home ECONOMIE Statistica: Scade activitatea economica. Nici anul viitor nu ne vom simti mai bine

Statistica: Scade activitatea economica. Nici anul viitor nu ne vom simti mai bine

Share

Activitatea economică va continua să scadă până în luna februarie a anului viitor, arată o anchetă de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit opiniilor exprimate în decembrie de către managerii societăţilor comerciale, se conturează, pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010, o scădere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o scădere în activităţiile de servicii şi o scădere accentuată în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Industrie prelucrătoare: Tendinţă de scădere moderată a activităţii

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2009, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucrătoare (-24% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: metalurgie; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (solduri conjuncturale -63%, -46% şi respectiv -36%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o tendinţă de relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Construcţii: Tendinţă de scădere accentuată a activităţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2009, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de scădere accentuată atât a volumului producţiei (sold conjunctural -53%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -49%).

Managerii estimează tot o scădere accentuată şi a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -48%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%).

Comerţ cu amănuntul: Tendinţă de scădere moderată a activităţii

În luna decembrie 2009, managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o scădere moderată (sold conjunctural -7%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o scădere moderată şi a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +26%).

Servicii: Tendinţă de scădere a activităţii

Conform estimărilor din luna decembrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o tendinţă de scădere (sold conjunctural -16%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -24%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).

, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

Citeşte şi
Revista presei. Politica bate cifrele Statisticii

~a inceput lupta pentru controlul Justitiei~Crin, in afara podiumului prezidentiabililor~concurs trucat la ICR~Romania, fabrica de Read more

Revista presei. Banciu nu e “ca Topescu sau alta fosila”

~seful OTV, combinat cu pedofilii bogati~USL ocroteste averile ilicite~agonie si extaz in liceele private~Rasdaq nu Read more

Revista presei. Umbra Kremlinului asupra Chisinaului

~turul doi la Chisinau~Boc viseaza la voievodate~Basescu, expert judiciar~cat valoreaza terenurile din Centrul Vechi~surprize-surprize la Read more

Revista presei. Codul Muncii, la modificat

~marele premiu Eurovision miroase a petrol caspic~Boc la Guvern, ante portas~Orange s-a razgandit si va Read more

Revista presei. Liviu Luca in Dosarul Spionilor

~castiga Basescu alegerile din PDL?~UNPR vrea pe OTV~basarabenii nu stiu de Unire~RCS&RDS vrea actiunile statului Read more

Uraste-ti aproapele ca pe tine insuti!

De ce ne urim pe noi insine ca nu suntem francezi, englezi, nemti sau americani, Read more

Revista presei. Vantu, borfas cu intentii criminale?

Pe lista lui Vîntu se aflau pe långă fostul şef al SIE şi alte personaje Read more

Statistica: Scădere de 16-18% a turismului

În luna noiembrie a anului 2009, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, atât sosirile, Read more

Statistica: 6,8%, şomajul pe trimestrul al III-lea 2009

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul Read more

Share