home EVENIMENT Zapad 2017. Planul tactic al exerciţiului şi mistificarea realităţii

Zapad 2017. Planul tactic al exerciţiului şi mistificarea realităţii

Share

Zapad 2017 este numai unul dintre planurile tactice de exerciţiu de război puse la punct de Rusia. Planul are componente geopolitice, politice, de propagandă şi dezinformare publică. Este un exerciţiu pentru un atac asimetric asupra unui grup de state-victime.

Zapad 2017, Coridorul Fulda, Coridorul Suvalki şi al treilea război

Teritoriul Belarus și enclava rusă Kaliningrad au fost infiltrate de către teroriști din trei țări agresoare. Acestea sunt Vajsnoryja, Vesbaria și Lubenia, spune scenariul exerciţiului putinist. Teritoriul virtual al acestor trei state corespunde zonei nord-estice a Poloniei interbelice, azi parte din Belarus. Cum a fost şi Galiţia, tot pentru Polonia, ayi parte din Ucraina

Din start, observăm mistificarea realităţilor geopolitice potenţiale. Agresorul face un exerciţiu tactic despre cum alţii îl vor agresa pe el. Probabil că planul lui Putin este să simuleze o astfel agresiune, ca să aibă apoi motiv să ]i agreseze el pe alţii. Elementar.

Planul geopolitic al Zapad 2017

Vajsnoryja (de la numele lituaniano-prusac Wayschnor, – „ospitalier“) nu este o inventie a strategilor militari rusi – regiunea are contur geografic real.

, explică jurnalistul Oleg Cojocaru. Regiunea este situată în partea de nord-vest a Belarus. Ea include aproape întreaga regiune Grodno, partea de nord-vest a regiunii Minsk și partea de vest a regiunii Vitebsk.

Aici sunt foarte mulţi etnici polonezi. Este fieful adversarului politic al preşedintelui belarus Alexandr Lukashenko. Liderul Frontul Popular Belarus, Zenon Pozniak, un etnic polonez, a câştigat majoritatea voturilor la ultimele alegeri prezidenţiale.

Componenta intoxicatoare şi instigatoare a Zapad 2017

Forţele ostile separatiste din statele vecine au pornit un război de ocupare. Statele vecine Vajsnoryja, Vesbaria și Lubenia atacă vestul Belarus şi enclava Kaliningrad, iar ruşii le eliberează. Componenta intoicatoare este cumplită. Vajsnoryja sună a Lituania, Vesbania a Letonia, iar Lubenia a Estonia, e clar.

Aşa-zisul teritoriul al Vajsnoryjaei, Vesbariei și Lubeniei coincide cu cel al Poloniei şi Ţărilor Baltice. Între acestea există animozităţi şi dispute teritoriale istorice din Evul Mediu. Fâşia de frontieră dintre Lituania şi Polonia de exemplu, aşa-numitul Coridor Suwalki, este revedendicată de ambele ţări.

Polonezii spun că partea sud-vestică a Lituaniei le aparţine istoric de drept. Lituanienii afirmă că nord-vestul Poloniei le aparţine, făcând parte din Ducatul Lituaniei medievale. Propaganda rusă instigă ambele tabere una contra celeilalte. Agenţii ruşi sunt prezenţi în ambele ţătir. Divide et impera.

Ţinta Zapad 2017 pare a fi vestul Belarus

O versiune ar fi că ruşii, deja prezenţi militar pe teritoriul aliatei Belarus, nu vor mai pleca. Dincolo de numărul de trupe ruse… există animozităţi între Lukaşenko şi Putin. Primul nu a fost invitat să asiste la Zapad 2017. Cel de-al doilea va asista la exerciţiu din Rusia. E ciudat. Dar simultan se pot întâmpla şi alte lucruri. Poate că de-asta nu e Putin în Belarus, pentru că aceasta nu e adevărata ţintă.

O altă ţintă geopolitică şi militară ar putea fi ocuparea unei făşii de uscat în sudul Ucrainei, la Marea Neagră. Aceasta în timp ce toată lumea este cu ochii pe vestul Belarus. Dacă se întâmplă, Rusia va fi la Gurile Dunării şi porţile NATO. Reni e la 12 kilometri de Galaţi. Să luăm aminte.

A treia ţintă ar putea să fie lărgirea buzunarului separatist Donetsk spre Dnepr şi Harkov. Avantajul lui Putin e că Rusia are un teritoriu imens, din care poate ataca oriunde. Nimeni nu poate împresura Rusia cu trupe de contracarat un eventual atac preventiv.

Oricum, asta ar fi privit propagandistic de Moscova ca un pericol de atac iminent asupra ei. Dezavantajul Rusiei este că nu va putea niciodată să-şi controleze în totalitate propriul teritoriu, din cauza vastităţii sale. Putin face un joc geopolitic complex şi periculos. Chiar şi pentru Rusia.

Share