home MASS MEDIA, POLITICA STAREA PRESEI: Cu foarfeca prin Cornel Nistorescu

STAREA PRESEI: Cu foarfeca prin Cornel Nistorescu

Share

Asa cum se poate observa aici, Cornel Nistorescu se afla in plin acces de antibasescita acuta, intors cu cheita de patronul sau. Cateva zile i-am ignorat crizele de nervi, mascate cu greu in scurte si violente diatribe editoriale, fara argumente valide, dominate de imprecatii gangave si tegumente galbene, mirosind a cascaval Penteleu si a lipsa de gandire sistemica.

NapocaNews

Ieri, sange pe peretii online in Cotidianul: Cu foarfeca prin ziare. Anticomunistul V. Tismăneanu – un activist comunist devotat este un work in progress, dupa cum am impresia, in care dl. Nistorescu isi propune sa demonstreze un fapt banal, cunoscut de toata lumea: ca, pe vremea comunistilor, Vladimir Tismaneanu a devenit, din fiul lui Leon Tismaneanu, profesor la Academia “Stefan Gheorghiu”, exact cine a fost si cine este si acum, de cand a plecat din Romania, eliberandu-se de dictatura.

Cornel Nistorescu face un lucru pe care l-am mai vazut in “Romania mare”, probabil si cu Tismaneanu. Mai nou, intr-un context deplorabil, a facut un astfel de atac “Jurnalul National”, dupa un anumit moment de la finalul anului 2006, cand CV Tudor si cu acolitii sai politici fluierau in Parlament denuntarea comunismului.

Nistorescu publica texte, care sa demonstreze ce culturnic al comunistilor era aparatorul democratiei de astazi Vladimir Tismaneanu. Versiunea romaneasca la uite cine vorbeste. Este un gest publicistic caduc, stupid, care ma plictiseste si nu-mi spune nimic nou. Aceste lucruri, si nu numai in privinta lui Vladimir Tismaneanu, sunt binecunoscute si arhidiscutate.

Scopul meu, acum si aici, nu este sa-l apar
pe Vladimir Tismaneanu. Acesta insusi a scris si a vorbit foarte mult despre faptul in sine. Mi s-ar parea si imund sa o fac. Ii admir cursivitatea ideilor si sunt de acord cu directia politica spre care merg acestea, de cand a parasit Romania comunistilor si pana astazi.

Cred ca voi spune o banalitate, insa risc si o fac: orice om are dreptul sa-si revina. Gheorghe Calciu-Dumitreasa si-a revenit de trei ori, daca nu gresesc. Intr-o conjunctura tragica. Tismaneanu a plecat din tara si de atunci este consecvent, isi sustine aceleasi idei. El s-a eliberat de doctrina comunista si de gandirea de ultra-stanga. Dincolo de aceasta, fiecare om este raspunzator, pentru propriile sale vinovatii, in fata propriei sale constiinte, iar judecatile noastre exterioare sunt superficiale.

In acest timp, Cornel Nistorescu face, folosind ziarul in fruntea caruia s-a cocotat, un soi de hagiografie inversa ieftina si revansarda. Spre deosebire de cel pe care incearca sa-l incondeieze, el, in loc sa-si revina pe vremea comunistilor si sa ramana consecvent, si-a pervertit progresiv discursul public, incepand din anul 1990, cand parea un reprezentant de frunte al presei independente, un oponent al Regimului Iliescu, pana astazi, cand da in Basescu si se viseaza, pentru acest act parapublicistic natang, eroul Natiunii.

Operatiunea lui Nistorescu nici macar nu are legatura cu moralitatea (prezenta sau absenta) la Vladimir Tismaneanu. Putin ii pasa lui nea Cornel de aspectele morale si de dilemele de constiinta ale unuia sau altuia, ale mele, ale lui Tismaneanu sau ale lui Neculai din Combinat.

Asa cum am mai explicat, scopul lui Nistorescu este simplu si face parte din planul electoral anti-Basescu din aceasta toamna: dati in apropiatii lui Traian Basescu, sapand astfel la radacina credibilitatii acestuia, ca, daca dati direct in el, il victimizati si ii creste cota.

Dupa cum se observa aici, este un nou gest disperat al adversarilor politici ai lui Basescu, care continua sa fie favorit pentru Prezidentialele din aceasta toamna. Defapt, exista o multime de spume care vor aparea in continuare pe buzele multor oameni, la unii in mod surprinzator, pe masura ce ne apropiem de actul electoral propriu-zis.

Ce scrie Nistorescu nu ma surprinde. Va continua. La fel de gangav. Nu are argumente. Nu este vorba despre Tismaneanu aici, ci despre Basescu. Pe masura ce va continua aceasta campanie stupida, sansele lui Traian Basescu de a fi reales vor creste progresiv. Toamna este aproape si ne vom convinge toti de acest fapt in curand.

Share