home MASS MEDIA Varianta TVR a evenimentului din PE

Varianta TVR a evenimentului din PE

Share
2010-12-02 21:33:25.203
TVR 1 (2 decembrie, ora 20:26:20) –
Realizator: Mihai Rădulescu.
Reporter: Magdalena Moreh.
Realizator:
Discursuri înflăcărate, patimi politice, momente de nemulţumire şi plecări din sală în semn de protest! Este atmosfera de la şedinţa Comisiei de petiţii din Parlamentul European.

A fost dezbătută petiţia privind libertatea presei în România. Plângerea a fost depusă de MediaSind, cu sprijinul unor asociaţii profesionale europene, precum şi cu cel al /socialiştilor/, liberalilor şi verzilor din Parlamentul European. La vot, petiţia a fost respinsă.
Corespondentul nostru la Bruxelles, Magdalena Moreh, ne dă mai multe informaţii.
Reporter:
Petiţionarii cer eliminarea din “Strategia naţională de apărare” a paragrafului în care presa este calificată drept una dintre vulnerabilităţile statului român.
Cristi Godinac, preşedinte MediaSind: Mesajul pe care îl transmiteţi de aici să fie ferm pentru autorităţile României, să elimine din “Strategia naţională de apărare a ţării” această prevedere periculoasă pentru libertatea de exprimare, pentru că avem mult mai multe lucruri de făcut, avem de depolitizat cele două instituţii de radio şi televiziune publică.
Reporter:
Administraţia Prezidenţială afirmă însă că e o încercare de inducere în eroare a Parlamentului European, pentru că petiţionarii ar fi adus unele modificări.
Valeriu Turcan, purtător de cuvânt Administraţia Prezidenţială: Între citatul evocat de petiţionar şi citatul din documentul iniţial este o diferenţă. Ce au adăugat petiţionarii şi au pus între ghilimele, fără a clarifica acest lucru, este următorul: ei au adăugat faptul că mass-media reprezintă o vulnerabilitate a statului român. Puteţi confrunta cele două citate şi veţi vedea diferenţa.
Cristian Preda, europarlamentar: Unii politicieni din România folosesc presa călcând în picioare conştiinţele pentru a construi atacuri politice.
Reporter:
Pentru ca membrii Comisiei PETI să-şi facă o imagine despre ce se întâmplă în presă, PDL-ul le-a trimis o serie de documente, inclusiv fragmentele din celebrele stenograme Vântu.
Victor Bostinaru, europarlamentar: Dar, ieri, colegul nostru, Teodor Stolojan, ne spune de fapt care este scopul acestei acţiuni. Prin documentul transmis membrilor PETI de şeful delegaţiei /PLD/ din România. Se discută despre poziţionarea sau atitudinea unor jurnalişti, se intervine deci în acţiunea lor editorială.
Reporter:
Comisia Europeană precizează că nu are motive suficiente pentru a declanşa procedura de sancţionare a României. Rodrigo Balester, europarlamentar: În această privinţă, legislaţia română este cea care trebuie să se asigure că obligaţiile europene şi internaţionale referitoare la libertatea de expresie sunt respectate.
Reporter:
Socialiştii, liberalii şi verzii ar fi dorit fie ca petiţia să rămână deschisă până ce strategia intră la vot în Parlamentul României, fie ca membrii PETI să nu se pronunţe astăzi, dar grupul PPE, mobilizat masiv pentru această şedinţă, a insistat să se voteze.
În semn de protest, socialiştii şi liberalii au părăsit sala. Cei rămaşi s-au pronunţat pentru închiderea petiţiei, dar procedura a fost contestată de susţinătorii plângerii.
/iungur/menescu 02-12-2010 21-26
Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share