Turcescu vs. Tăpălagă, meci de box despre ofiţerul acoperit

Share

Tăpălagă: Ce sens a avut scena din 2014 (n.n.: autodetonarea în direct a “ofiţerului acoperit”)? Turcescu: Aţi părăsit vreodată o redacţie, domnule Tăpălagă, pentru că vi s-a părut că, la un moment dat, poate politica editorială, poate unele lucruri, nu sunt în acord….

În facultate, un coleg de cameră a dat video (pe vremea lui Ceauşescu acesta era, în căminele studenţeşti, un subtitut de cinema cu filme de calitate) şi la un moment dat, telespectatorii erau obosiţi şi voiau să vadă “9 săptămâni şi jumătate“, cu Mickey Rourke şi Kim Basinger.

Colegul meu de ameră se chema Ifrim, era constănţean, deci cinic şi ne-a spus: Haideţi să vă arăt fazele cele mai tari. Şi ne-a arătat fazele cele mai tari.

Mai jos, “fazele cele mai tari” din memorabilul interviu al colegului Dan Tăpălagă cu candidatul PMP la Primăria Generală, Robert Turcescu.

===

Tăpălagă: Şi în tot timpul ăsta, cel puţin în ultima lună, Robert Turcescu, nu era corect să anunţaţi public că vă pregătiţi de o carieră politică, nu neapărat de o candidatură că poate asta ţinea de strategia politică, şi să nu mai fiţi prezenţi în spaţiul public în calitate de jurnalilst? Aşa cum aţi apărut din câte am văzut la Unde.tv, la Naşul TV, la B1 TV.
Turcescu: Domnule Dan Tăpălagă, opţiunea mea, şi în calitate de băsist, dacă vreţi, şi în calitate de jurnalist de dreapta este cunoscută în spaţiul public românesc de foarte multă vreme.

Prin urmare, poziţiile mele publice, vă garantez şi în postura de candidat, şi în postura de consultant, şi am făcut public acest lucru, vă rog să consultaţi arhivele ziarelor, că a fost o declaraţie publică a preşedintelui executiv al PMP, domnul Eugen Tomac, care a anunţat că Robert Turcescu consiliază Partidul Mişcarea Populară în chestiuni legate de comunicare. Deci lucrurile acestea erau cât se poate de transparente, da?

Din această perspectivă nu mă simt cu nimic vinovat şi nu am retracta nimic din lucrurile pe care le-am afirmat în spaţiul public în postura de comentator al evenimentelor de actualitate.

Tăpălagă: Poate singura precizare care se cerea s-o faceţi în tot acest timp de când aţi devenit comunicator PMP şi potenţial candidat e următoarea: “eu nu mai vin în faţa publicului în calitate de jurnalist, nu mai am această calitate, mă ocup cu altceva”.
Turcescu: Nu m-am prezentat ca jurnalist.

Tăpălagă: Ba da.
Turcescu: Nu m-am prezentat ca jurnalist. M-au prezentat colegii cu care am participat la astfel de emisiuni. O minimă documentare a acestor colegi şi o scoatere în evidenţă a faptului că lucrez pentru partidul Mişcarea Populară.

Tăpălagă: Deci e vina lor…
Turcescu: Nu e vina nimănui.

Tăpălagă: Şi dvs aţi profitat că v-au prezentaţi ce nu mai sunteţi.
Turcescu: Dle Tăpălagă, era o chestiune publică. Şi vreau să nu fim farisei. Avem o grămadă de colegi în presă care activează şi astăzi ca jurnalişti, despre care şi dvs şi eu ştiţi foarte bine…

Tăpălagă: Numiţi-i.
Turcescu: …că de ani de zile consiliază oameni politici.

Tăpălagă: Numiţi-i.
Turcescu: N-am să-i numesc eu. Dar cred ca îi ştiţi deja.

Tăpălagă: Nu-i ştiu.
Turcescu: Avem colegi din presă care în vreme ce apăreau la televiziuni în calitate de realizatori îşi pregăteau postul de ambasador la Paris, domnule Tăpălagă.

