home POLITICA Statul Israel anunţă că anul acesta va fi în război cu Libanul, Siria şi Iranul

Statul Israel anunţă că anul acesta va fi în război cu Libanul, Siria şi Iranul

Share

Şeful Statului Major israelian, Gadi Eisenkot, a declarat pentru presa din ţară că declanşarea unui război este inevitabilă. Statul Israel a desemnat astfel tripla Iran – Siria – Liban drept cel mai important pericol militar pentru Israel, informează România liberă.

Proteste în Iran. Manifestaţii violente contra regimului ayatolahilor

Statul Israel: Hezbollah va fi distrus

Întrebat despre modalităţile unui apropiat război Israel – Hezbollah, şeful Statului Major a explicat că „tot ce este în serviciul Hezbollah (mişcarea teroristă şiită libaneză finanţată şi înarmată de Iran, n.r.) va fi distrus, de la Beirut până în sudul extrem”.

„Imobile în care locuiesc membrii Hezbollah în Liban vor fi distruse şi imaginile distrugerilor provocate de acest război vor fi fără precedent”, a subliniat generalul Eisenkot. „Avem mii de ţinte în Liban şi capacităţile noastre s-au multiplicat cu şapte de la ultimul conflict”.

Brigăzi la sol, aviaţie, marină, servicii secrete

Israel şi Hezbollah s-au confruntat într-un război în 2006, soldat cu peste 1.200 morţi de partea libaneză, în majoritate civili, şi 160 de partea israeliană, în majoritate militari.

Eisenkot a detaliat subiectul, precizând că la acest război apropiat vor lua parte zeci de brigăzi la sol, susţinute de aviaţie, marină şi serviciile secrete militare. În opinia sa, Hezbollah, implantat și în Guvernul libanez ca aripă politică, finanţat de Iran, se află într-o criză şi în ultimii patru ani a pierdut circa 2.000 de combatanţi în Siria şi peste 8.000 au fost răniţi.

Probabilitatea ca Iranul să participe la acest conflict este foarte slabă, evaluează analiștii militari israelieni.

Share