home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI Stuart Ramsay şi deontologia tomberonului răsturnat

Stuart Ramsay şi deontologia tomberonului răsturnat

Share

Stuart Ramsay este unul dintre acei buni jurnalişti occidentali, pe care, dacă-i întâlneam în debutul anilor 90, în Bucureşti, i-aş fi tratat ca pe nişte modele profesionale de netăgăduit, demne de luat în seamă şi de urmat fără nici o ezitare.

Ramsay a plătit nişte români, aparent ardeleni, să joace rolul unor traficanţi români, care încearcă să vândă armament şi muniţie, într-o scenetă penibilă.

Stuart Ramsay de la SkyNews a avut cinismul să le ceară românilor ca, pentru câteva mii de euro, să stea cu măştile pe faţă şi să o joace pe traficanţii de arme de război. “Nu“, a zis negociatorul, un român stabilit în Marea Britanie, “arme de război nu se poate, numai arme de vânătoare“. “Bine şi-aşa“, a spus echipa lui Ramsay. Apoi au filmat mizeria. Pentru care acum sunt şi arestaţi preventiv de DIICOT cei trei tipi şi s-ar începe urmărirea penală şi contra SkyNews.

Există în lumea asta genul acesta de oameni, pe care în acest articol îi vom numi mărdoci, care se gândesc cam aşa:

Uite la ăsta, ce grădină frumoasă are, noaptea îi miros-n curte florile de regina nopţii şi stă întins, relaxat, în şezlong. Ce să-i fac eu oare, să-i rup mai tare feng-shui-ul?

Mărdocul este un sclav angajat al magnatului australian Rupert Murdoch, care calcă-n picioarele regulile presei, intoxicând opinia publică. Şi ce să facă mărdocul ăsta? Ia un tomberon plin cu gunoi şi îl deşartă peste gard, în grădina ta. Nu, nu se limitează la aceasta. Anunţă pe toată lumea şi face campanie:

Uite la nespălatul ăsta, ce mizerie e în curtea lui!

Mărdocul cheamă televiziunile, îţi face campanie negativă de presă, te lipeşte de pereţi, iar când chemi Poliţia, să-l amendeze, să-l lege, face scandal că nu-i sunt respectate drepturile. Toate acestea, în timp ce Poliţia se chinuie să demonstreze că el este cel care a vărsat gunoiul la tine în curte.

Apoi, stai la tine-n curte şi inspiri în piept putoarea de gunoi, uitându-te la regina nopţii cum îşi deschide florile mari, albe, imaculate.

Crede cineva că e aşa de uşor cum pare? Trebuie să iei amprente de pe tomberon, ai nevoie de martori, proprietarul va fi obligat să demonstreze că la el în curte era curat când a venit mărdocul şi i-a făcut montajul. DIICOT asta face acum: caută amprente pe tomberon.

Şnurul roşu, Ramsay, gunoaiele şi tabloidele

În stadiul acesta suntem acum. În Londra, când se lansează o carte la Bloomsbury, sala de conferinţe are pe mijloc un culoar. Pe dreapta acestuia, după şnurul roşu, e presa serioasă. De-a stânga, sălăşluieşte Leul Britanic jigărit al presei tabloide, cu The Sun, Daily Mirror, News of the World şi celelalte gunoaie în frunte.

News Corp., trustul lui Murdoch, reuneşte şi gunoaiele, şi presa serioasă, ca The Times, în acelaşi ownership. Aceasta este partea cea mai parşivă a chestiunii.

A, mi-am amintit, News of the World a fos închis în anul 2011, în urma scandalului ascultării telefoanelor de către mărdocii din grupul de presă News Corp., deţinut chiar de Mărdocul Şăf. Nu-i nimic, în loc au apărut mărdoace de presă multe şi mărunte.

Ştiţi de ce a fost închis News of the World? În cârdăşie cu nişte poliţişti, jurnaliştii mărdocului de la diverse publicaţii au ascultat telefoanele persoanelor publice, pe care apoi, pe baza a ceea ce au aflat despre ele, au început să le şantajeze. Am scris despre asta tone. Iată probabil ultimul articol pe acest subiect, din 30 mai 2012.

AKM 47 cu pat de PSL

M-am lămurit că povestea spusă de SkyNews este un hoax de când am văzut una dintre armele “vândute” de “traficanţi”. În armată am fost PSL-ist, adică mândrul deţinător al unei puşti semiautomate cu lunetă.

În mintea mea, când alergam pe dealurile Bacăului cu măgăoaia aia pe umăr, lungă cât o turlă şi grea ca un bolovan, mă autoironizam, comparându-mă cu personajul lui Karl May, Old Shatterhand, şi Doborâtorul lui de Urşi, de care râdeau toţi westmen-ii.

