home CORUPTIE, POLITICA USR PLUS acuză o campanie de manipulare electorală, sub aparenţa unui sondaj

USR PLUS acuză o campanie de manipulare electorală, sub aparenţa unui sondaj

Share

USR PLUS se confruntă cu un nou tip de dezinformare a electoratului, care aduce aminte de Scandalul Telefoanelor Negre, dinainte de alegerile din toamna anului 1996.

Atunci, unul dintre noi lideri ai FDSN, Miron Mitrea, s-a afirmat, conducând un unit, care dădea telefoane alegătorilor, sub aparenţa unui sondaj politic, în care se făcea contracampanie CDR.

Alianţa USR PLUS anunţă că a depus o plângere penală, sub semnătura copreşedinţilor Dacian Cioloş şi Dan Barna, pentru înşelăciune şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

 

“Facem acest demers după ce am primit sesizări credibile de la cetăţeni care au fost contactaţi telefonic sub aparenţa unui sondaj de opinie care era în fapt o acţiune de manipulare electorală cu afirmaţii mincinoase despre proiectele şi planurile USR PLUS în Parlament.

Falsul sondaj de opinie are un call-center dedicat şi foloseşte în discuţiile cu cetăţenii denumirea mincinoasă de ‘Asociaţia Socio-Politică’.

Am identificat folosirea pe scară largă a acestei tehnici interzise de marketing politic – push poll – prin care un competitor electoral încearcă schimbarea opţiunilor de vot prin manipulare, introducerea în discuţie a unor zvonuri neconfirmate şi ştiri false pentru a schimba opţiunile electorale prin manipulare”, reiese dintr-un comunicat USR PLUS.

Alianţa cere autorităţilor să intervină “rapid şi fără echivoc” pentru a-i identifica pe cei care “încearcă o înşelătorie electorală de proporţii” şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

“Alianţa USR PLUS atrage atenţia cetăţenilor că o astfel de operaţiune de manipulare este în plină desfăşurare şi continuă un şir de campanii manipulatoare conduse de reprezentanţi ai vechilor partide pe care le-am văzut şi în precedentele campanii electorale la care USR PLUS a devenit ţintă”, se mai arată în comunicat.

Actriţa Medeea Marinescu preciza, luni, într-o postare pe Facebook, că a fost contactată de pe un pe număr de telefon necunoscut, de către o persoană care susţinea că reprezintă o asociaţie socio-politică şi că realizează un sondaj de opinie legat de alegeri.

Una dintre întrebări a fost: “Ce părere aveţi despre legea propusă în Parlament de către USR-PLUS, de autorizare a tăierii pădurilor protejate?”.

Medeea Marinescu menţionează că, în momentul în care i-a cerut apelantului detalii despre legea respectivă, acesta nu le-a putut oferi.

Ulterior, într-o postare pe aceeaşi reţea de socializare, Dacian Cioloş anunţa că USR PLUS va face demersurile legale pentru a opri “maşinăria de minciuni”, făcând referire directă la aspectul semnalat de către Medeea Marinescu.

Share