home POLITICA Trump îşi bulibăşeşte viitoarea echipă de la Casa Albă

Trump îşi bulibăşeşte viitoarea echipă de la Casa Albă

Share

Donald Trump îşi bulibăşeşte zilnic viitoarea echipă de la Casa Albă, comportându-se ca în sitcomul “The Apprentice”. Zilnic, alţi şi alţi susţinători ai săi vizitează Trump Towers, informează Profit.ro.

Trump și-a revizuit marţi din nou echipa de tranziție, renunțând la un expert în securitate. De asemenea, la membri ai unor echipe de lobby din cercul său de apropiați. El a plasat printre favoriții la poziții economice cheie doi susținători loiali de pe Wall Street.

Donald Trump a completat marți și actele necesare pentru procesul de tranziție. Acesta a fost blocat temporar, după ce l-a însărcinat pe vicepreședintele ales Mike Pence să se ocupe de el.

Are loc un proces foarte organizat, în timp ce mă decid asupra Cabinetului și asupra multor alte poziții”, a anunțat Trump pe Twitter. “Doar eu știu cine sunt finaliștii”, a adăugat el.

Steve Mnuchin și Wilbur Ross, în fruntea listei pe domeniile economice

În fruntea listei pentru pozițiile economice importante sunt Steve Mnuchin și Wilbur Ross. Cei doi sunt veterani de pe Wall Street, anunţaţi de aliatul lui Trump, Carl Icahn. Mnuchin s-a ocupat de finanțe în campanie şi ar putea deveni secretarul Trezoreriei. Ross, un susținător vechi al republicanului și investitor de succes ar putea fi numit secretar pentru Comerț.

Wall Street urmărește cu atenție pe cine va numi Trump șef al Trezoreriei. Republicanii au majorități în ambele camere din Congres. Aceasta îi oferă președintelui ales o șansă mare să impună reformele fiscale și financiare dorite.

Mnuchin a refuzat să comenteze eventuala sa numire. El a subliniat că echipa lui Trump se “asigură că vom trece cea mai amplă lege privind taxele, cele mai mari mari schimbări privind taxele după Reagan”.

Du-te-vino în Trump Towers

Marți, numeroși consilieri au intrat și au ieșit din Trump Tower. Printre ei, senatorul de Alabama Jeff Sessions, posibil viitor secretar al Apărării sau Procuror General.

Senatorul de Texas Ted Cruz, ce a candidat contra lui Trump în caucus, a fost invitat de asemenea la o întâlnire. El le-a spus reporterilor că e nerăbdător să lupte “din greu pentru a îndeplini promisiunile făcute” în campanie.

Ulterior, Bloomberg a anunţat că Trump analizează posibilitatea numirii lui Cruz procuror general.

Mike Rogers, un ponderat, a fost licenţiat

Între timp, un moderat republican binecunoscut, Mike Rogers, a fost eliminat din echipă. Fost membru al Camerei Reprezentanților, a fost prezentat ca favorit pentru directoratul CIA, dar a fost scos de pe listă.

El lucrase cu guvernatorul de New Jersey Chris Christie. Vineri, acesta a fost înlocuit brusc cu Pence la conducerea echipei de tranziție.

Consilierii lui Trump consideră că Rogers nu a urmărit-o suficient de agresiv pe democrata Hillary Clinton. El a condus Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților. De asemenea, ancheta privind atacul asupra Consulatului de la Benghazi, din 11 septembrie 2012.

Trump s-ar orienta acum spre inşi mai radicali

Unii oficiali din serviciile de informații se tem că plecarea lui Rogers ar însemna că Trump se orientează spre radicali. Pentru politica externă.

Decizia de a renunța la Rogers a blocat temporar discuțiile cu Casa Albă. Aceasta până când Pence a semnat un memorandum de înțelegere. Documentul a fost primit de Președinție marți seară.

Echipa Trump mai are de depus o serie de acte, înainte să poată începe briefingurile detaliate la fiecare agenție. Printre acte se numără un cod de conduită și atestate că membrii echipei de tranziție nu au conflicte de interese.

Rudy Giuliani ar putea fi secretar de stat

Echipa Trump mai are depus o serie de acte, înainte să poată începe briefingurile detaliate la fiecare agenție în parte, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe. Printre aceste acte se numără un cod de conduită și atestate că membrii echipei de tranziție nu au conflicte de interese.

Susținători loiali ai lui Trump, precum fostul primar de New York Rudy Giuliani și fostul ambasador la ONU John Bolton sunt luați în calcul pentru a deveni secretar de Stat, potrivit unor surse apropiate omului de afaceri new-yorkez.

Giuliani, primarul New Yorkului când au avut loc atentatele din 11 septembrie 2001, este cunoscut ca având o abordare radicală în privința chestiunilor de securitate națională.

Mike Flynn, alt om-problemă

Bolton este de asemenea destul de dur în ceea ce privește diplomația și a spus anul trecut că Statele Unite ar trebui să bombardeze Iranul pentru a pune capăt programului nuclear.

