home CORUPTIE, POLITICA Tudorel Toader îi cere preşedintelui revocarea Laurei Codruţa Kovesi

Tudorel Toader îi cere preşedintelui revocarea Laurei Codruţa Kovesi

Share

Ministru Justiţiei Tudorel Toader a anunţat aseară că solicită preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. “Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”, a spus demnitarul.

UPDATE 20.59: Agerpres Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat joi că revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este oportună, iar argumentele ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în acest sens nu se susţin.

UPDATE 20.57: Agerpres Uniunea Salvaţi România condamnă decizia politică luată de ministrul Justiţiei de a propune revocarea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, şi cere demisia imediată a lui Tudorel Toader.

UPDATE 20.51: Washington Post Romanian minister calls for firing of anti-graft prosecutor “Romania’s justice minister has called for the country’s chief anti-corruption prosecutor to be removed from her post, citing what he said were serious concerns about the way she conducted her job.”

UPDATE 20.29: Dacian Cioloş la Digi24: Îmi pare rău că dl. ministru Toader se compromite.

UPDATE 20.10: Pagina de internet a Ministerului Justiţiei, unde ar trebui să apară raportul ministrului Justiţiei, este deocamdată neaccesabilă. Probabil că sunt prea multe request-uri simultane.

UPDATE 20.02: Administraţia Prezidenţială va face o analiză aprofundată a întregii situaţii, din caiuza neclarităţii raportului prezentat de Toader. Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă sprijinul pentru Codruţa Kovesi.

Mediafax, din comunicatul Preşedinţiei:

“Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate.

În repetate rânduri, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii sale, punct de vedere pe care şi-l menţine în continuare.”.

Tudorele, îndrăznești s-o revoci pe Codruța din fruntea DNA?

Ministrul Justiţiei a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

Tudorel Toader: DNA nu se identifică cu procurorul şef

”În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, la MJ.

Tudorel Toader: Kovesi pune în pericol DNA

În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia, Laura Codruţa Kovesi, ”ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia”.

Tudorel Toader: Nu mai respectul reciproc…

”Numai respectul reciproc poate duce la stabilirea unor practici mutual acceptate care sunt în conformitate cu patrimoniul constituţional european, care permite unei ţări să evite şi să depăşească crizele posibile – a reţinut Comisia de la Veneţia, în unul dintre avizele pe care le-a dat. Atât prevenirea, cât şi combaterea corupţiei trebuie să continue. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii, este în spiritul valorilor democratice şi respectarea drepturilor omului. Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”, a spus Toader.

Share