Sorin Ilieşiu vrea să pună cruce Pieţei Universităţii

Share

Sorin Ilieşiu a înaintat un proiect de lege, ce a fost aprobat, că la Piaţa Universităţii, în rondul unde primarii generali se jioacă riţi-piţi cu florile vara, înainte să-i ia DNA, să se pună o cruce imensă.

Iniţiativa lui Ilieşiu, din aprilie anul acesta membru PSD, ar fi menită să-i cinstească pe eroii anticomunişti, în contextul unei legi de condamnare a comunismului , care a fost votată de Senat.

La pachet, în această lege, apare şi ridicarea unei cruci enorme, de 20-25 de metri înălţime, populată, ca pomul de Crăciun, cu 40 de becuri.

Luminile vor rămâne aşa, aprinse, zi şi noapte, în memoria victimelor comunismului, flancate de-a stânga şi de-a dreapta de două drapele tricolore.

Ilieşiu este fantoma operatorului de acum 25 de ani, care a contribuit decisiv la realizarea filmului lui Stere Gulea, “Piaţa Universităţii”.

Cel mai important, în iniţiativa lui Sorin Ilieşiu, este că orice încearcă să înlocuiască, să reprezinte un pretext de eliminare sau să eclipseze troiţele puse la Piaţa Universităţii este o diversiune ticluită de urmaşii comuniştilor.

Exact cum îmi spunea acum vreo 10 ani exact Ilieşiu, la sediul GDS din Calea Victoriei 120:

Domnule, ăştia nu mai ştiu ce să facă pentru a reuşi să elimine troiţele acelea frumoase de la Piaţa Universităţii!

Ei bine, acum Sorin Ilieşiu a trecut de partea cealaltă. Să nu mai vorbim că troiţele, relativ mici şi aparent umile, rimează perfect cu creştin-ortodoxia. Bisericile ortodoxe sunt mici, iar Dumnezeul nostru, al românilor creştin-ortodocşi, este apropiat, prietenos, blând, e prietenul şi confidentul omului.

Niciodată nu am putut să înţeleg (dar am învăţat să respect) de ce ca să te rogi la Dumnezeul catolicilor trebuie să intri într-un zgârie-nori. Sorin Ilieşiu vrea să ne facă o cruce ca un zgârie-nori.

Un mamut de 20-25 de metri înălţime, plin cu 40 de becuri… dacă lipseşti din Bucureşti dinainte de începerea lucrărilor până după terminarea lor şi vii liniştit cu maşina de la Romană, pe la Ciclop, văzând cum iese din ceaţă un monstru enorm cu braţele desfăcute spre tine, te sperii şi faci accident. Intri în tête-a-queue!

Plus că Ilieşiu, prin idioţenia asta lucrativă, demonstrează că habar nu are despre ce condiţii tehnice sunt necesare pentru a înfige un astfel de crocodil în pământ. Câte kile are oare? Să aibă o tonă? Ce soclu de fixare e necesar? E loc în rondul de la Universitate pentru asta?

Trecem peste aspectul estetic, că e de porc, că arată ca naiba, că ţi se zdrumică creierii văzând un crăcănoi mai înalt decât clădirea Universităţii, dar se poate pune acolo aşa ceva?

Să ne gândim puţin: sub rond este Pasajul Universităţii, iar sub Pasajul Universităţii se află tunelul metroului. Deasupra rondului sunt tot felul de linii de troleibuz, în fine, de care nu se împiedică spiritul înalt al lui Sorin Ilieşiu.

Dar ce te faci, domnule Ilieşiu, presupunând că până la urmă ridici urieşenia asta acolo, dacă mai pui, de-a stânga şi de-a dreapta ei, şi câte un drapel? Nu cumva îl zdrenţuie troleibuzele când trec, dacă bate vântul mai nu-ştiu-.cum? Au le faci şi pe acelea din tablă inox?

Nu cumva ar fi mai bine să facem, Dumnezeului, la Piaţa Universităţii un pasaj suprateran, astfel încât maşinile să nu se mai blocheze 18 ore pe zi în buricul târgului?

Share