Traditii romanesti de nunta

Share

Nunta inseamna mult mai mult decat petrecere din locatia unde are loc nunta. Daca in ultima vreme nu aveam nicio treaba cu traditiile si tot ce se intampla in cadrul unei nunti pentru ca nu eram niciodata atenta si intotdeauna mi se pareau unele lucruri mai importante, ei bine, acuma chiar analizez foarte bine tot ce se intampla pentru ca traditiile romanesti sunt cu adevarat interesante. Astfel, chiar si in cazul in care nu sunteti o persoana traditionalista, ar fi bine sa cunoasteti cateva traditii care apar la nunti. Iata care sunt cele mai importante pe care le-am observat si eu:

Traditii la ceremonia crestina

In momentul ajungerii la biserica exista suficient de multe traditii, cel putin interesante. Conform traditiei, nasii sunt cei care achizitioneaza voalul, lumanarile si patura miresei. In unele cazuri, tot nasii cumpara si bijuteriile pentru mireasa, iar in anumite parti ale tarii, mirele face acest lucru. De asemenea, tot nasii sunt cei care platesc slujba religioasa de la biserica. Mirele este cel care cumpara buchetul de mireasa pentru mireasa si in unele cazuri pe pentru nasa. Dupa terminarea nuntii, mirii trebuie sa viziteze nasii pentru a le aduce cadoul in semn de multumire.

Traditii la petit

In unele parti ale Romaniei, petitul este inca o traditie care se respecta. Petitul este obiceiul cunoscut si prin numele de intelegere, petitura, croiala sau starostie. La acest eveniment participa, in functie de caz, uneori doar mirele daca este “bun de gura”, iar in alte cazuri este insostit de parinti sau de prieteni. Inainte parintii insoteau mirele doar daca stiau ca mireasa este potrivita pentru el, inca caz contrar, erau petitorii trimisi inainte pentru a trimite zvonul casatoriei.

In anumite zone, intai se inteleg tinerii intre ei si apoi mirele impreuna cu parintii sau merg la parintii fetei pentru a se intelege in ceea ce priveste nunta. Mirele putea fi insotit uneori si de viitorul nas, de un vecin sau de o ruda in cazul in care nu avea parinti sau nu voia sa mearga impreuna cu acestia. Tot traditia spune ca mirele trebuie sa mearga la fata cu o sticla plina cu palinca, iar in cazul in care erau de acord se cinsteau, daca nu, se intorcea cu sticla plina acasa.  In ceea ce priveste continutul unui meniu nunta lucrurile sunt destul de generale in toata tara. Mirii ofera oaspetilor un aperitiv, peste, friptura, sarmale si tortul mirilor.

Cererea

Daca acum cererea in casatorie se face doar intre cei doi tineri, inainte fata era ceruta de catre mire si se facea masa la casa miresei, cand erau de fata parintii fetei si ai baiatului pentru a fixa ziua nuntii. La logodna parintii fetei discutau cu cei ai mirelui despre zeste, despre nunta, despre mancare si stabileau toate detaliile.

Share