Unirea României cu R. Moldova, încurajată de SUA în 1991

Share

Unirea României cu Republica Moldova a fost încurajată de Statele Unite ale Americii în anul 1991, iar noi aflăm de-abia acum. Profesorul Dan Dungaciu analizează, într-un interviu pentru România liberă, tendinţa politicienilor şi elitelor moldovene de a rămâne în zona de influenţă a Moscovei, chiar şi după 20 de ani de independenţă a ţării.

Dan Dungaciu a fost consilier al preşedintelui moldovean. El aminteşte despre o rezoluţie a Senatului SUA din 28 iunie 1991. Prin aceasta, administraţia de la Washington era îndemnată să sprijine unirea:

(…) să sprijine eforturile viitoare ale guvernului Moldovei de a negocia paşnic dacă o doreşte reunificarea Moldovei şi Nordului Bucovinei cu România.

Dan Dungaciu crede că, deşi unirea cu acest tren a fost pierdută, lucrurile nu vor rămâne aşa.

În anii ’90, oamenii politici de pe ambele maluri ale Prutului ne-au explicat că unirea celor două state nu e posibilă, dar lucrurile nu stăteau chiar aşa.

, explică Dungaciu. Acesta aminteşte de faptul că Margaret Thatcher spunea într-un interviu că a vorbit cu Gorbaciov. Preşedintele URSS i-a spus că vrea să menţină Uniunea. Dar Thatcher “i-a spus că Ţările Baltice şi R. Moldova nu au aparţinut niciodată spaţiului rusesc“.

Preşedintele Republicii Moldova, Mircea Ion Snegur, era întrebat în anii ’90, de câte ori mergea la Moscova: „Când vă reunificaţi după modelul german?“.

Unirea, de la entuziasm la pragmatism

Dar ce posibilităţi rămân acum? “În urmă cu 20 de ani, ar fi fost posibilă unirea bazată pe entuziasm şi nostalgii istorice“. Nu ne cunoşteam, spune Dungaciu, dar eram entuziaşti.

Între timp, ne-am cunoscut şi nu ne-am plăcut foarte mult. De aceea, cred că, dacă se va întâmpla în viitor, unirea va fi o acţiune pur pragmatică. Nu în numele istoriei, ci a paşapor­tului românesc.

, crede Dan Dungaciu. “Cel mai mare pragmatism al cetăţenilor moldoveni va ajunge să fie unirea cu România , fiindcă va fi singura soluţie“, susţine acesta.

Dar când se va petrece aceasta? Când lucrurile nu vor mai funcţiona în R. Moldova. Atunci, cei dintre Prut şi Nistru vor dori “să primească o pensie europeană, un paşa­port european, să-şi poată trimite copiii la şcoli europene“.

Share