Organizarea unui referendum în urma deciziei Curţii Contituţionale este „o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El susine că acestea sunt caracteristice regimurilor totalitare.
Călin Popescu Tăriceanu s-a cadorisit cu un dosar pentru fals în declarații
Tot Călin Anton Constantin Popescu ş.a.m.d. aa fost unul dintre iniţiatorii suspendării preşedintelui în anul 2012. A urmat un referendum pentru validarea sau respingerea acestei suspendări. Preşedintele de azi al Senatului atunci preamărea plebiscitul, pe care îl considera o formă de exprimare a voinţei poporului.
Tăriceanu: “Nu se poate aşa ceva!”
„Nu se poate aşa ceva”, a spus Tăriceanu, referindu-se la faptul că nu se pot schimba prin referendum decizii sau prevederi constituţionale care nu convin.
„În ultima perioadă, pot spune cu regret că văd o serie de elucubraţii din partea PNL. Aici avem plângerea penală împotriva premierului. Acum e o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii. Ce să facem, să învingem decizia CCR cu un referendum?
Cam aşa aş putea să traduc: haideţi să nu mai fim democraţie parlamentară, ci să trecem la democraţie referendară… nu se poate aşa ceva! Referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Referendumurile sunt derizorii, crede Tăriceanu
Referitor la statele democratice care îşi consultă cetăţenii regulat, şeful Senatului a afirmat că unele sunt derizorii şi că nu aceasta e modalitatea.
„Nu cred că aceasta este modalitatea, adică dacă nu ne convine o decizie, o prevedere constituţională care nu ne convine şi care trebuie aplicată atunci încercăm să schimbăm”, a mai declarat Tăriceanu.
El a spus că prin legile justiţiei s-a încercat şi s-a reuşit scoaterea politicului din sfera justiţiei. „Numai că de fiecare dată, în loc să te aştepţi la o reacţie pozitivă, sunt reacţii negative”, a mai spus preşedintele Senatului.