home EVENIMENT, POLITICA Toate candidaturile depuse pentru şefia parchetelor din România

Toate candidaturile depuse pentru şefia parchetelor din România

Share

În acest moment, avem toate candidaturile care au fost depuse, la solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru şefia parchetelor.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

În ultima zi în care se pot depune candidaturile pentru șefia marilor parchete, procurorul Horațiu Radu a intrat în cursa pentru preluarea conducerii Parchetului General.

În prezent, magistratul este prim-adjunct în cadrul acestei structuri. La plecarea de la sediul Ministerului Justiției, Horațiu Radu le-a explicat jurnaliștilor că a făcut acest gest la îndemnul mai multor colegi procurori.

Horațiu Radu a fost numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea şi cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Dragnea şi Vâlcov l-au atacat deschis pe fostul agent guvernamental la CJUE, în 2018.

„Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (…)

Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună”, spunea Liviu Dragnea, în mai 2018, la România TV.

Laura Oprean, celălalt adjunct al procurorului general, și-a depus și ea candidatura la șefia PG, potrivit unor surse judiciare. În cursă a intrat și fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, dar și Gabriela Scutea, fosta adjunctă a lui Kovesi și omul care a salvat situația la OUG 13

Surse judiciare au precizat pentru G4Media.ro că și Ioana Albani, fost adjunct al parchetului anti-crimă organizată, își dorește conducerea DIICOT.

În același timp, Giorgiana Hosu, care în prezent conduce interimar Direcția de Combatere a Terorismului, și-a depus personal la MJ candidatura pentru a prelua, plin, această funcție. Hosu a preluat conducerea DIICOT după ce Felix Bănilă și-a dat demisa, la cererea președintelui Klaus Iohannis, pe fondul scandalului crimelor de la Caracal.

Ea a mai condus interimar instituția și în 2015, după ce Alina Bica a demisionat, în condițiile în care fusese arestată preventiv pentru abuz în serviciu.

Giorgiana Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru șefia DIICOT, aceasta fiind câștigată de Daniel Horodniceanu.

Printre dosarele instrumentate de ea se numără și cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

Ea s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie și pe cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în Dosarul Manhattan.

Share