home POLITICA Teorema tortului de ciocolata – numerologia esecului

Teorema tortului de ciocolata – numerologia esecului

Share

Ceea ce a suprins de la inceputul procesului de negociere intre PSD, PNL si PC a fost inclinatia euforica a liderilor spre o constructie care foarte probabil va lua mai putin decat suma componentelor.

foto: Aunt Bubbies Fake Food

Vocile autorizate ale negocierilor au justificat sacrificarea procentelor pentru partidele lor prin nevoia de a avea o coalitie solida care sa obtina 50%+1 la urmatoarele alegeri, in asa fel incat, conform Constitutiei, seful statului sa nu le poata refuza dreptul de a da premierul.

Va place tortul din imagine? Daca ati sti ca acest tort reprezinta guvernarea dupa 2012, atunci sunt convins ca v-ati uita la el cu si mai mult jind. Dupa 1990 doar FSN a mancat singur tortul.

Celelalte partide au fost nevoite sa il imparta cu altii, felii mai mari sau mai mici. Si asta pentru ca nici un partid sau alianta de partide nu a reusit sa ia mai mult de 37%  in alegerile parlamentare pe vot proportional.

In 1992, FDSN a luat 28%, pragul de acces fiind 3%. In 1996, CDR a luat 31%, in 2000, PDSR -37%, in 2004 PSD – 37%, in 2008 PSD – 33%. Din anul 2000 pragul parlamentar a fost crescut la 5%.

In toate cazurile am avut un sistem de vot proportional, chiar si in 2008, cand, desi s-a votat uninominal, sistemul a fost compensat de scorul partidelor obtinute la nivel de circumscriptie.

Pornind de la aceste rezultate pot sa afirm ca, pastrand votul proportional, nici un partid sau alianta politica din Romania nu va lua mai mult de 40% la alegerile parlamentare.

O sa incerc sa arat de ce USL se va destrama cel mai tarziu dupa alegerile locale din 2012. Daca nu cumva mai devreme…

Spirala tacerii – cei multi, tacuti si rusinati

De ce totusi, daca nici un partid nu a reusit sa obtina mai mult de 37% in alegeri, in anumite perioade, sondajele de opinie creditau partidul de pe primul loc cu 50% sau chiar mai mult?

O asemenea perioada a fost anul 2000, cand PDSR, castigator previzibil si detasat al alegerilor, avea in toate sondajele de opinie undeva la limita a jumatate plus unu din optiunile exprimate?… citeste tot ce a scris Sebastian Lazaroiu pentru Contributors~

Citeşte şi
Petre Daea, ministrul Agriculturii, iese din nou în decor, făcându-se de râs, aproape ca la
În primăvara lui 1990, înainte de Piaţa Uniiversităţii, când eram student la Galaţi, în contra
Primarul general Sorin Oprescu, arestat preventiv 30 de zile, a fost suspendat din funcţie. Întrebarea
Traian Băsescu a cerut luni reexaminarea Legii privind înfiinţarea Fundaţiei "Proiect Ferentari", anunţă Administraţia Prezidenţială.
motto: "Pe valurile schimbărilor sociale, gunoiul iese la suprafaţă" (Ion Iliescu, undeva în 1990) Victor
După o zi plină de noi bâlbe şi cacofonii politice interminabile, în care şedinţa de
motto: "Dintr-un vomitoriu coboară / Pasul tău de domnişoară" (parafrază după Nichita Stănescu) Crin Antonescu
"Am avut luni o discuţie cu primul-ministru, la care a participat şi dl. Dragnea, şi
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea de modificare a Legii referendumului, exact aşa cum a
Hannes Swoboda afişându-se cu Victor Ponta în iunie 2012, pe când
Share