home CORUPTIE, POLITICA Tăriceanu, despre el: Parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar!

Tăriceanu, despre el: Parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar!

Share

Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a prezentat la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul în care este suspect de abuz în serviciu.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta în legătură cu neaplicarea de către conducerea Camerei superioare a Parlamentului a unei decizii definitive privind incompatibilitatea senatorului Cristian Marciu.

Tăriceanu a fost anunţat de procurori că a fost extinsă ancheta în dosarul său pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

La ieşirea din sediul PG, Tăriceanu a declarat că i-a explicat procuroarei care se ocupă de acest caz că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, deoarece nu au atribuţii de funcţionari.

“I-am ridicat doamnei procuror o problemă care este de ordin constituţional. Parchetul îşi permite să ancheteze procedurile parlamentare care se circumscriu votului parlamentarilor. După cum ştiţi, mandatul imperativ este nul. Deci, o astfel de anchetă este neconstituţională sau anticonstituţională şi nelegală. În al doilea rând, i-am explicat că am respectat toate prevederile din Legea 96/2006, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Senatului, care stabileşte care sunt atribuţiile preşedintelui. Acuzaţia de abuz în serviciu aş spune că este o invenţie, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar. Noi nu avem atribuţii de serviciu, ci cu totul şi cu totul alte obligaţii, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar”, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a afirmat că extinderea anchetei şi pentru acuzaţia de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale este o dovadă că procuroarea are “idei preconcepute”.

“Mai mult, extinderea anchetei şi acuzaţiei cu privire la complicitate la uzurpare de calităţi oficiale este o dovadă că doamna procuror nu este dispusă să înţeleagă argumentele juridice şi să analizeze în profunzime care sunt prevederile legale şi regulamentare în materie, are o idee care este deja preconcepută şi, având în vedere că acuzaţiile sunt neclare, i-am solicitat să dea dovadă de diligenţă în acest dosar, fie clasează dosarul din lipsă de probe, fie să-l trimită cu rapiditate în instanţă, pentru că acolo mă pot apăra”, a explicat Tăriceanu.

Parchetul General a deschis în acest caz un dosar penal pentru abuz în serviciu şi uzurpare de calităţi oficiale, după ce Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deşi există o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2015, prin care judecătorii au hotărât că acesta a încălcat legea incompatibilităţilor.

Tăriceanu a mai fost chemat la Parchet şi la sfârşitul lunii ianuarie, când procurorii l-au anunţat că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Fostul preşedinte al Senatului declara atunci că nu are emoţii în legătură cu acest dosar, afirmând că ar fi vorba despre confuzii pe care le fac procurorii cu privire la funcţionarea Parlamentului.

“Dosarul este legat de situaţia de incompatibilitate a unui membru al Senatului şi, sigur, procurorii cred că fac o confuzie. Ei consideră că preşedintele Senatului este şeful Senatului. Preşedintele Senatului nu are decât un singur vot şi trebuie să respecte anumite etape procedurale care presupun, în mod obligatoriu, desemnarea de către Biroul permanent a Comisiei juridice pentru analiza dosarului, Comisia juridică trebuie să facă un raport, pe care ulterior trebuie să-l supună votului plenului Senatului”, a adăugat liderul ALDE.

Citeşte şi
Tăriceanu s-a lovit la operaţie, îl laudă pe Ludovic Orban!

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, salută iniţiativa premierului Orban de a se inspira din experienţa Read more

Cristian Diaconescu: Tăriceanu, CCR şi PSD vor să slăbească statul!

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, lansează acuzaţii grave la adresa liderilor ALDE şi PSD, Read more

Tăriceanu: „Apogeul incompetenței acestui guvern s-a întâmplat ieri”

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, aduce critici dure la adresa Guvernului Orban, pentru faptul că Read more

S-a umflat grija-n Tăriceanu: “Am avea nevoie de 10 milioane de măști de protecție!”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că este nevoie de circa 10 milioane de măşti Read more

Violeta Alexandru despre Tăriceanu: Unii ies din politică foarte urât

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, are o replică scurtă pentru Călin Popescu Tăriceanu, după ce a Read more

Tăriceanu, caustic. “Spui că ai diabet sau cancer, nu eşti la modă”

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a povestit pe Facebook despre un prieten care a fost Read more

Tăriceanu: Guvernul are idei tâmpite. Soluţia – moţiunea de cenzură!

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi solicită premierului Ludovic Orban să prezinte Parlamentului un plan, Read more

Tăriceanu cere închiderea site-ului Administraţiei Prezidenţiale

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut sâmbătă ”închiderea de urgență” site-ului oficial al Administrației Read more

Tăriceanu: Klaus Iohannis nu vorbeşte bine limba română

Preşedintele ALE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că şeful statului vorbeşte prost limba română şi că Read more

Tăriceanu. Încă un fake news demascat legat de Iohannis

Site-ul factual.ro sancţionează încă o dezinformare lansată în spaţiul public de Călin Popescu Tăriceanu. Site-ul Read more

Share