home CORUPTIE, POLITICA Varanul a răscumpărat sediul ICA, confiscat de statul român

Varanul a răscumpărat sediul ICA, confiscat de statul român

Share

Antena Group a cumpărat cu 43 de milioane de lei fără TVA – 51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro – fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Acesta fusese confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 de închisoare din 8 august 2014, potrivit unor surse din piața media confirmate de surse din cadrul ANAF.

Tranzacția a avut loc pe data de 20 august, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp din strada Gârlei 1D (fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare).

Licitația a pornit de la suma de 51 de milioane de lei fără TVA și s-a ajuns la negociere directă întrucât s-a prezentat doar Antena Group. Potrivit surselor G4media, banii au fost virați în conturile ANAF în termenul de 5 zile lucrătoare.

Inițial, ANAF și ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate) au solicitat peste 76 de milioane de lei fără TVA.

Omul lui Dragnea și Vâlcov de la ANAF a renunțat la imobil pentru Direcția Generală a Vămilor

Potrivit site-ului ANABI, fostul sediu ICA a fost solicitat de ANAF – Direcția Generală a Vămilor în cadrul unei proceduri de reutilizare publică. Pe 13 mai 2019 însă, ANAF condusă pe atunci de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, a renunțat fără explicații la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

Suma nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

Potrivit judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a pronunțat sentința definitivă de condamnare, și a unor surse din cadrul ANAF, verdictul din 8 august 2014 a avut două componente pe latura civilă (privind banii):

recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro

și

confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la aproape 40 de milioane de euro.

Produsul infracțional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august):

Practic, în total, statul are de recuperat de la Dan Voiculescu aproape 100 de milioane de euro. Potrivit Cameliei Bogdan și surselor ANAF, sumele obținute de stat din valorificarea produsului infracțional, adică a celor 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, nu se scad din valoarea prejudiciului de 60 de milioane de euro.

Sunt 2 proceduri diferite. De altfel, potrivit legislației în vigoare, sunt 2 proceduri distincte pentru recuperarea prejudiciului și valorificarea bunurilor confiscate.

Potrivit unor surse din ANAF, dacă la executarea prejudiciului, inculpații condamnați nu au dreptul să cumpere bunurile scoase la licitație (pentru recuperarea prejudiciului) în mod direct sau prin interpuși, la valorificarea bunurilor confiscate nu există această interdicție, potrivit OUG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

Citeşte şi
~mercenarii parasesc Partidul Antena 3~noi comentarii ale lui Basescu despre Casa Regala~OMV inchide rafinarii si
"Să loviţi în mine este una, dar să loviţi în membrii familiei mele doar pentru
Bogdan Pascu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Dan Voiculescu, a fost numit consilier
Trupa Bere Gratis a cantat in deschiderea lansarii candidaturii Ramonei Ioana Bruynseels la alegerile prezidentiale.
Camelia Bogdan a vorbit despre demersul pe care-l pregătește la CEDO, după a doua excludere
Jurnalistul civic Mălin Bot revine cu noi evoluţii publice ecentrice caracteristice. El a intrat peste
Nici o suspendare a preşedintelui României nu are loc fără prezenţa lui Dan Voiculescu: FACIAS,
La lansările de carte ale lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase au venit şi câţiva
În sistemul judiciar românesc, foarte importantă este recunoaşterea vinovăţiei. Faptul că eşti conştient ce ai
Tribunalul București a admis marți cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu.
Share