VIDEO Ion Iliescu şi Petre Roman au organizat Mineriada 13-15 iunie

Share

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman sunt cei care au pus la punct, împreună cu acoliţii lor, Mineriada 13-15 iunie 1990.

Ion Iliescu şi Petre Roman au organizat Mineriada

„În România, la Mineriadă, s-a produs o crimă împotriva umanității, deci, ca atare, încadrarea este de crimă împotriva umanității”, spune Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, într-o discuţie cu Sabin Orcan, pentru Newsweek.

„Avem victimele, avem încadrarea, știm cine a dispus uciderea, reținerea, arestarea manifestanților. Cine a maltrat oamenii în mod nelegal”, a explicat Mărieş.

Dosarul este în lucru la Secția Parchetelor Militare. După ce a fost „returnat pentru a nu știu câta oară, de instanța de la Curtea Supremă”, afirmă reprezentantul Asociaţiei 21 Decembrie.

Citeşte şi: Armata Română a hrănit şi îmbrăcat minerii la Mineriada 13-15

Mai jos, ce spune Mărieş:

„S-a ordonat reprimarea demonstranților, dar în acea zi, în București, nu a fost nici un miner. Este vorba de implicarea autorităților statului, la cel mai înalt nivel.

Ion Iliescu și Petre Roman au preluat planul de evacuare a Pieței Universității. Aveți aici, a scris de mână fostul ministru de Interne, Mihai Chițac, însoțit de declarația lui, pe care a dat-o în fața generalului Dan Voinea, la Curtea Supremă.

Citeşte şi: Ion Iliescu este inculpat în Dosarul Mineriada 13-15 iunie

La Parchetul General, Secția Parchetelor Militare deține două probe zdrobitoare, pentru implicare. Planul a fost scris la ordinul lui Ion Iliescu și aprobat în ziua de 12 iunie 1990, de către primul ministru al României, al guvernului provizoriu, cum spunea atunci Petre Roman.

Deci nu există nici un dubiu. Sigur că în această echipă, care a participat la reprimare, de la președintele statului, șeful Guvernului, procurorul general, șefi de regionale, care au permis garniturilor de tren să vină spre București, cu mineri și muncitori, consilieri ai primului ministru care au fost împuterniciți.

Și am să dau un singur exemplu, unul care a și fost pus sub urmărire în acest dosar. Este vorba de Adrian Sârbu.

Băieţii cu salopete

Minerii erau însoțiți de acei băieți cu salopete noi. Sigur că erau foști ofițeri de miliție și de Securitate. Cei cu salopetele care i-au adus la domnul Rațiu acasă, unde i-a fost atacată locuința.

Au devastat sediul Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat și al Partidului Național Liberal. Pot să vă spun, eu am fost în ele, în 18 iunie. Nici măcar un pix nu mai era întreg. Au devastat Universitatea, au devastat sediile ziarelor de partid, sediile ziarelor de opoziție.

Crime împotriva umanităţii

În perioada infracțională decembrie 89 – iunie 90, în România s-au săvârșit crime împotriva umanității.

Sunt foarte mulți procurori generali sau toți practic, cu care am stat de vorbă în acești 20 de ani, de când eu sunt președintele Asociației și de când am reușit practic să oprim prescrierea faptelor, să facem tot ce am făcut, pentru că altfel nu mai vorbeam de aceste dosare, erau topite.

În Dosarul Revoluției, avem termen 29 iunie.”

Share