home EVENIMENT Urşii Fiţoşi au încercat să atace informatic Miisterul Apărării Naţionale

Urşii Fiţoşi au încercat să atace informatic Miisterul Apărării Naţionale

Share

Organizaţia de hackeri ruşi Urşii Fiţoşi a încercat un atac de phishing contra MApN, care însă a eşuat. Fancy Bears (trad. rom. Urşii Fiţoşi) sunt în spatele atacurilor contra serverului Democraţilor americani.

Putin pur şi simplu nu înţelege politica americană

Ulterior, rezultatele acestui atac au fost publicate, via alţi hackeri, gen Guccifer, pe Wikileaks. Astfel, a fost ales preşedinte în SUA Donald Trump. Acesta şi echipa sa sunt puternic suspectaţi de legături cu Rusia lui Putin.

Ulterior, Urşii Fiţoşi au încercat un alt atac, recent, la Emmanuel Macron. Din fericire, nu a avut, indiferent de rezultat, aceleaşi efecte ca acela la americanul John Podesta.

Cyberint spune că Urşii Fiţoşi au fost contracaraţi

Centrul Național Cyberint, în coordonarea SRI, a reușit să contracareze tentativa de atac cibernetic, conform Agerpres. Potrivit sursei citate, acțiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informații Externe (SIE).

Cel mai probabil, tentativa a aparținut unei ”entități asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bears“.

A fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituții, a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate țintele vizate, precum și metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securității cibernetice, este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar România nu reprezintă o excepție.

, menționează SRI.

Creşte nivelul tehnologic al atacurilor. Urşii Fiţoşi sunt doar unul dintre primele capitole

Potrivit reprezentanților SRI, nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare…

… ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete în acest domeniu la nivel național.

Contracararea atacului s-a realizat inclusiv prin intermediul Sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic, implementat prin fonduri europene nerambursabile.

, arată sursa citată.

În operațiune, au mai fost implicate și alte instituții cu competențe în domeniul protejării securității naționale.

Share