Terapia de cuplu sau incotro mergem? Ce spun specialistii despre cuplurile care sunt pro terapie de cuplu

Share

Se spune despre viata in doi ca nu este deloc usoara, ca nu e roz si ca a trece de probleme impreuna este un alt test al cuplului. Fara sa ducem totul la extrema cealalta, de a crede ca indiferent daca suntem fericiti sau nu trebuie sa ramanem alaturi de partener, terapia de cuplu a inceput sa fie o solutie tot mai abordata.

Terapia de cuplu sau de familie nu poate stopa problemeele, dar poate fi o solutie de a invata cum sa gestionam starile si reactiile la ce se intampla. In fond de aceste aspecte depinde fericirea celor implicati. Nu lipsa de iubire justifica necesitatea de terapie, ci lipsa de comunicare. Aceasta duce in cele din urma la un blocaj al celor doi, de a nu mai sti cum sa se raporteze fata de partener, de a pierde empatia fata de acesta.

Mai intai de toate, ce este si ce rol are un psiholog terapie de cuplu

Nu trebuie sa ajungem la un specialist precum este Daniel Ivan abia atunci cand cuplul este afectat si in prag de divort, ci inainte. Pe principiul echilibrului in viata si asa cum recomanda orice medic si in cazul aspectelor ce tin de viata si sanatatea emotionala este bine de avut in vedere ajutor specializat din timp. Ce inseamna asta? – Asumare, constientizarea situatiei si luarea unor masuri.

Se spune ca si negarea este un aspect ce afecteaza, intrucat traim acea faza in care nu reusim sa vedem dincolo de orgoliul propriu. Sa esuezi in viata de familie este o decadere majora in ochii unora. Asadar refuzul de a vedea asta duce in cele din urma la amanarea unui moment poate salvator. Spunem poate pentru ca terapia de cuplu nu rezolva neaparat ceva, dar vine cu raspunsuri.

Ce rol are terapeutul? Un personaj neutru ce ii intelege pe cei doi, terapeutul poate aduce in lumina o alta perspectiva a situatiilor. Daca este adevarat ce se spune ca poti fi alaturi de o persoana ani de zile si in final sa iti dai seama ca nu este asa cum credeai, atunci explicam cel mai bine si ce rol are un terapeut, acela de a a-i ajuta pe parteneri sa devina capabili de a spune lucrurile pe nume, de a exprima clar ceea ce nu puteau sa faca.

A comunica reciproc, a se asculta unul pe altul este ceea ce dobandesc cei doi ca urmare a terapiei pe care o vor urma. Este acel echilibru de care este nevoie.

Terapia nu salveaza cuplul, ci ii salveaza pe cei doi parteneri

Concret nu se poate spune ca terapia ii ajuta pe cei doi sa evite divortul, o separare iminenta. De fapt scopul in sine nu este acesta, de a salva un cuplu, ci de a salva pe fiecare in parte de la a se cunoaste mai bine pe sine si in raport emotional cu partenerul, de a gasi o cale benefica pentru ambii. Separarea poate va exista, insa este asumata, inteleasa, acceptata.

Cele mai frecvente cazuri

Nu exista un tipar anume al celor care ar trebui sa urmeze terapie de cuplu. Poate fi vorba de un viciu al unuia dintre parteneri ce afecteaza in cele din urma intreaga familie, inclusiv pe copii acolo unde exista. Poate fi vorba de o trauma ce nu are legatura cu partenerul de viata, dar care afecteaza implicit relatia sentimentala.

Cuplurile ce ajung la terapie pot fi cei care inca nu sunt siguri sa faca un pas major impreuna, de casatorie, de asumare a cresterii unui copil etc. Pur si simplu, pot fi oameni in cautarea echilibrului, a starii de bine in doi.

In cautarea unui terapeut, este vine de avut in vedere care sunt asteptarile si motivele pentru care facem acest pas, intrucat sinceritatea este ingredient de baza. O recomandare pentru cei din capitala este Daniel Ivan. Interesant este ca ofera si sedinte de psihoterapie online, pentru a nu fi limitati de distante si acest lucru sa devina un motiv pentru care intrerupeti sau amanati vizitele la cabinet.

Suntem mereu intr-o goana pentru a castiga mai mult, a duce la bun sfarsit planuri, pentru a atinge reusite pe diferite planuri. La fel de important este sa facem din fericirea in cuplu un tel.

Share