home POLITICA Stratfor: Moldova sub presiunea rusă la integrarea în UE

Stratfor: Moldova sub presiunea rusă la integrarea în UE

Share

miting_strasbourg_2012-10-02_3În timp ce impasul continuă între Rusia și Occident în privinţa Ucrainei, tensiunile în creştere pot cuprinde vecinul Ucrainei, Republica Moldova, care la fel ca Ucraina a făcut eforturi pentru a se integra mai mult cu Occidentul.

Cel mai recent, exerciții militare ruse a avut loc pe 25 martie, pe teritoriul regiunii separatiste a Republicii Moldova, Transnistria, ceea ce a amplificat aceste tensiuni. Rusia are mai multe pârghii economice, politice și de securitate pe care le poate folosi în Republica Moldova, ca răspuns la eforturile acesteia de integrare, iar Rusia le poate folosi pentru a destabiliza țara, dacă nu reuşeşte să o facă să deraieze cu totul de la eforturile sale de integrare.

Moldova a fost, după Ucraina, țara cea mai logică și mai probabilă de a simţi pe propria sa piele concurența tot mai mare dintre Rusia și Occident, la fosta periferie sovietică. Republica Moldova a făcut eforturi pentru a construi legături mai strânse cu UE, în primul rând lucrând la semnarea acordului de asociere la UE și a acordurilor de comerț liber.

Moldova a parafat aceste acorduri la Summit-ul din noiembrie 2013, de la Vilnius, când fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a respins oferta, iar Republica Moldova e acum setată să semneze în luna iunie, împreună cu Georgia.

Guvernul Republicii Moldova a susținut, de asemenea, revolta Ucrainei și a fost un puternic susținător al ambițiilor noului guvern ucrainean, de a semna acordurile cu UE.

Rusia a fost foarte preocupată de aceste evoluții. Ca şi în cazul Ucrainei, interesele strategice ale Rusiei ar fi ca Moldova să rămână o țară neutră, nu o parte a structurii de alianțe occidentale.

Prin urmare, Rusia încerca probabil să submineze eforturile de integrare ale Republicii Moldova, la fel cum a făcut în Ucraina, iar Moscova are mai multe pârghii pe care le poate folosi în acest scop.

Citeşte şi
Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că Rusia a pătruns în sistemele informatice de
Ne aflăm în pragul unei posibile crize politice în România, crede Stratfor. Chiar dacă alegerile
Stratfor susţine că în august reîncepe războiul din Ucraina, iar Acordul Minsk-2 este doar o
Putin: S-ar putea apropia momentul unei încercări de înlăturare a lui Putin.
de George Friedman Lupta pentru unele dintre cele mai strategice teritorii din lume a luat o
~rusii ne dau Papirusul din Mangalia~Igas verifica nemultumirile politistilor sindicalisti~divortul Taricenilor~strania Primavara Araba~Bashar strans cu
This crisis originated in a financial system generating paper assets whose value depended on the
~courtesy Stratfor~ Cel putin 17 morti si mai multi raniti au fost semnalati in explozia
O criza in Yemen se escaladeaza in capitala Sanaa, in timp ce presedintele Ali Abdullah
Cand erupe o astfel de criza, un plan de contingenta stabilit da oamenilor un mod
Share