SUA vor trimite în Ucraina sisteme HIMARS şi MLRS

Share

Washington-ul se pregătește să aprobe livrarea de sisteme ultraperformante HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) și MLRS (Multiple Launch Rocket System) armatei ucrainene.

Foarte probabil, acest lucru se va oficializa săptămâna viitoare, moment în care și Marea Britanie va lua aceeași decizie.

Trimiterea acestor lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acțiune ar duce la un punct de cotitură, în cursul războiului ruso-ucrainean, cred specialiștii.

Ucraina insistă de mai multe săptămâni, pentru a primi artilerie performantă, cu care să facă față presiunii rusești, în Donbas.

În acest moment, estimează experții militari, Ucraina și Rusia au ajuns la un nivel relativ egal în efective umane și armament, cu excepția artileriei, din care rușii au cantități gigantice.

Apariția MLRS și HIMARS ar pune capăt actualei tactici a rușilor, de a înainta, după ce distrug totul, cu ajutorul artileriei, precum și bombardarea orașelor ucrainene.

În ultimele săptămâni, avansul rușilor s-a datorat acestui atu: bombardamente masive, care distrug tot, urmate de atacuri.

Ucrainenii au primit peste 100 de obuziere M777, din diverse țări ale lumii (în principal din SUA), dar, deși acestea sunt mai performante decât cele rusești, invadatorii răzbesc cu cantitatea.

Apariția HIMARS și MLRS ar schimba complet regulile jocului. Aceste lansatoare multiple de rachete pot face baraje distrugătoare de artilerie, la distanțe de până la 300 de kilometri.

Rușii au intrat deja în panică și, încă dinainte ca vestea să răzbată în presă, au început să amenințe cu represalii crâncene, dacă Ucraina va fi echipată cu noi tipuri de armament.

În acest moment, sistemele avansate de rachete cu rază lungă de acțiune MLRS și HIMARS sunt principala solicitare a Kievului.

Admistrația Biden a ezitat îndelung să le trimită, temându-se că acestea ar putea fi folosite de Ucraina, ca să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei.

Guvernul american pare să fi luat în cele din urmă decizia să trimită sistemele, ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate pentru Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar săptămâna viitoare.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au cerut insistent ca SUA și aliații săi să furnizeze sistemul de rachete cu lansare multiplă MLRS.

Sistemele de armament fabricate în SUA pot lansa un baraj de rachete la sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care Ucraina le are deja.

Un alt sistem pe care Ucraina l-a cerut este sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem pe roți mai ușor, capabil să tragă multe rachete cu aceleași tipuri de muniție ca și MLRS.

Share