home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Votul din Comisia de Petiţii pentru închiderea petiţiilor jurnaliştilor este invalid

Votul din Comisia de Petiţii pentru închiderea petiţiilor jurnaliştilor este invalid

Share

Eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, consideră că votul de ieri pentru închiderea petiţiilor CSDR şi FRJ Mediasind este invalid şi va contesta votul în cadrul Conferinţei Preşedinţilor.

FOTO: AlegeriTV

Astfel, Grupurile Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor, Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Verzilor şi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene din Parlamentul European vor invoca articolul 195, paragraful 2 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European, care precizează că “o comisie poate vota în mod valabil, în cazul în care un sfert dintre membrii care o compun sunt efectiv prezenţi”.

Cu toate acestea, în cazul în care o şesime dintre membrii care o compun solicită acest lucru înainte de începerea votării, votul este valabil numai cu participarea majorităţii membrilor comisiei.

Petiţiile jurnaliştilor români au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi ai Grupului Partidului Popular European (PPE), deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membri în comisie.

Mai mult decât atât, conform articolului invocat, pentru ca votul să fie valabil PPE-ul avea nevoie de 18 voturi, adica de jumătate plus unu din totalul voturilor.

„Sunt onorat de asocierea mea cu această petiţie şi cred că este o datorie a oricărui om politic autentic democratic să lupte pentru libertatea presei.

În ciuda celor afirmate de colegii de la PDL, nu există incompatibilitate între calitatea de membru al Comisiei PETI şi eventuala calitate de petiţionar.

Luările de cuvânt ale reprezentanţilor tuturor grupurilor politice, cu excepţia PPE, au arătat în mod clar şi explicit, susţinerea pentru conţinutul petiţiei şi au denunţat caracterul profund antidemocratic al includerii presei în Strategia Naţională de Apărare”

, a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

Petiţiile dezbătute ieri aparţin CSDR şi Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind şi au fost sprijinite de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, care au intervenit în numele petiţionarului.

„PPE a încălcat ieri, în mod vădit şi grosolan, regulamentul Comisiei de Petiţii, ceea ce va conduce la contestarea validităţii votului de către cele patru grupuri politice: S&D, ALDE, Verzii şi GUE.

De asemenea, PPE a reuşit ieri incredibila performanţă nu doar de a se autoizola, dar şi de a se profila ca singura forţă politică ce se pronunţă împotriva libertăţii mass-media pe scena Uniunii Europene”

, a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.


Delegatia petitionarilor CSDR si FRJ MediaSind prezenta la Bruxelles a fost constituita din:

-Cristi Godinac, presedinte FRJ MediaSind
-Carmen Ionescu, director relatii internationale CSDR
-Ana Maria Plescan, reprezentant Sindicatul 2002 din SRTV, afiliat FRJ MediaSind
-Sabin Rusu, secretar general CSDR
~Petitia pentru libertatea de exprimare a CSDR si FRJ MediaSind a fost sprijinita de FEJ prin Marc Gruber, codirector Federatia Europeana a Jurnalistilor~
Citeşte şi
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Grupul elveţian Ringier şi compania Sport Media Group din Bulgaria au cumpărat de la Intact
Share