home POLITICA Teodor Meleșcanu: Președintele Iohannis reprezintă România la Consiliul European

Teodor Meleșcanu: Președintele Iohannis reprezintă România la Consiliul European

Share

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, spune că există două decizii ale Curții Constituționale, potrivit cărora „la Consiliul European merge președintele României”.

„Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vremea președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României.

În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar, poate să meargă prim-ministrul. În ambele cazuri însă, este nevoie să existe un mandat din parte Parlamentului, atunci când se vine cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”, a spus Teodor Meleșcanu.

Viorica Dăncilă are altă părere decât Teodor Meleșcanu

Ministrul de Externe a făcut această declarație după ce premierul Viorica Dăncilă a dat de înțeles că ar vrea să reprezinte România la Consiliul European.

„Ar fi un lucru nefiresc. Am văzut când a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz, că a preluat ştafeta preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru şi de către Guvern, este o regulă care trebuie respectată, deci tot ce înseamnă legislaţie europeană tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din guvern şi primul ministru conduce preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă în urmă cu o săptămână.

Share