Tăpălagă: Aici e vorba de dvs.
Turcescu: Bun, e vorba de mine. Dar eu în momentul de faţă am o întreprindere privată de presă numită UNDE TV, am două firme cu care activez în zona media – una dintre ele suspendată din activitate de ani mulţi. Prin urmare din această perspectivă nu am nimic a-mi reproşa.

(…)

Tăpălagă: Înapoi la discuţia cu Traian Băsescu de acum o lună, foarte interesant că v-a propus să fiţi candidatul PMP şi n-a propus cum spune dna Udrea cuiva din PMP, din partid.
Turcescu: E posibil să fi propus şi altcuiva din PMP, din partid.

Tăpălagă: Dar cum de v-a propus dvs.?
Turcescu: Întrebaţi-l pe preşedintele Traian Băsescu.

(…)

Tăpălagă: N-aţi lămurit-o. Unu: Ce înseamnă “am fost locotenent colonel sub acoperire”?
Turcescu: N-am lămurit-o din punctul dvs de vedere.

Tăpălagă: Ce înseamnă “am fost locotenent colonel sub acoperire”? Pentru ce serviciu?
Turcescu: Pentru nici un serviciu, dle Tăpălagă.

Tăpălagă: Dar ce înseamnă “am fost locotenent colonel sub acoperire”? Ce înseamnă asta?
Turcescu: Pentru ce serviciu a fost ofiţer acoperit domnul Victor Ponta? Ştiţi asta astăzi?

Tăpălagă: Dar acuma discut cu dvs, încă o dată, e vorba de candidatura dvs. Dl Ponta nu mai candidează la nimic.
Turcescu: Iar eu vă spun că intrarea din perspectiva mea în această campanie electorală exclusiv în acest subiect în ceea ce-l priveşte pe Turcescu mi se pare o chestiune lipsită de onestitate, dle Tăpălagă.

Tăpălagă: Dvs aţi introdus confuzia, spunănd, împreună cu dl Băsescu că e vorba de calitatea de ofiţer în rezervă, pe care v-a dat-o Oprea în 2012.
Turcescu: Vă las în calitatea dvs de jurnalist de investigaţie să încercaţi să lămuriţi astfel de lucruri.

Tăpălagă: Nu. Sfidaţi publicul căruia îi cereţi votul. Pentru că nu noi v-am acuzat de nimic. Dvs domnule Turcescu aţi venit şi aţi spus în 2014: “am fost locotenent colonel sub acoperire” şi tot dvs spuneţi în 2016 “am fost colonel făcut de Oprea”.
Turcescu: Nu. Eu vă întreb din nou şi repet chestiunea asta, pentru că asta mi se pare din perspectiva fostului jurnalist Turcescu…

Tăpălagă: Evitaţi răspunsul şi acest lucru nu vă ajută.
Turcescu: Nu evit. Dacă nu mă ajută, vom vedea, dle Tăpălagă.

Tăpălagă: Păi nu vă ajută.
Turcescu: Bun. Eu vă spun aşa: din 2012., de la momentul declanşării scandalului cu lista coloneilor făcuţi la secret de Oprea …

Tăpălagă: Dacă doriţi o luăm de la capăt. Ce înseamnă “am fost locotenent colonel sub acoperire”?
Turcescu: Cunosc tehnica asta. Domnule Tăpălagă, fac presă de 23 de ani. Am mai mulţi ani în presă decât dvs.

Tăpălagă: Cu vreo doi.
Turcescu: Cunosc această tehnică.

Tăpălagă: O luăm de la capăt. Ce înseamnă “am fost locotenent colonel sub acoperire”?
Turcescu: Ce înseamnă că n-aţi investigat din 2012 până în 2014 nici dvs nici alţi colegi de-ai dvs scandalul listei lui Oprea?

Tăpălagă: E vina noastră că dvs v-aţi deconspirat? E vina noastră că aţi susţinut dvs că sunteţi colonel sub acoperire? E vina noastră că astăzi spuneţi altceva?
Turcescu: E şi vina dvs că vreme de de doi ani de zile, domnule Tăpălagă, nimeni în doi ani de zile nimeni nu a încercat să vadă ce se ascunde în spatele acestei chesituni.

Tăpălagă: Admiţând asta, cu ce lămureşte situaţia dvs, acuzaţia asta pe care ne-o aduceţi nouă, în general, ziariştilor? Că nu înţeleg.
Turcescu: Dar nu vă aduc nici o acuzaţie, domnule Tăpălagă.

