Udrea şi Bica şi-au făcut calcule foarte greşite fugind în Costa Rica

Share

Elena Udrea şi Alina Bica şi-au făcut calcule complet eronate când au şters-o în Costa Rica. Supranumită Elveţia Americii Centrale, este o democraţie consolidată, cu o economie înfloritoare şi un stat de drept extrem de puternic constituţional. În acest mic stat centramerican, legea se aplică, nu se discută. Iar aceasta este valabil pentru toţi.

Aparenţele de paradis tropical în care tot ce zboară se mănâncă sunt foarte înşelătoare. Ca şi cele de paradis al azilanţilor. Pentru că, pe cât de rapid eşti primit provizoriu în Costa Rica, pe atât de rapid eşti dat pe mâna statului a cărui cetăţenie o deţii, dacă acesta livrează dosarul cu argumentele corecte.

Elena Udrea ar fi pierdut în Costa Rica unul dintre gemeni (avocaţi)

Mai apoi, cele două fete boghete de la noi nici nu-şi imaginează cât de monitorizate sunt. Se ştie tot ce fac în fiecare moment. Fiecare suc pe care-l cumpără este notat la catastif, cu ora şi locul. Toate tranzacţiile bancare, toate plăţile efectuate sunt monitorizate la sânge.

Udrea, Bica pot fi extrădate

Elena Udrea şi Alina Bica pot fi extrădate şi în lipsa unui tratat bilateral cu România, în baza unei convenţii internaţionale la care Costa Rica este parte.În temeiul acesteia, Costa Rica s-a angajat să nu acorde azil politic celor acuzaţi de fapte de corupţie.

Nici Radu Mazăre, fugit în Madagascar, nu are o perspectivă juridică mai bună, spune Capital. Antananarivo nu are spatele politic necesar să ţină un nelegiuit condamnat. Probabil că alegerea cea mai bună a făcut-o Sebastian Ghiţă, care are protecţia unui mafiot cu relaţii puternice în cercurile puterii de la Belgrad.

Dar şi aici e complicat, pentru că nici un aventurier care conduce un stat nu are certitudinea că va mai fi la putere foarte mult timp. Azi, realitatea politică se schimbă rapid. Şi când îţi pleacă şmecherul de la putere, adio protecţie. Revenind la Costa Rica…

… este ţara fără armată

Aparent, este consternant să descoperi aşa ceva. Atenţie, armată, nu poliţie, nu servicii secrete, nu procurori. Armată. Istoria acestui mic stat este foarte interesantă. Autorul acestor rânduri a descoperit aceste lucruri în timpul Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.

Încercam să-mi explic cum este posibil ca selecţionata unei asemenea ţări minuscule să facă praf mari puteri ale fotbalului. Explicaţia este simplă. forţă economică, prosperitate, stat de drept, anticorupţie, stabilitate. Preşedintele actual, Óscar Arias Sánchez, este laureat al Premiului Nobel pentru Pace..Un model pentru politicienii noştri.

În 1949, José Figueres Ferrer a abolit armata; făcând din Costa Rica prima țară din lume care are într-un sistem democratic fără asistența unei armate. Un exemplu urmat mai târziu și de alte țări, precum vecina Panama.

Coasta Bogată şi războiul ei civil

Costa Rica (termenul spaniol pentru “Coasta Bogată”), a fost o națiune preponderent agricolă. Totuși, în ultimele decade, Costa Rica a ajuns să aibă un standard ridicat de viață. Industria electronicelor se dezvoltă rapid, fiind cea mai importantă ramură industrială, alături de Turism, ajutat de stabilitatea socială și de bogăția mediului înconjurător.

Războiul civil costarican a fost cel mai sângeros eveniment din istoria ţării în secolul XX. A durat 44 de zile, de pe 12 martie până pe  24 aprilie 1948. Acesta este motivul pentru care scriem azi ceea ce voiam să scriem de când a plecat Udrea peste Ocean.

Ce să vezi? Parlamentul era nedemocratic…

Se împlinesc fix 70 de ani de la terminarea acestui război civil. Se crede că în timpul lui au murit în jur de 2.000 de costaricani. Conflictul a fost acutizat de un vot al Parlamentului, dominat de reprezentanţi ai guvernului.

Parlamentul dorea să anuleze rezultatele alegerilor prezidenţiale. Acestea avuseseră loc în februarie. Opoziţia le câştigase, prin candidatul Otilio Ulate. Cei la putere susţineau însă că le câştigase prin fraudă.

Rolul lui Figueres

Aceasta a determinat ca o forţă armată rebelă, sub comanda lui José Figueres, să se ridice contra guvernului preşedintelui Teodoro Picado. Acesta a fost rapid înfrânt..După război, Figueres a mai condus ţara pentru un an şi jumătate, ca şef al unui cabinet provizoriu.

Junta militară condusă de el a… abolit armata și a supravegheat alegerea unei adunări constituționale în decembrie. Această adunare constituţională a generat ulterior noua constituție din 1949. Junta s-a retras apoi și i-a dat puterea preşedintelui ales democratic, Otilio Ulate. Costa Rica nu a suferit nici o violență politică semnificativă de atunci.

Este o poveste ca o lecţie de istorie pentru noi, românii. Elveţia Americii Centrale este un exemplu de democraţie, pluralism şi law enforcement. Şi cu aceste ultime cuvinte, le-am spus lui Nuţi din Pleşcoi şi ceileilalte ce li se va întâmpla.

Atunci când va veni peste ele law enforcement, nici nu vor şti ce li se întâmplă şi vor zbura planat spre ţara lor dragă, România.

nota: A, şi să nu uit – să nu le treacă prin cap, când îşi vor da seama că se apropie momentul trimiterii în ţară, să fugă în Nicaragua. Dacă sunt prinse, e infracţiune. Dacă, vor intra pe mâna unor bande de răufăcători, care te vând şi cumpără fără milă. Ce ţi se întâmplă la Tubulatură e raiul pe pământ faţă de ce păţeşti de la maras sau pandillas

Share