Nu este suficient să bifezi cele 7 sau 8 ore de somn, pe timp de noapte, ca să spui că ai avut parte de un somn bun. Rutina somnului este extrem de importantă pentru că datorită ei te vei simți odihnit când te trezești a doua zi dimineață.
Rutina de somn poate fi adaptată treptat, pentru a se potrivi nevoilor tale și mediului în care dormi.
Iată câteva trucuri simple și eficiente pentru un somn mai bun, noapte de noapte:
Ore fixe de culcare și de trezire!
Organismul începe să se relaxeze cu câteva ore înainte de ora de culcare, ca parte a ciclului natural veghe-somn. Poți folosi rutina de culcare pentru a optimiza această perioadă de tranziție între veghe și somn prin stabilirea unei ore fixe pentru a merge la culcare. Așadar, decide care este ora la care mergi la somn și ora la care te trezești și respectă întocmai programul, inclusiv în zilele libere de weekend.
Pentru un plus de confort, ai grijă să alegi în dormitor o saltea pentru pat de calitate, care se adaptează stilului tău de somn și care îți oferă susținere pe tot parcursul nopții.
Renunță la televizor și telefon cu cel puțin o oră înainte de culcare!
Să te uiți la televizor, seara, înainte de culcare, ori să verifici activitățile prietenilor pe rețelele de socializare poate părea relaxant după o zi lungă la serviciu. Uneori, asta este exact ce ne trebuie. Însă de cele mai multe ori, acest obicei ne sabotează somnul și ne păcălește că ne relaxăm. De fapt, nu facem altceva decât să pierdem ore prețioase de somn, iar asta se va resimți în ziua următoare.
Relaxează-te înainte de somn cu o baie caldă!
O baie caldă, seara, ajută organismul să treacă mai repede la starea de somn. Atunci când faci baie, corpul tău se încălzește, apoi se răcește rapid pe măsură ce apa se evaporă, creând o senzație care te face să te simți obosit dar relaxat. De asemenea, îți poți ajuta organismul să treacă mai ușor la o stare de somnolență cu ajutorul unui ceai din plante bune pentru somn. Află mai multe despre proprietati valeriana și folosește-o responsabil!
Ascultă muzică!
Muzica poate fi un mijloc eficient de relaxare. Genul nu este important, atâta timp cât muzica te liniștește. Închide ochii, ascultă muzica și lasă-te purtat de ritm. Alte tipuri de sunete bune pentru somn sunt cele ambientale, sunetele albe (zgomotul aerului condiționat, radioul, sunetul mașinii de spălat rufe) sau cele roz (ploaia, valurile, vântul).
Atenție! Doar o rutină corectă de somn ajută la crearea unor obiceiuri care spun organismului că este timpul să se pregătească de culcare.