home MASS MEDIA, POLITICA Vasile Dâncu. Cum m-a dat în gât acum 14 ani. Filă de blog

Vasile Dâncu. Cum m-a dat în gât acum 14 ani. Filă de blog

Share

Vasile Dâncu, pentru mine, este personajul zilei. MDRAP a pus în dezbatere publică Codul Administraţiei Locale. Există o excepţie acolo, ce permite condamnaţilor să fie miniştri.

Vasile Dâncu a replicat la fila de blog din postarea precedentă

Codul modifică legea 90/2001, care interzicea condamnaţilor penal să intre în Guvern. Aceasta figura însă, susţin surse guvernamentale, şi într-o variantă anterioară a proiectului. Ce ar fi fost pusă în dezbatere în noiembrie 2016, în timpul guvernării Cioloş.

Vasile Dâncu şi joaca de-a iniţiativa legislativă

Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ a fost elaborat şi introdus în dezbatere publică la data de 8 noiembrie 2016. Cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliţii politice.

La acea dată, proiectul Codului Administrativ, propus şi angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloş, conţinea în aceeaşi formă şi articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Prin urmare, introducerea acestei prevederi nu reprezintă o iniţiativă a actualei Coaliţii de guvernare.

, arată MDRAPFE – noul nume al vechiului MDRAP. Cioloş neagă. Vasile Dâncu refuză să vorbească public despre asta. În această seară, a refuzat Realitatea TV.

Cioloş spune că MDRAP (condus de Vasile Dâncu) a pus proiectul în dezbatere publică de capul său. Fără aprobarea sa:

Responsabilitatea pentru lansarea proiectului în dezbatere publică pe 8 noiembrie 2016 aparține strict ministerului inițiator.

Jocul de-a birocraţia şi diplomaţia limbajului academic

Aşadar, prevalându-se de faptul că Dâncu, de capul lui (dacă e să îi dăm crezare lui Cioloş), a lansat în dezbatere publică această monstruozitate. Conform ei, Adrian Năstase, condamnat penal, poate fi orice.

Ministru de externe. Premier. Ministrul Justiţiei. Orice. La fel, toţi ăştia. Este o restauraţie cumplită. Belarus. După 1 februarie 2017 şi în toate lunile ce au urmat, lumea a aşteptat o reacţie de la “marele om”, reperul moral Vasile Dâncu.

Acesta a refuzat cu obstinaţie să se distanţeze explicit de iniţiativele PSDragnea. A făcut-o implicit, cumva, în limbaj ultraacademic, sofisticat, pe blogul său. Dacă luai şi citai cea mai dură frază ticluită de sociolog, după aceea trebuia să o traduci româneşte.

Limbajul, abstracţiunea, eludarea şi naţiunea

Singura declaraţie simplă şi clară a lui Dâncu a fost:

Eu nu mai sunt membru PSD.

El putea să-şi exprime măcar oroarea faţă de tendinţele iliberale ale PSDragnea. Nu a făcut-o. Am scris de nenumărate ori acest lucru: PSD este un partid antinaţional, incapabil să se reformeze. El trebuie să dispară.

Concesia pe care am făcut-o de la o vreme a fost să fac diferenţa între PSD şi PSDragnea. Tind să nu o mai fac, pentru că am impresia că nu m-am înşelat şi toţi sunt o apă şi-un pământ.

Este abject ca, atunci când naţiunea română e în pericol, tu să spui că nu eşti membru PSD şi să evadezi în limbaj abstract. Domnul Dâncu face în realitate un lucru relativ simplu. Abstracţiunile sale sunt mici copilării, pe lângă ce poate scorni mintea unui scriitor mediocru.

Urmează povestea de acum 14 ani.

Presiuni politice

Acum 14 ani, în anul 2003, Vasile Dâncu a avut avusese o iniţiativă legislativă excelentă, ce urma să devină devenise Legea 544/2001 a informaţiilor publice. Ea stă la baza multor dezvăluiri de presă remarcabile. La briefingul de la Guvern al ministrului Informaţiilor Publice Dâncu (28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003), care prezenta legea, eram jurnalist la Gardianul.

Acela a fost ultimul fir şi, pentru mine, ultima limită a suportabilităţii în a fi reporter special pe Guvern la Gardianul. Am simţit bastârca politică aterizând nesimţită în redacţie, din stratosul politic pesedist. Am povestit anterior măgăria pe care mi-a făcut-o Băsescu, la Ministerul Transporturilor, prin 1998.