Am umblat zilnic cu PSL-ul ăsta, lung cât turla unei biserici maramureşene, şi PM-ul, un AKM 47, pe umăr. Concret, AKM înseamnă Avtomaticiskaia Kalaşnikov Maşîna şi este unul dintre cele mai bune pistoale-mitralieră din lume, care a intrat în producţie în anul 1947, că de-aici îi vine numele.

Ei bine, aşa cum am scris deja de zile bune pe Facebook, când am văzut pistolul-mitralieră AKM 47… cu pat de PSL, m-a pufnit râsul. Asta pentru că, după ce am făcut armata la pifani, la Bacău, la 01184, la TR, trecând decembrie 1989 am scris un număr mare de articole din actualitatea sindicală, conflicte de muncă, economic, în care era vorba despre industria militară românească. Şriam foarte bine că un astfel de hibrid de AKM 47 cu pat de PSL nu s-a fabricat în ţara noastră.

Un jurnalist trebuie să caute cu orice preţ adevărul

De atunci am fost convins de hoax-ul SkyNews. Dar cum era posibil aşa ceva la un post de televiziune atât de bun? M-am uitat la patronat şi am descoperit în capul bucatelor Mărdocul Şăf.

Revenind la excelentul jurnalist Stuart Ramsay, care acum se adresează României ca unei iubite, rugând-o să nu-l mai chelfănească pentru prostia făcută: cum este posibil ca un astfel de profesionist să ajungă să facă astfel de porcării?

Răspunsul cel mai simplu pe care pot să-l dau este că, la început de carieră, o generaţie de jurnalişti e numeroasă, iar 30 de ani mai târziu mai rămân câţiva, în timp ce majoritatea lor s-au apucat de altele sau o fac pe jurnaliştii, discreditând această meserie frumoasă.

Am astfel de colegi care s-au pierdut pe drum. Un jurnalist trebuie săî caute adevărul cu orice preţ şi să-l scrie sau să-l spună chiar cu riscul libertăţi şi vieţii sale. Sunt însă jurnalişti care au luat-o pe scurtătura cu bani, uitând acest lucru.

Ştie cineva ce jurnalist bun era Răzvan Dumitrescu pe când era la Flacăra şi Radio Contact? Ori Adrian Ursu, pe când era la secţia Politică internă a ziarului Adevărul? Îl mai ţine minte cineva pe jurnalistul de Apărare Radu Tudor, corespondent în România “Jane’s Defense”? Aceste lucruri sunt de mult timp istorie.

Acum, când te întâlneşti cu o astfel de vietate mărdoacă pe stradă sau printr-un studio, îţi vine să întorci capul în altă parte. Nu de alta, dar miroase a gunoi. Ca atunci când măreaţa Armată Roşie eliberatoare se apropia de Bucureşti, după ce acesta fusese eliberat de Armata Română: îi preceda mirosul de nespălat, o duhoare teribilă.

Va trebui să luptăm în continuare pentru râcâirea acestui gunoi dintre noi.

Citeşte şi
Jurnalist francez ameninţat cu moartea

Fabrice Arfi, reporter de investigaţii la Mediapart, a fost ameninţat cu moartea de un controversat Read more

Fără secrete: Totul despre Julian Assange, fondatorul WikiLeaks (Rl)

Nomad şi secretos, a devenit în câteva luni una dintre cele mai controversate persoane din Read more

Revista presei. Greul nu a trecut

Problemele economice nu au fost încă depăşite, iar lunile următoare vor fi decisive pentru consolidarea Read more

De ce nu e pregătită România pentru refugiaţi

Săptămânile care au trecut au adus în prim-plan o nouă întrebare: este pregătită România să Read more

Radu Banciu spune orori despre Islam

Radu Banciu a avut o ieşire de extremist de dreapta ateu, condimentată puternic cu accente Read more

USL. Coerenţi în destructurare, incoerenţi în guvernare

Cum se explica oare faptul ca aceiasi oameni sunt foarte eficienti in a destructura statul Read more

10 ani de la 9.11 (7) Tehnica discreditării

In loc să ne confundăm cu creierul unic prin care respiră fluxul de idei oficial-confirmate, Read more

10 ani de la 9.11 (6) Revoluţia, lovitura de stat şi conspiraţia din 89

Exemplul care ne este cel mai la îndemână nouă, românilor, este cazul Revoluției şi loviturii Read more

10 ani de la 9.11 (5) Între teoria conspiraţiei şi aberaţie

Ce este o teorie a conspiraţiei? O prostie? Există sau nu există conspiraţii? Noi credem Read more

10 ani de la 9.11 (4) Neo/teoconservatorii americani

Va trebui să înţelegem că orice sistem democratic conţine în sine germenii propriei sale decadenţe Read more

Share