home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Timpul sexombinaţiilor politice fusion

Timpul sexombinaţiilor politice fusion

Share

• MRU la A3 • Adrian Năstase la taifas cu Ion Cristoiu • talibanii antenişti la Turcescu • Boc forfecat de Cristoiu la “Ultimul Cuvânt” • 

Anul acesta electoral are proprietăţi la prima vedere terapeutice pentru viaţa politică românească. Aparent, toată lumea a descoperit brusc virtuţile dialogului şi stă de vorbă civilizat cu toată lumea.

Sau aproape cu toată lumea. Cel ignorat în dialog e Traian Băsescu, poate pentru că a asigurat din nou că la terminarea mandatului său de preşedinte se va retrage din politică şi astfel nu mai e interesant pentru calcule politice viitoare.

Zilele trecute, bunăoară, mă uitam la emisiunea “Sub semnul ?” a lui Robert Turcescu şi, când colo, ce-mi văzură cu privirea ochii? O garnitură falnică de muşterii feroci ai Antenelor, agresivi, puşi pe treabă, în studio.

Cred că Robert s-a gândit:

Mă plictisesc. Mă plictisesc de moarte. Ia să combin invitaţii. Ia să-i aduc în studio pe Georgică Severin, Dan Mihalache şi Daniel Barbu, să-i contrapun lui Nicolas Don şi Traian Igaş, să urle unii la alţii puţin! Dar numai puţin. Ha-ha-ha

Joia trecută, la cîteva zile după ce a ajuns la concluzia că USL vine la putere, conform trăsăturii sale de caracter despre care am mai vorbit, marele jurnalist Ion Cristoiu l-a invitat în studio pe puşcăriabilul Adrian Năstase, căruia a început să-i administreze cele mai catifelate şiraguri de întrebări cu putinţă, după principiul:

“Thtăm de vorbă cu Împăratul, Thultanul, El Înthuşi. Thtimate domnule Năthtathe, cum aţhi reuthit aceathtă performanţhă? Da’ cu ouăle cum thtaţhi? Nu-i atha că nu thunteţhi corupt? Şi vă mai place şi apicultura! Şi aţhi lanthat şi o carte!”

Da, dom’le, pentru că tot ei oricum vor ajunge la putere, ia să-i îmblânzim, să ne punem cu ei bine, să le susurăm în urechiuşă ce au de făcut. Iar dacă îl invităm în studio netrebnicul cela de Boc, pezevenghiul acela tras de mîini şi de picioare de prezident, să dăm cu paru-n el, seeegur!

Un premier prea abil pentru Gâdea

Iar ieri, colac peste pupăză şi ciocârlie peste colac, atingem perfecţiunea: în emisiunea făcătorului de dobitoci mitocani nesimţiţi Mihai Gâdea îl invităm (şi acceptă! şi vine!) pe MRU, premierul atomic.

(dar mai înainte pregătim telespectatorul A3-intoxicat, cu o emisiune foarte subiectivă a lui Răzvan Dumitrescu, după care orice urmează eşti programat să interpretezi fix în cheie antiguvernamentală)

Din punctul meu de vedere, MRU l-a dovedit pe Gâdea nu pentru că Gâdea nu ar fi putut să-i spună şi premierului, la fel de frust, “sunteţi un dobitoc, un mitocan şi un nesimţit” şi astfel discuţia să ia sfârşit în acelaşi mod ca şi cea cu Lucian Duţă de la CNSAS.

(şi, pentru numele lui Dumnezeu, Gâdea, spune, Zaleila mamei ei de viaţă, “a manageriza”, nu “a menegeria”, ca ţăranii)

Pe de altă parte, e clar că, dacă în studio ar fi existat un ciutac, doi-trei, scorul ar fi fost altul şi argumentele a trei sau patru capete feliniene ar fi curs altfel, iar Ungureanu nu ar mai fi dovedit aşa de lesne interlocutorul colectiv aflat în faţă.

• Tiberiu Lovin: MRU o fi luminița de la capătul tunelului?

Cert este că au fost câteva momente în care din studio, de la figuranţi, zburau spre Gâdea prosoape nenumărate, în timp ce MRU puncta nemilos, sec. Se-auzeau smetele zburând din antebraţul lui Răzvan Ungureanu fix în bărbia lui Gâdea, care icnea. Gâdea, invitatul în studio al lui MRU, care a făcut exact ce a vrut din jurnalist, redus la tăcere minute bune.

• citeşte pe HotNews exact ce a spus Mihai Răzvan Ungureanu

Ceea ce este clar e că USL a întins o mână, ca mărul otrăvit oferit de vrăjitoarea cea rea Albei ca Zăpada, premierului Ungureanu, prin această emisiune prietenoasă faţă de ceea ce ar fi putut să fie, cu un prim-ministru extrem de dibaci în a-şi tăvăli din vorbe interlocutorii incomozi, cu un scuipat la furcă remarcabil şi o prospeţime a minţii demnă de admiraţie.

Cine şi ce este defapt MRU?

Totuşi: “daţi-mi timp”, a cerut MRU. Este un mod de a-ţi calma interlocutorul. MRU l-a temperat agresiv-defensiv în permanenţă pe Mihai Gâdea, promiţând: “Ceea ce am să pot eu face fiţi convins că veţi vedea”.

Până când vom vedea ce face MRU, ne întrebăm:

• Care este adevărata faţă a acestui om extrem de abil şi alunecos?
• Ce este dispus să facă şi ce nu este dispus să facă pentru a rămâne premier şi după alegerile legislative?
• Este el omul compromisului cu Partida Rusă sau nu?
• Poate el să fie sau nu poate să fie purtătorul unei coloane vertebrale la fel de verticale ca aceea deţinută de Traian Băsescu în faţa pericolului unei ultrastângi conservatoare, antireformiste?
• Este el patriot?
• Ne reprezintă interesele nouă, românilor?

Iată o serie de întrebări la care va trebui să găsim răspuns în lunile care urmează.

Share