a terenului pentru a evita fenomenul de rezonanta“, a explicat directorul Marmureanu.

Atunci o cladire poate fi considerata stabila.

REZISTENTA
Terenul de sub Bucuresti “se accelereaza” diferit la cutremur. Au fost stabilite 14 astfel de zone distincte.

La seismul din 1986, inregistrarile facute in diferite puncte ale orasului au aratat variatii ale acceleratiilor de la simplu la triplu” a precizat Marmureanu.

Pentru calculul de rezistenta a structurii unei cladiri, proiectantul trebuie sa tina cont de acceleratia maxima a terenului.

BANEASA SI PANTELIMONUL – CEA MAI MARE ACCELERATIE
Zonele din Bucuresti (si imprejurimi) unde terenul “se accelereaza” cel mai tare in cazul unui seism major sunt Damaroaia, zona EREN (Romexpo – Casa Presei Libere), Baneasa si Otopeni. Valoarea acceleratie in cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter este de 300 cm/secunda la patrat.

Perioada fundamentala de vibratie (T) variaza de la 0,5 secunde la 0,83 secunde. Tot cu acceleratie de 300 de centimetri pe secunda la patrat se misca si Pantelimonul – INCERC (dar perioada de vibratie este mai mare: T- 1,56 s) , dar si suburbiile Peris, Bolintin, Magurele.

BERCENIUL, CEL MAI LENT
Zonele cu acceleratia cea mai mica la cutremur major (200 de centimetri pe secunda la patrat) sunt cartierele Vitan, Berceni, Republica. In centrul Capitalei, in zona 1 Mai – Titulescu, dar si Tei – Floreasca, acceleratia maxima atinge valori pana la 240 cm pe secunda la patrat, iar Balta Alba – Titan pana la 250 cm pe secunda la patrat.

Zone seismice in Romania

Aceasta este harta seismica a Romaniei, conform institutului INCERC. Dupa cum se observa, INCERC imparte Romania pe zone de risc seismic cu grade intre 9 si 6. Cel mai mare risc seismic este la mine acasa, in Focsani: 9, reprezentata de acea mica pata rosie.

Urmeaza zona de sud-est a Romaniei, pe aria judetelor Vrancea, Vaslui, Bacau (spre nord), Galati (spre est) si Buzau-Prahova-Dambovita (spre sud), cu grad de risc 8, figurata cu verde.

Apoi, cu grad de risc seismic 7, avem mai multe zone din Romania, astfel: o zona care inconjoara aria figurata cu verde, toata Muntenia si estul Olteniei si arii izolate din: Banat, extremul sud-vest si tot vestul; inca cinci mici arii – una in centrul Transilvaniei, la vest de Sighisoara, in Fagaras, doua in Maramures, una in Crisana si una in Bucovina.

Cum se observa, Bucurestiul este, ca risc seismic, o insula de risc seismic de gradul 8. Lucru pe care nu ne face placere sa-l vedem pe o harta de risc seismic, dar care este acoperit de realitate, asa cum din pacate stim.

Share