home POLITICA Verhofstadt către Tăriceanu: „Dragă Căline, nu o lua pe calea iliberală!”

Verhofstadt către Tăriceanu: „Dragă Căline, nu o lua pe calea iliberală!”

Share

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, i-a trimis marți o scrisoare extrem de dură lui Călin Popescu Tăriceanu.

În aceasta, politicianul respinge acuzațiile acestuia, conform cărora rezoluția critică la adresa coaliției din România ar fi fost luată în necunoștință de cauză și îi cere ultimativ președintelui Senatului să îi răspundă urgent dacă va da curs recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările aduse Legilor Justiției și Codurilor penale.

De asemenea, Verhofstadt îi atrage atenția lui Tăriceanu că, dacă va alege calea ignorării recomandărilor Comisiei de la Veneția, înseamnă că majoritatea parlamentară PSD-ALDE își dorește transformarea României într-un stat iliberal.

Verhofstadt: Dragă Căline…

Cele mai importante pasaje din scrisoarea lui Guy Verhofstadt către Călin Popescu Tăriceanu:

”Dragă Căline, îți mulțumesc pentru scrisoarea pe care mi-a trimis-o în urma rezoluției privind statul de drept din România, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European, cu suportul a două treimi din grupul ALDE.

Am fost surprins de plângerea ta că textul rezoluției a fost pregătit ”fără consultări”, că s-a bazat pe informații ”părtinitoare”, că Parlamentul European ”se dedă unei practici de acuzare publică”.

Verhofstadt: Lucrurile stau exact invers

Așa cum bine știi, lucrurile stau exact invers: rezoluția a fost rezultatul unei consultări aprofundate atât între interlocutorii Parlamentului European și Guvernul român, cât și între grupul ALDE și partidul pe care îl conduci.

În cadrul tuturor întâlnirilor pe care le-am avut cu tine și cu reprezentanții Guvernului român, mesajul nostru a fost același: România a ajuns la o răscruce. Există câteva modificări legislative care generează îngrijorări grave în legătură cu compatibilitatea lor cu sistemul de control și echilibru și cu statul de drept.

Această concluzie nu este făcută din perspectiva noastră – părtinitoare -, ci se bazează pe o analiză atentă a Comisiei de la Veneția, un organ consultativ al Consiliului Europei compus din experți independenți în domeniul constituțional și respectați de guvernele de pe tot continentul.

Verhofstadt. Punct de răscruce

Din acest punct de răscruce, Guvernul României poate alege să o ia pe calea iliberală, să folosească actuala majoritate parlamentară pentru a modifica legislația de bază și pentru a înlătura sistemul de control și echilibru cu scopul de a obține foloase partizane proprii și pentru a pune fundamentul ca România să devină un stat iliberal.

Sau, Guvernul poate alege calea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția. Alegând această cale, Guvernul poate readuce vitalitatea, coerența și stabilitatea societății românești și-i poate consolida locul în cadrul Uniunii Europene și, în cazul tău, în familia ALDE.

Verhofstadt: Căline, alege statul de drept

Ceea ce a făcut rezoluția adoptată de Parlamentul European a fost să te încurajeze pe tine și Guvernul să alegeți cea de-a doua cale.

Când te voi întâlni zilele acestea în București, sper să aud răspunsul tău la întrebarea pe care ți-am pus-o de mai multe ori anul acesta:

Vei susține implementarea totală a recomandărilor Comisiei de la Veneția și apoi vei cere o nouă opinie din partea acesteia, astfel încât modificările criticate aduse legilor justiției și Codurilor penale să fie anulate, iar acele acte normative să fie în acord cu sistemul democratic de control și echilibru și cu statul de drept din Uniunea Europeană?

Pentru că totul depinde de răspunsul pe care mi-l vei da. Așa cum am subliniat deja pe 3 octombrie în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European: nu urma calea iliberală. Nu în numele nostru și cu atât mai puțin folosind numele nostru!

Citeşte şi
Tăriceanu încearcă să şantajeze Guvernul cu moţiunea de cenzură

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, în cazul în care Guvernul va desfiinţa

Călin Popescu Tăriceanu, vizat de o investigaţie a Parchetului General

Ies la suprafaţă alte probleme pe care le are cu legea fostul preşedinte al Senatului,

Tăriceanu îi face jeguri de presă pe cei de la Aktual24 şi Ziariştii.com

Călin Popescu Tăriceanu îi atacă violent, într-o postare pe Facebook, pe jurnaliştii de la aktual24.ro

Kovesi dezvăluie: un politician a încercat să o determine să facă justiţie selectivă

Laura Codruta Kovesi a relatat, în premieră, modul în care un politician de rang înalt

Tăriceanu nu s-a învăţat minte, face mişto de români în continuare

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şi românii din ţară trebuie să aibă posibilitatea

Tăriceanu amestecă PNL cu PSD, nu mai ştie ce este în capul lui

„Le-am spus celor de la PSD, pardon, PNL.” Tăriceanu a rămas cu mintea tot acolo,

Călin Popescu Tăriceanu a început să dezvăluie lucruri despre Dăncilă

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, sustine ca a iesit de la guvernare pentru ca premierul

CTP despre Tăriceanu. “Porc mistreţ solemn al politicii române”

Cristian Tudor Popescu a avut o reactie foarte dura la adresa lui Calin Popescu Tariceanu,

Tăriceanu, oribil, despre Kovesi: Mediocritate, slugărnicie, duplicitate

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Laura Codruța Kovesi este caracterizată de ”mediocritate profesională, slugărnicie

Alde PSD, cei daţi afară de Călin P. Tăriceanu, îşi fac alt partid

Unii alde PSD, care s-au rupt din oportunism diferit de cel al şefului, îşi fac

Share