Tăpălagă: Cu ce vă lămureşte situaţia, explicaţi-mi puţin?
Turcescu: Nu-i vorba de a lămuri o situaţie.

Tăpălagă: Dar dvs candidaţi, nu noi. Dvs aveţi de lămurit ceva domnule Turcescu. N-o luaţi personal, nu e nimic personal. Luaţi-o ca un candidat care are de lămurit ceva, dacă doreşte. Iar noi, datoria noastră de jurnalisti
Turcescu: Consideraţi că v-aţi făcut datoria domnule Tăpălagă, consideraţi că răspunsul meu este că de astăzi începând, din acest moment, din punctul meu de vedere, tot ce am avut de spus am spus. Şi cred că putem merge mai departe.

(…)

Tăpălagă: (…) Daaaar, eu o să insist cu întrebări. Şi o să încerc să obţin de la dvs nişte răspunsuri. Deci: ce sens a avut scena din 2014?
Turcescu: Spuneam că aţi lucrat în mai multe redacţii ca să vă dau un răspuns la această chestiune, şi că ştiţi foarte bine că, de-a lungul anilor, există în mai multe redacţii, ca să nu spun în toate, momente de maximă tensiune, generate poate de apropierea perioadelor electorale. Aţi părăsit vreodată o redacţie, domnule Tăpălagă, pentru că vi s-a părut că, la un moment dat, poate politica editorială, poate unele lucruri, nu sunt în acord….

Tăpălagă: Ştiţi bine că da. Dar spuneţi ce doriţi să spuneţi.
Turcescu: Păi, deduceţi dvs, că spun încă odată. E simplu. Sunt lucruri care intră la un moment dat în contradicţie cu felul în care tu gândeşti ca jurnalist că trebuie să-ţi faci meseria. Şi vă mai spun din nou, în 23 de ani de presă…

Tăpălagă: Puteaţi pleca şi fără să vă prezentaţi drept ofiţer sub acoperire, cu ştate de plată…
Turcescu: Domnule Tăpălagă, spun din nou, vă rog să lămuriţi, sunteţi jurnalist…

Tăpălagă: Puteaţi pleca simplu.
Turcescu: …aţi făcut anchete jurnalistice, unele dintre ele foarte bune, poate reuşiţi să o luaţi de la 2012 încoace. Nu puneţi totul în cârca mea, domnule Tăpălagă. Încercaţi să vă uitaţi şi la alte spinări, care s-au îndoit terbil în ultimii ani.

(…)

Tăpălagă: Cam cât aţi câştigat din această meserie?
Turcescu: Am avut contracte foarte bune, de sute de mii de euro, domnule Tăpălagă, în timp, dar vă atrag atenţie – Iertaţi-mă!

Vă spun, nu vă atrag atenţia – ca la momentul în care nişte foşti colegi cu ghilimele de rigoare, spre exemplu, din Realitatea TV au publicat contractul pe trei ani de zile al lui Turcescu în care era vorba de aproape un milion de euro care, vezi doamne, s-au dus direct în buzunarul lui Turcescu.

Am făcut un lucru foarte simplu, domnule Tăpălagă, i-am rugat pe foştii mei colegi de la regia de publicitate din aceea vreme de la Realitate să facă publice veniturile pe care emisiunea lui Robert Turcescu – doar una din ele, deşi eu ca producător mai aveam încă două emisiunii, Arhitectonic şi Kilocruciada – le aducea staţiei Realitatea TV, talk show-ul principal al staţiei şi anume emisiunea 100%.

În fiecare an, suma pe care o incasa Realitatea TV de pe urma emisiunii 100% depăşea un milion de euro pe an, spun încă o dată.

Dacă un realizator îmi cere un salariu de 20 de mii de euro pe lună (şi nu sunt salarii exagerate în presa din România, mai ales în anii în care economia mergea mai bine, publicitatea era mai multă) iar veniturile din publicitate l-ar situa peste acesta sumă cu cinci, cu zece mii de euro, cu cincisprezece mii de euro sau le-ar dubla, i-aş da fără nici un fel de problemă.

(…)

Share