home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI The Economist Blogs: Presa română, vulgaritate şi lene

The Economist Blogs: Presa română, vulgaritate şi lene

Share

“Într-un articol editorial de anul trecut din Wall Street Journal, Tom Gallagher, un autor si expert în probleme româneşti, a scris:

«Mass-media română, pentru un timp una dintre cele mai independente din spaţiul ex-sovietic, este din nou în strânsoarea vechilor metode, care opresc jurnaliștii să scrie ceva neplăcut . Posturile de televiziune atrag spectatori la tiradele nocturne contra reformiștilor sau politicienilor independenți, ambalând realitatea în banalitate şi superficialitate.»

Coverage-ul recent făcut de presa română asupra decesului unui român notoriu, regizorul Sergiu Nicolaescu, a fost ilustrare a modului în care standardele mass-media din România se deteriorează.

Fotografii din sicriul său, o mulțime în doliu, clopote dramatice funerare, prim-planuri ale doamnelor în etate cu inimile zdrobite, amestecate cu declaraţiile ţipătoare ale politicienilor care-şi exprimă regretul lor, pentru pierderea cea mare a națiunii, reportajele melodramatice ale corespondenților de presă, care se luptă să-l glorifice pe recentul plecat.

Înapoi în studiouri, jurnaliștii în dezbatere fierbinte: «Ar trebui el să fie incinerat, cum a dorit, sau să fie îngropat, cum vrea Biserica Ortodoxă Română?» «Credeți că are într-adevăr un fiu nelegitim?» «De ce poartă haine de culoare albă soția sa la incinerare?» «Dacă el este într-adevăr în sicriu, atunci ar trebui să țină capacul deschis, asa i-am putea vedea fața. Vrem să vedem fața lui de mort!».

(…)

Nu este prima dată când mass-media românească își pierde astfel decența. În ultimii ani, moartea a aproape oricare celebritate a fost tratată într-o astfel de manieră. De ce se întâmplă aceasta?

Ioana Avădani, şeful Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că e o combinație de factori care a dus la spirala descendentă a conținutului editorial din România.

Ioana Avădani: «Ceea ce avem acum este punctul de întâlnire dintre publicul needucat, jurnaliştii needucaţi şi editorii de calitate proastă. Este reţeta pentru dezastru.»

Un motiv este calitatea reporterilor, care reflectă calitatea educației. Reporterii nu au cunoștințe de etică jurnalistică, ei nu au învățat să gândească critic. O a doua problemă este editorii dîn redacții împing reporterii să mizeze pe discursuri primitive și subiecte bârfitoare.

O a treia problemă, crede Avădani, e o lipsa măsurilor de descurajare.Consiliul Național al Audiovizualului, autoritatea de reglementare pentru audio-vizual, nu a fost consecvent în sancționarea reportajelor senzaționaliste și amenzile impuse nu au intimidat redacţiile.

De această dată, spre exemplu, CNA a emis doar o scurtă declarație prin care îşi exprima dezaprobarea pentru modul în care mass-media a reflectat moartea lui Nicolaescu.”

• sursa: The Economist Blogs

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share