Generalul în retragere Mike Flynn, favorit pentru a deveni consilier pe probleme de securitate naționale al lui Trump, a cerut în trecut ca SUA să nu își mai apere aliați vechi, precum Coreea de Sud și Japonia.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, sunt așteptate, însă, noi schimbări în echipă. Pence și Rick Dearborne, directorul executiv al echipei de tranziție, “îndepărtează lobbyiștii”. “Acest lucru este întâmplă pentru a asigura respectarea angajamentului președintelui-ales Trump de a interzice implicarea lobbyiștilor la toate nivelurile tranziției”, a adăugat sursa.

Fără lobbyişti

Trump, care și-a criticat rivalii pentru că sunt sclavii intereselor oamenilor de afaceri în timpul campaniei, a fost la rândul său sancționat de senatoarea democrată Elizabeth Warren pentru că a inclus lobbyiști în echipa sa de tranziție.

“Pe baza informațiilor publice, echipa dumneavoastră de tranziție și cabinetul dumneavoastră potențial includ peste 20 de membri ai elitei de pe Wall Street, apropiați industriei și lobbyiști, care iau decizii ce ar putea avea implicații enorme pentru clienții sau angajatorii lor”, a scris Warren într-o scrisoare.

Unul dintre numele care lipsește de pe lista cu posibili membri ai cabinetului este fostul neurochirurg Ben Carson, care l-a consiliat pe Trump după ce a renunțat la propria sa candidatură la învestitură. “Viața sa nu l-a pregătit să fie secretar în cabinet”, a explicat un apropiat al lui Carson, Armstrong Williams.

Deocamdată, au fost numiţi versatul Reince Priebus şi contro-versatul Stephen Bannon

Deocamdată, Trump a numit doi membri ai echipei sale – pe președintele Partidului Republican Reince Priebus și pe fostul său director general de campanie Stephen Bannon – o persoană foarte controversată.

Priebus, numit în funcția de secretar general al Casei Albe, este un politician experimentat, care va orchestra întreaga administrație a noului lider populist și care va servi ca legătură între aleși și partid – ieșit dezbinat din campanie.

Stephen Bannon, fostul său director general de campanie, patronul site-ului de știri ultraconservator Breitbart News, care întreține legături cu mișcări de extremă dreapta europene, este “consilier de rang înalt și șef al strategiei”.

Ei nu au nevoie de confirmarea Senatului, dar membrii Cabinetului vor avea, iar o parte dintre favoriți ar putea întâmpina dificultăți.

Probleme cu Bolton, alt radical

Senatorul republican de Kentucky Rand Paul a declarat pentru CNN că nu va aproba numirea lui Bolton, dacă acesta nu va reveni asupra declarațiilor de susținere a războiului din Irak și asupra celor privind bombardarea Iranului.

De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu relațiile lui Giuliani cu guvernele străine.

Trump mai are mai puțin de 70 de zile până când va depune jurământul, pe 20 ianuarie. Până atunci el trebuie să ia o decizie privind membrii cabinetului. După aceea, el va fi nevoit să numească circa 4.000 de oameni în poziții din administrație.

Citeşte şi
Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial, s-a văzut cu John Bolton, consilierul lui Trump

Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a avut la Casa Albă o întrevedere la

Israel, Ţara Făgăduinţei lui Liviu Dragnea, şi nu numai

Statul Israel este, din motive care ne sunt astăzi neclare, Ţara Făgăduinţei pentru Liviu Dragnea,

Trump este investigat de procurorul special Robert Mueller

În fine, ceea ce era de aşteptat să se întâmple devine faptă. Preşedintele american, Trump

Dragnea i-ar fi dat bani de la MApN lui Broidy contra lobby la Trump

Liviu Dragnea i-ar fi dat lui Elliot Broidy bani prin intermediul unui contract încheiat cu

Trump Războinicul, noi semnale agresive contra Coreei de Nord

Trump Războinicul, noul timp de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, dă noi semnale belicoase

Trump: Tillerson şi-a pierdut timpul negociind cu Coreea de Nord

Președintele Donald Trump a spus că secretarul de stat Rex Tillerson pierde timpul, încercând să

Twitter închide sute de conturi legate de troli ai Rusiei

Twitter a spus joi că a închis 201 conturi legate de operativi ruşi. Este vorba

Trump îl gâdilă pe Papa pe mână. Francisc îl plesneşte, ca răspuns

Din noianul de gafe şi apariţii virale şi compromoţătoare ale lui Donald Trump. Aceasta este

Donald Trump i-a furnizat lui Lavrov secrete de stat în pofida interdicţiei

Donald Trump continuă să spargă tiparele tipice politicii unui stat democratic. New York Times dezvăluie

Trump le prezintă tuturor senatorilor, la Casa Albă, planul pentru Coreea de Nord

Donald Trump şi echipa sa ar prezenta în aceste momente senatorilor planul SUA pentru Coreea

Share