home POLITICA Statele GRECO critică modificările PSD la Legile Justiţiei

Statele GRECO critică modificările PSD la Legile Justiţiei

Share

Statele GRECO împotriva corupţiei au făcut public raportul privind corupţia din România. Experţii europeni arată că autorităţile au îndeplinit doar două dintre cele 13 recomandări care au fost făcute de GRECO făcute în anul 2016.

Călin Popescu Tăriceanu sfidează pe faţă statul de drept

Statele GRECO critică lipsa de consultare adecvată

Modificările legislative grăbite excesiv, fără consultare adecvată, făcute fie de guvern, fie de Parlament, sunt criticate de statele GRECO. Acestea rămân o problemă pentru România. În special când sunt percepute ca subminând eforturile de intergritate şi anticorupţie şi servind anumitor interese.

Au fost mai multe asemenea exemple recent. De exemplu, asupra modului în care este definit abuzul în serviciu, care a declanşat proteste de stradă masive. Similar, în februarie 2017, o lege a amnistiei a fost examinată în Parlament. Aici “au fost propuse amendamente, pentru a o extinde şi la infracţiunile asimilate corupţiei”, arată raportul.

Principala iniţiativă adoptată în România cu privire la parlamentari este adoptrea codului de conduită, în octombrie 2017. Acesta vizează reglementarea cadourilor şi a altor beneficii şi gestionarea conflictelor de interese. În pofida evoluţiei pozitive, GRECO arată că formulările vagi şi normele inconsistente de aplicare fac ca acesta să nu ofere un cadru pe deplin satisfăcător.

ANI este criticată de statele GRECO

Statele GRECO consideră că România nu a luat încă în considerare îmbunătăţirea performanţei ANI. Aceasta în ceea ce priveşte controlul declaraţiilor de avere şi interese ale parlamentarilor. Deşi metodele de lucru şi capacitatea de procesare a datelor s-a îmbunătăţit.

GRECO face apel la îmbunătăţirea punerii în aplicare a deciziilor ANI şi a sancţiunilor pentru incompatibilităţi şi conflicte de interese. Grupul statelor anticorupţie regretă absenţa unor măsuri concrete…

… pentru a asigura ca numirea şi revocarea persoanelor din cele mai înalte funcţii din cadrul parchetelor să se bazeze pe o procedură transparentă şi criterii obiective. El subliniază necesitatea ca CSM să joace un rol mai important în această procedură.

Preşedintele uneia dintre camere a mers atât de departe, până la a emite o declaraţie în octombrie 2016. Raportul aminteşte că în acesta a criticat acţiunile DNA şi a făcut apel către ambele camere să refuze să mai voteze cererile DNA până la sfărşitul legislaturii. Este vorba despre preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi
USR și PNL anunță că vor ataca la Curtea Constituţională proiectele de modificare a Codurilor
Mihai Şora vorbeşte despre impactul noii ordonanţe de urgenţă prin care se modifică din nou
Modificările la Codurile Penale pregătite de coaliţia puşcăriabililor PSD-ALDE vor consacra România ca fiind ţara
Liviu Dragnea ar putea sc[pa de condamnarea din Dosarul Referendumul prin modific[rile la Codurile Penale.
Florin Iordache preşedintele comisiei speciale care mutilează Legile Justiţiei 303, 304 şi 317, se jură
De data aceasta, cel puţin ca iniţiativă, pare a fi cea mai ambiţioasă din perioada
Consiliul Europei critică modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE la legile 303, 304 şi 317. Instituţia
Organizaţia civică Corupţia Ucide îi cheamă mâine pe bucureşteni să protesteze la Piaţa Victoriei. Ora
Guvernul este animat de o are loc o consultare pentru modificarea Legi 544/2001 a liberulului
Prejudiciul trebuie achitat în termen de 2 ani. Senatorii din Comisia juridică au votat marţi
Share