home POLITICA UDMR: „Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne autonom!”

UDMR: „Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne autonom!”

Share

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a declarat ca nu este intimidat de demersurile facute de liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate si Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceştia au transmis o sesizare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care sustin ca initiativa legislativa privind instituirea autonomiei „Tinutului Secuiesc” incalca flagrant Constitutia si conditiile tratatelor de aderare a Romaniei la NATO si UE, mentionand ca va continua sa caute parteneri care sa sustina acest proiect.

„Este revoltator, din punctul nostru de vedere, ceea ce se intampla. Eu nu cred ca am ajuns pana acolo ca doi lideri sindicali s-au asezat la o masa (…) si si-au dat seama ca au ura fata de maghiari.

Este clar, din punctul meu de vedere, ca institutiile din umbra ii coordoneaza si este revoltator ce spun ei in aceasta sesizare. Ei spun despre 18 articole din Constitutie care ar fi incalcate. (…) Mai grav e ca ei vorbesc de infractiune flagranta. Care este infractiunea?

Ca am introdus acest proiect de lege in Parlamentul Romaniei? Eu, ca deputat, pot sa fac propuneri de legi, sa modific, sa fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu vad unde este infractiunea. (…) Iar cel mai grav lucru este ca dansii vorbesc de razboi si de arme.

Deci, nu pot sa imi dau seama cum isi pot dansii inchipui si cum isi permit asa ceva. Noi totdeauna am spus ca luptam pasnic pentru drepturile noastre, ale comunitatii maghiare”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca statutul de autonomie nu incalca nicio lege interna sau internationala, dimpotriva, urmeaza modele europene.

„Este o incitare la ura si mai este si o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constitutional si legal si nu o sa ne oprim. Nu ne sperie, si pe mine nu ma sperie, declaratia si pasii facuti de dansii. Ceea ce fac eu, si am facut pana acum si o sa fac in continuare este legal si constitutional, nu incalca nicio norma internationala, nicio lege sau Constitutia Romaniei.

Deci, o sa mergem pe drumul pe care am inceput, acum doi ani am initiat proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc in Parlament, a fost dezbatut, nu s-a intamplat nimic in sensul rau, deci, s-a discutat cat s-a discutat, dar s-a discutat civilizat si normal. Eu asta astept si acum, sa discutam despre problemele noastre si eu stiu si sper sa am parteneri pe aceasta tema si o sa am, fiindca ceea ce facem este legal.

Este ceva normal, european. In Europa functioneaza mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problema, dar actiunea dansilor acum, dupa 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit si pe aceasta cale ca noi o sa mergem inainte si Tinutul Secuiesc a fost, va fi si va ramane”, a afirmat Kulcsar.

Luarea de pozitie a celor doi lideri de sindicat are in vedere initiativa legislativa depusa la Camera Deputatilor pe 18 decembrie de catre deputatii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy si Biro Zsolt-Istvan, prin care se solicita ca „Tinutul Secuiesc” sa devina regiune autonoma cu personalitate juridica.

Acestia enumera 18 articole ale Constitutiei pe care, in opinia lor, proiectul de lege le-ar incalca, printre care articolul 1, care defineste Romania ca „stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”, sau articolul 3, care stabileste organizarea teritoriului romanesc „sub aspect administrativ in comune, orase si judete”.

Considerand ca este vorba despre o „infractiune flagranta” de incalcare a Constitutiei si de exercitare a functiei de autoritate publica cu „rea-credinta” de catre initiatorii acestui proiect, liderii sindicali solicita presedintilor celor doua camere ale Parlamentului sa ia masurile constitutionale de respingere a proiectului lor legislativ, care, sustin ei, „pregateste segregarea pe criterii etnice si declansarea unui conflict secesionist, eventual armat, in centrul tarii”.

Citeşte şi
Secţia maghiară a PSD nu vrea anticipate, prevalându-se de coronavirus

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, Read more

PSD şi UDMR au respins la Senat proiectul USR pe alegerile în două tururi

Senatorii PSD și UDMR au trântit în Senat proiectul de lege al USR, prin care Read more

UDMR renunţă la proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc

István Székely, vicepreşedinte executiv al UDMR, a anunțat că formațiunea sa va depune un proiect Read more

Miting cu 10.000 de maghiari anunţat de UDMR la Valea Uzului

Mâna Rusiei din România, pe filiera Budapesta, se pregăteşte să monteze o nouă provocare interetnică Read more

Partidul Popular Maghiar critică dur alianţa PSD – UDMR

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) are o poziţie dură faţă de UDMR pentru că Read more

Hunor Kelemen: Ne putem asocia cu cine putem, nu cu cine ne-am dori

UDMR a dat dovadă de pragmatism şi cooperează de doi ani cu coaliţia guvernamentală, declară Read more

UDMR a ales simbolul maghiarilor din România: steagul Ungariei

Congresul UDMR a adoptat cu unanimitate de voturi decizia că steagul roşu, alb şi verde Read more

UDMR şantajează PSD la ananghie cu un proiect de autonomie specială

UDMR profită de slăbiciunea PSD şi de Dorinţa lui Liviu Dragnea de a rămâne cu Read more

Liviu Pop: Învăţătorul să predea limba română împreună cu profesorul

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației, a respins criticile liderului UDMR Kelemen Hunor Read more

Abuz în serviciu. Procurorii şi judecătorii vizaţi de un proiect UDMR

Adoptarea tacită este folosită ca unealtă de retorsiune de sistemul corupt. Abuz în serviciu contra Read more

Share