home POLITICA UDMR: „Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne autonom!”

UDMR: „Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne autonom!”

Share

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a declarat ca nu este intimidat de demersurile facute de liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate si Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceştia au transmis o sesizare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care sustin ca initiativa legislativa privind instituirea autonomiei „Tinutului Secuiesc” incalca flagrant Constitutia si conditiile tratatelor de aderare a Romaniei la NATO si UE, mentionand ca va continua sa caute parteneri care sa sustina acest proiect.

„Este revoltator, din punctul nostru de vedere, ceea ce se intampla. Eu nu cred ca am ajuns pana acolo ca doi lideri sindicali s-au asezat la o masa (…) si si-au dat seama ca au ura fata de maghiari.

Este clar, din punctul meu de vedere, ca institutiile din umbra ii coordoneaza si este revoltator ce spun ei in aceasta sesizare. Ei spun despre 18 articole din Constitutie care ar fi incalcate. (…) Mai grav e ca ei vorbesc de infractiune flagranta. Care este infractiunea?

Ca am introdus acest proiect de lege in Parlamentul Romaniei? Eu, ca deputat, pot sa fac propuneri de legi, sa modific, sa fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu vad unde este infractiunea. (…) Iar cel mai grav lucru este ca dansii vorbesc de razboi si de arme.

Deci, nu pot sa imi dau seama cum isi pot dansii inchipui si cum isi permit asa ceva. Noi totdeauna am spus ca luptam pasnic pentru drepturile noastre, ale comunitatii maghiare”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca statutul de autonomie nu incalca nicio lege interna sau internationala, dimpotriva, urmeaza modele europene.

„Este o incitare la ura si mai este si o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constitutional si legal si nu o sa ne oprim. Nu ne sperie, si pe mine nu ma sperie, declaratia si pasii facuti de dansii. Ceea ce fac eu, si am facut pana acum si o sa fac in continuare este legal si constitutional, nu incalca nicio norma internationala, nicio lege sau Constitutia Romaniei.

Deci, o sa mergem pe drumul pe care am inceput, acum doi ani am initiat proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc in Parlament, a fost dezbatut, nu s-a intamplat nimic in sensul rau, deci, s-a discutat cat s-a discutat, dar s-a discutat civilizat si normal. Eu asta astept si acum, sa discutam despre problemele noastre si eu stiu si sper sa am parteneri pe aceasta tema si o sa am, fiindca ceea ce facem este legal.

Este ceva normal, european. In Europa functioneaza mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problema, dar actiunea dansilor acum, dupa 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit si pe aceasta cale ca noi o sa mergem inainte si Tinutul Secuiesc a fost, va fi si va ramane”, a afirmat Kulcsar.

Luarea de pozitie a celor doi lideri de sindicat are in vedere initiativa legislativa depusa la Camera Deputatilor pe 18 decembrie de catre deputatii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy si Biro Zsolt-Istvan, prin care se solicita ca „Tinutul Secuiesc” sa devina regiune autonoma cu personalitate juridica.

Acestia enumera 18 articole ale Constitutiei pe care, in opinia lor, proiectul de lege le-ar incalca, printre care articolul 1, care defineste Romania ca „stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”, sau articolul 3, care stabileste organizarea teritoriului romanesc „sub aspect administrativ in comune, orase si judete”.

Considerand ca este vorba despre o „infractiune flagranta” de incalcare a Constitutiei si de exercitare a functiei de autoritate publica cu „rea-credinta” de catre initiatorii acestui proiect, liderii sindicali solicita presedintilor celor doua camere ale Parlamentului sa ia masurile constitutionale de respingere a proiectului lor legislativ, care, sustin ei, „pregateste segregarea pe criterii etnice si declansarea unui conflict secesionist, eventual armat, in centrul tarii”.

Citeşte şi
Ungaria mulţumeşte public UDMR şi lui Hunor Kelemen VIDEO

Ungaria şi România renunţă la obligativitatea carantinei pentru cetăţenii lor care trec graniţa comună, a Read more

PSD, sondaj de uz intern. Ciuma Roşie este în sevraj acut

Surse din interiorul PSD au declarat că la ultimul sondaj intern partidul a fost cotat Read more

Argument UDMR: „În Germania, se fac alegeri si o dată la 10 ani!”

UDMR se autodemască singură, cu o nonşalanţă uimitoare. România trebuie să se alinieze la modelul Read more

PSD şi UDMR au votat la Senat noi pensii speciale

Senatoarea USR Florina Presadă anunţă că majoritatea PSD - UDMR din Senat a votat o Read more

PSD şi UDMR vor prelungirea mandatelor aleşilor locali la cinci ani

Frăția dintre UDMR şi PSD e dezvăluită din nou. Proiectul de lege al UDMR, prin Read more

Hunor Kelemen: Nu mai poţi prosti o ţară întreagă cu furatul Ardealului!

Preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri seara că există o competiţie acerbă între politicieni, Read more

Ciolacu, aiuritor: „Prevederea UDMR nu există în lege, însă PSD o va respinge”

Marcel Ciolacu şi-a pierdut concentrarea din nou şi s-a exprimat în manieră dăncilistă cel puţin Read more

Klaus Iohannis: „Marele PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor!” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis acuză Partidul Social Democrat că pune umărul la autonomia Ținutului Secuiesc.Iohannis acuză Read more

PNL, scor uriaş la Sociopol (Palada), ALDE şi UDMR se estompează puternic

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PNL ar obţine 43% din voturi, arată un Read more

Secţia maghiară a PSD nu vrea anticipate, prevalându-se de coronavirus

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, Read more

Share