home MASS MEDIA, POLITICA Teodorovici vrea amendarea jurnaliştilor ce publică informaţii neverificate

Teodorovici vrea amendarea jurnaliştilor ce publică informaţii neverificate

Share

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a declarat că va propune modificarea legislației, astfel încât jurnaliștii care publică informații neverificate să fie amendați.

Teodorovici: Declaraţia lui Florin Cîţu, o bazaconie şi o imbecilitate

Declarația vine pe fondul unui conflict cu senatorul PNL Florin Cîțu, care a declarat recent că angajaţilor din Ministerul de Finanțe li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018. Teodorovici i-a replicat liberalului că afirmațiile lui sunt „o bazaconie totală şi o imbecilitate”.

„Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă.

Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia.

Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară.

Orlando Teodorovici nu ştie ce înseamnă jurnalismul

În cazul în care un politician de opoziţie, ca Florin Cîţu, făcea o afirmaţie precum aceasta, jurnalistul avea un lucru simplu de făcut: îl întreba pe Orlando Teodorovici cum reacţionează. Acesta spunea:

Este o bazaconie şi o imbecilitate.

Jurnalistul lua declaraţia lui Cîţu, o făcea ştire, apoi scria.

Ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a fost întrebat de (numele publicaţiei) cum comentează afirmaţia lui Cîţu. Acesta a spus: “Este o bazaconie şi o imbecilitate.”.

Subiect închis. De ce aşa? În practica jurnalistică, se ştie că Ministerul Finanţelor Publice are, în ultimii doi ani, un birou de presă care nu răspunde niciodată la solicitările jurnaliştilor. Şi totuşi, dacă acest lucru s-ar întâmpla, presa nu ar obţine nimic altceva decât versiunea lemnoasă la cele spuse de ministru.

Restul… toate aceste încercări ale PSD de a rescrie legile obiective ale economiei, plafonând preţuri şi alte aberaţii, iar acum stabilind reguli absurde pentru jurnalişti, sunt prostii.

Puţină teorie a presei pentru dl. Teodorovici

Mai trebuie să explicăm un lucru. În presă, există generatoare primare de ştiri (agenţiile de presă şi alte surse, precum website-urile independente, televiziunile, radiourile). Este treaba fiecăruia să-şi verifice informaţiile pe care le dau. Dacă nu, îşi pierd credibilitatea şi dau faliment.

Ceilalţi, care preiau aceste ştiri, nu pot să verifice ceea ce este treaba generatoarelor de ştiri primare să o facă, pentru că astfel am ajunge cu toţii, în presă, la casa de nebuni. În loc să ne facem meseria, ar trebui să ne verificăm între noi tot timpul, unii pe alţii.

Televiziunile nu ar mai putea să dea ştiri, ziarele nu ar mai apărea şi probabil că dl. Teodorovici ar fi foarte fericit. Asta trecând peste faptul că este de notorietate că PSD falsifică realitatea din diferite domenii de mai mulţi ani şi este credibil ce spune Cîţu, că ar fi făcut-o şi în datele bugetare.

Mai ales că recent Orlando a tras o vizită de lucru la Moscova, aşa că…

Share