home POLITICA Unde au inceput revoltele din Lumea Araba?

Unde au inceput revoltele din Lumea Araba?

Share

Unde au inceput revoltele din Lumea Araba? De ce? Ce se intampla? Cine este implicat? Cum au raspuns guvernele la cerintele protestatarilor? Citeste o analiza a problemelor din toate tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, de la monarhia fundamentalista din Arabia Saudita, la cele constitutionale din Bahrain si Iordania si de la dictatura libiana la pseudo-democratiile din Yemen si Sudan.

~Andra Ciubotaru~

LIBIA:

NATO nu va interveni in Libia fara un mandat al ONU, dar lumea nu poate ramane cu arma la picior in fata unor actiuni care sunt asimilate crimelor impotriva umanitatii, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

Aviatia a bombardat portul petrolier strategic Ras Lanouf.

Fortele pro-Gaddafi au bombardat luni portul petrolier strategic Ras Lanouf, in estul Libiei, unde opozantii au recurs la artileria anti-aeriana pentru a se apara, relateaza AFP.

foto: Global Research – The Struggle for Self-Determination in the Arab World: The Alliance between Arab Dictators and Global Capital

fotoinfo: “Is history repeating itself? Have the events of 1848 in Europe repeated themselves in the Arab World? Will 2011 see the same outcomes as 1848? Only the Arab people can decide. Their fate is in their hands, but they should learn from the mistakes of 1848 and seriously address the role of the capitalist class

Anterior, un alt atac aerian a lovit la aproximativ 5 km sud-est de Ras Lanuf. Fortele pro-Gaddafi par sa faca progrese in orasul Bin Jawad. Orasul a fost puternic contestat peste weekend, cand cel putin cinci persoane si-au pierdut viata.

Natiunea aluneca tot mai adanc in razboiul civil dintre fortele anti-guvernamentale si sustinatorii dictatorului, care isi disputa controlul asupra oraselor din intreaga tara.

Potrivit ONU, aproximativ 200.000 de oameni au parasit tara pana la acest moment. Majoritatea sunt muncitori straini, refugiati in Tunisia si Egipt.

Background:

Protestele in Libia au inceput in februarie, cand demonstrantii au ocupat un proiect de locuinte coordonat de catre guvern. Guvernul lui Gaddafi a incercat sa domoleasca manifestatiile, prin alocarea unui fond de 24 de miliarde de dolari pentru locuinte si dezvoltare.

O luna mai tarziu, a ibucnit o noua serie de proteste, atunci cand politia a arestat rudele celor ucisi in masacrul de la inchisoarea Abu Salim, din anul 1996, potrivit Human Rights Watch. Somajul ridicat si nemultumirea generalizata a libienilor au alimentat protestele.

YEMEN:

Militantii al-Qaeda au ucis patru soldati yemeniti, duminica, 6 martie. Potrivit unei declaratii a Ministrului de Interne, soldatii care faceau parte din Garda Republicana au fost atacati in Marib, la 172 de km est de capitala, Sanaa.

De asemenea, in incidente separate… citeste tot pe EurActiv

Share