Vladimir Putin a uitat lecţiile Operaţiunii Barbarossa. Atunci era invers: Germania Nazistă era agresorul, azi agresorul este Rusia.
Când Germania Nazistă a atacat Uniunea Sovietică, pe 22 iunie 1941, dictatorul Iosif Visarionovici Stalin a fost prea șocat, pentru a vorbi în public, timp de aproape două săptămâni.
Pe 3 iulie, a ținut în cele din urmă un discurs la radio, încercând să-și liniștească națiunea – suferind deja pierderi serioase pe câmpul de luptă, în fața blitzkrieg-ului german – cu cuvintele: „Istoria arată că nu există armate invincibile”.
„Operațiunea Barbarossa” din Germania a implicat peste 3 milioane de soldați, aproximativ 3.000 de tancuri și 2.500 de avioane – una dintre cele mai mari forțe de invazie din istorie.
Citeşte şi: Rusia, înapoi în stalinism. Care sunt metodele abominabile ale lui Putin
Așteptându-se să cucerească Moscova în câteva săptămâni, dictatorul nazist Adolf Hitler a crezut că regimul sovietic se va dezintegra rapid.
Totuși, în următorii patru ani, armatele lui Hitler s-au dovedit a fi orice altceva, numai invincibile nu.
În urmă cu un an, moștenitorul lui Stalin la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin, a lansat o armată – una pe care probabil o credea invincibilă – în Ucraina, cu scopul de a-i decapita rapid conducerea și de a pune mâna pe Kiev.
Citeşte şi: Grupul Helsinki Moscova este închis de Rusia Putinistă
Speranțele lui au fost curmate de apărarea plină de spirit a Ucrainei, sub președintele Volodimir Zelenski, iar cele două națiuni continuă să fie blocate într-un conflict sălbatic.
Spre deosebire de ceea ce se așteptau majoritatea oamenilor, înainte de război, este un impas, a observat generalul american în retragere David Petraeus, într-un interviu cu analistul de securitate națională CNN, Peter Bergen.
Deci, cum arată liderul rus la un an de la decizia sa?
„Putin a obținut un eșec, până în prezent”, a spus Petraeus, care a comandat războaiele SUA din Afganistan și Irak.
„Să ne reamintim că prima și cea mai importantă sarcină a unui lider strategic este să obțină o strategie generală și deciziile fundamentale corecte.
În mod clar, Putin a eșuat profund în această sarcină, rezultând un război care l-a transformat pe el și pe țara sa într-un paria, a dat înapoi economia rusă cu un deceniu sau mai mult (pierzând pe mulți dintre cei mai buni și mai străluciți dintre ruşi și determinând peste 1.200 de companii occidentale să părăsească Rusia sau să reducă operațiunile acolo), a făcut daune catastrofale armatei ruse și reputației acesteia și i-a pus moștenirea în serios pericol”.
Totuși, ar fi o greșeală să subestimezi Rusia, a remarcat Petraeus, citând o maximă adesea atribuită, poate greșit, lui Stalin: „Cantitatea are o calitate proprie”.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, capacitatea Uniunii Sovietice de a apela la rezerve vaste și de a suporta victime enorme, în ciuda faptului că avea tancuri și avioane inferioare, a ajutat-o să învingă Germania.
Astăzi, populația Rusiei este de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei și își poate permite să trimită mai mulți soldați în luptă.
Dar în cazul Ucrainei există un factor intangibil. „Ucrainenii știu pentru ce luptă”, a remarcat Petraeus, „deși nu este clar că același lucru este valabil și pentru mulți dintre soldații ruși, dintre care un număr disproporționat provine din minorități etnice și sectare din Federația Rusă”.