home EVENIMENT, POLITICA Turcia: Erdogan intră cu plugul în militari şi magistraţi

Turcia: Erdogan intră cu plugul în militari şi magistraţi

Share

Turcia a crescut presiunea asupra celor suspectaţi că au participat la lovitura de stat militară, numărul de persoane reţinute din forțele armate și din sistemul judiciar ridicându-se duminică la 6.000. Guvernul a anunţat că deţine controlul deplin al țării și al economiei, informează o depeşă Reuters.

Peste noapte, susținători ai președintelui Tayyip Erdogan s-au adunat în piețele publice, la aeroportul din Istanbul și în afara palatului său, într-un spectacol de sfidare a autorilor încercării de lovitură de stat.

Ministerul de Externe din Turcia a anunţat că numărul morţilor se ridică la mai mult de 290, inclusiv peste 100 de rebeli, în timp ce 1.400 de persoane au fost rănite.

Cu așteptări tot mai mari de măsuri dure împotriva disidenței, politicienii europeni l-au avertizat pe Erdogan că tentativa de lovitură de stat în Turcia nu i-a dat un cec în alb pentru a ignora statul de drept și că riscă izolarea pe plan internațional dacă îşi consolidează în forţă poziția.

Radiodifuzorul turc NTV l-a citat pe ministrul Justiției, Bekir Bozdag, spunând că sunt de așteptat mai multe arestări, după reţinerea a 6.000 de persoane.

Autoritățile au rotunjit la aproape 3.000 cifra militarilor complotiști suspectaţi, de la comandanți la soldați de rând, și la tot atâţia judecători și procurori, după ce forțele loiale lui Erdogan au zdrobit tentativa de lovitură de stat de sâmbătă.

Printre cei arestați este generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei aeriene de la Incirlik, care lansa aeronave ale SUA în atacurile aeriene asupra militanților islamici din Siria și Irak, a declarat un oficial. Adjunctul consilierului șef militar al lui Erdogan a fost de asemenea reținut, a anunţat CNN Turk.

Erdogan a spus duminică manifestanţilor că tentativa de lovitură de stat a fost “zădărnicită de voința națională“, dând vina pe “cei care nu pot suporta unitatea țării noastre și se află sub ordinele unora ca să preia puterea“.

Erdogan se referă frecvent la “minţile unora”, despre care spune că sunt croite să pună la pănmânt Turcia, în ceea ce pare a fi o referință voalată la Occident, în general, și mai precis la Statele Unite ale Americii.

Share