Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a administrat o amendă-record proprietăresei Parcului IOR, Maria Cocoru.
Femeia aceasta fantomatică, despre care se spune de vreo două decenii că are 89 de ani şi stă într-o garsonieră, ar fi interfaţa de lucru a interlopului Petrică Băjenaru, prin intermediul unor drepturi litigioase.
Nicuşor Dan, amendă-record pentru Maria Cocoru
Proprietarii celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 de milioane de euro, pentru diminuarea spațiului verde, a anunțat primarul general, Nicușor Dan.
Amenda a fost dată pentru că, pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde, au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată.
„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro.
Citeşte şi: Nicuşor Dan: Exproprierea Parcului IOR, 66 de milioane de euro
Țin să felicit Polia Locală a Municipiului București pentru acest gest. În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, a declarat Nicușor Dan.
Amenda a fost dată în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi.
„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică.
Citeşte şi: Nicuşor Dan desfiinţează alte 7 mâncătoare de bani de-ale lui Firea
Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului, cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară.
Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp”, a explicat Nicușor Dan.
Amenda poate fi contestată în instanță de proprietari.
În ceea ce privește atacarea titlului de proprietate în instanță, primarul general a fost destul de rezervat.
„Cred că sunt 6 luni de când ne preocupă situația Parcului IOR și acționăm pe două planuri: un plan, dreptul de proprietate.
Cel de-al doilea plan, amenda pe care am dat-o azi, pe care nu am dat-o să o dăm, să facem un spectacol TV, am dat-o ca să fie plătită de proprietarul care a făcut aceste fapte și pentru asta analiza juridică a fost foarte-foarte amănunțită.
În ceea ce privește partea de proprietate, există de asemenea o analiză foarte amănunțită și marea problemă este că, într-un litigiu în care municipiul a fost parte, s-a stabilit opozabil și față de primarul municipiului București, și față de Municipiul București și Sectorul 3, că aici nu este parc.
Puţine şanse cu proprietatea
Și atunci, din considerentul ăsta, o acțiune pe care noi să o facem pe partea de proprietate are destul de puține șanse de reușită.
Nu vreau să comentez acțiunea Prefectului. Dar vreau să vă informez că, cu la fel de mare tamtam, prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru Parcul Bordei și instanța le-a respins ca tardive, fiindcă instituția prefectului cunoște de 20 de ani dispoziția de retrocedare.
Nu vreau să comentez acțiunea prefectului, eu mi-aș dori să aibă succes. Suntem în contact cu ONG-urile și sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reușească să anuleze dispoziția de retrocedare”, a explicat Nicușor Dan.