home POLITICA Vasile Blaga este încolţit de DNA, acuzat de trafic de influenţă

Vasile Blaga este încolţit de DNA, acuzat de trafic de influenţă

Share

Este vorba despre dosarul în care fostul șef al PDL, Vasile Blaga, este acuzat de trafic de influență. Anchetatorii cer instanței condamnarea ex-ministrului la închisoare cu executare.

Bani pentru partid. Episodul Vasile Blaga – Pinalti

De asemenea, confiscarea a 700.000 de euro. Vineri, au fost audiați în dosar la Tribunalul București foștii lideri PDL Adriean Videanu și Emil Boc. Tribunalul București se va pronunța pe 30 octombrie.

Procurorii cer condamnarea lui Vasile Blaga

Procurorul de ședință a cerut condamnarea lui Blaga la închisoare în baza vechiului Cod penal. De asemenea, confiscarea sumei de 700.000 de euro și menținerea sechestrului asigurător.

La aplicarea pedepsei, vă rugăm să aveți în vedere poziția nesinceră a inculpatului și gravitatea faptei. De asemenea, vă rugăm să-i interziceți inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru în formațiuni politice, în Parlament și să ocupe demnități publice.

, a mai solicitat procurorul. Vineri, au fost audiați de instanță și foștii lideri PDL Adriean Videanu și Emil Boc.

Videanu i-a luat apărarea lui Vasile Blaga

Videanu a explicat magistraților cum funcționa „structura instituțională” a partidului. De semenea, cum se făceau numirile în funcțiile de conducere de la companiile de stat.

Aveam o structură instituţională foarte bine pusă la punct în PDL. Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a recompensa organizaţiile performante ale partidului. Motiv pentru care s-a stabilit ca primele zece organizaţii să propună oameni care să obţină diverse funcţii.

Eram în coaliţia de guvernare PDL-PSD. (…) Veneau şi propuneau profesionişti în domeniu, iar CV-urile se analizau la nivelul ministerului.

, le-a spus fostul ministru magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

A urmat procedura de recompensare a organizaţiilor PDL

În legătură cu numirea în funcţiile de conducere ale companiilor de stat, Videanu a spus că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Economiei (decembrie 2008 – septembrie 2010) a urmat procedura de recompensare a organizaţiilor de partid cu rezultate foarte bune în alegerile precedente.

La momentul la care l-a numit pe Horia Hăhăianu la conducerea Teletrans, nu îl cunoştea, a susţinut Adriean Videanu. Dar „îndeplinea procedura pe linie politică” şi „avea un CV impresionant”.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploiești,. El este acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței. Astfel, respectiva firmă urma să obțină contracte cu două companii naționale.

Vasile Blaga ar fi primit bani prin intermediul lui Gheorghe “Pinalti” Ştefan

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan. De asemenea, alţi 200.000 de euro, printr-un alt intermediar.

Firme fantomă erau folosite de Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale, pentru PDL. În 2009, în PDL ar fi existat o înțelegere între Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani.

Share