Efectiv, până când am ajuns în redacţie, patronul meu de la Radio Contact, Tăriceanu, aflase de la marele om cum îl “linşasem” eu în finalul conferinţei sale de presă. Băsescu mă dăduse în gât. Apucături.

Eu, Traian Băsescu, Tăriceanu şi presiunile lor politice

Legea 544 a informaţiilor publice

EI bine, Dâncu, după ce a prezentat actul legislativ, a făcut o chestie foarte frumoasă. A spus aşa:

Acum, vă rog frumos,închideţi reportofoanele, camerele de filmat, nu notaţi şi hai să discutăm liber: ce nu e bine în relaţia dv. cu instituţiile? Ca să ştim ce să mai facem la acastă iniţiativă legislativă.

În dulcea tradiţie a presei române, nici un jurnalist nu a aclanşat. Au tăcut toţi mîlc. Singurii care au stat de vorbă liber cu Dâncu au fost Răzvan Savaliuc (pe atunci încă nu devenise oroarea de azi, de la Luju.ro) de la Ziua şi cu mine.

I-am explicat lui Vasile Dâncu că e inerţie mare în instituţii şi că va dura ani în şir până când acestea vor respecta legea. Dar este un început bun şi ne ajută mult. I-am mai spus că eu cred că foarte importantă este uniformizarea procedurilor, până la ultima deconcentrată din Botoşani sau Turnu Severin. Nici măcar nu era mare lucru, doar chestiuni de bun simţ, elementare.

Lecţia de presă

În jurmătate de oră, eram în redacţie. (Pe vremea aceea, cu metroul şi autobuzul, încă mai era asta posibil între Piaţa Victoriei şi Casa Presei.) Imediat, şeful secţiei m-a luat la rapanghel. Vezi, Doamne, mă dădusem în stambă cu Dâncu.

Am primit o lecţie de jurnalism:

Un jurnalist nu spune niciodată ce gândeşte. El pune întrebări, dar nu are păreri personale. Asta au analiştii economici, politici. Jurnalistul trebuie să fie obiectiv.

Aceasta era pe atunci doctrina oficială a Clubului Român de Presă. Motivaţia reală? Căţeii de teren ca mine să fie compilatori de informaţie. Opinii aveau voie să aibă liderii redacţiilor, marii corifei. Ăia nu erau tot jurnalişti? Nu, nu mai erau de mult timp, dar noi nu ştiam asta decât în mică măsură. Deveniseră nişte mafioţi. Dar asta e altă poveste.

Morala, codul etic şi Vasile Dâncu

Vasile Dâncu mi-a făcut o mare porcărie atunci. Să recapitulăm. A promis că vom avea o discuţie liberă. Apoi, pentru că ştia unde lucrez, nu şi-a putut stăpâni reflexul de rechin pesedist şi m-a dat în gât “la şefu'”.

Pentru el, eram în realitate un microb, un puchin. Legea 544? Un fonfleu pentru imaginea sa publică. Culmea e că “şefu'”, Gabi Stănescu, nu mi-a reproşat direct, niciodată, nimic.

Dl. Dâncu a făcut ceva ce nu se face. Este inelegant pentru un intelectual. Mai apoi, omul căruia îi faci asta poate că te ţine minte. L-am ţinut minte. Pentru rolul său benefic din aceşti ani şi atitudinea sa marcant europeană, publică, l-am cruţat.

Anul trecut însă, în timp ce, public, o făcea pe campionul democraţiei, challengerul zeilor în lupta cu universul cel rău, se ţinea de asemenea chestii scârboase. Spălarea condamnaţilor penali.

Ceva de ascuns

Ca jurnalist, sunt legitim îndreptăţit să cred că de aceea nu ia atitudine Dâncu contra lui Dragnea. Poate că are lucruri de ascuns. Dar nu e prea târziu. Orice om primeşte o multitudine de şanse să îşi revină. Să-şi rezolve problemele sale.

Chiar dacă eu am un ic pe Dâncu, imaginea sa publică încă nu este deteriorată. E privit ca un tip rasat, comparativ cu Liviu Dragnea. Aşa cum, fără discuţie, chiar este. Eu sper că va demonstra acest lucru.

Oamenii din PSD care nu au venit în politică în sandale şi ciorapi flauşaţi trebuie să se distanţeze public de acest ipochimen. Altfel, vor pica o dată cu el. Şi PSD aşijderea.

Share