home POLITICA Sorin Grindeanu. Acesta este un om politic. Transcriptul complet VIDEO

Sorin Grindeanu. Acesta este un om politic. Transcriptul complet VIDEO

Share

Nu sunt de acord cu unele lucruri spuse de Sorin Grindeanu în conferinţa de presă. Mă refer în primul rând la partea economică. În schimb, un lucru este clar pentru mine: acest om are sânge în instalaţie.

Impecabil ca prestaţie publică. Şi-a structurat argumentele simplu, clar, precis. Sincer. transparent. A explicat de ce nu spune ce nu spune. Ce spune şi de ce o face. A demonstrat charismă. Şi, în primul rând, ataşament la valorile naţionale şi interesele statului român.

Să vedem ce face în continuare. Nota bună de miercuri, 14 iunie 2017 poate să se transforme într-una proastă a doua zi. Ori altădată, în viitor. Mai jos, transcriptul.

Sorin Grindeanu: PSD nu e nici al lui Dragnea, nici al lui Stănescu, Bădălău

Le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD care m-au susţinut, şi sromanilor fără legătură cu politică care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt în acest partid de 21 de ani. Colegii mei care mă cunosc foarte bine ştiu că de multe ori le spuneam că PSD nu este partidul nimănui, nici al lui Dragnea, al lui Stănescu, Bădălău şi alţii.

Forţa acestui partid a stat şi stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Le mulţumesc lor în primul rând pentru toată susţinerea dată PSD de-a lungul anilor. Vreau să clarific câteva lucruri din CEX pentru că am văzut mai devreme câteva nuanţe care nu au fost chiar aşa.

Sorin Grindeanu: “Mi s-a propus şefia mai multor instituţii”

Vreau să le trasmit multora din CEX că-mi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, care nu e prima. Dacă ne uităm în spate, au mai existat similare în partid. Ştiu de toate lucrurile dinainte de CEX şi ţin neapărat să-mi cer scuze pentru că şi datorită acestei situaţii au ajuns să trăiască o asemenea experienţă

L-am auzit mai devreme pe dl Dragnea spunând că nu era sigur că acest CEX se va termina cu încercarea de a mă demite

Nu aş vrea să spun că lucrurile nu stau aşa, dar vă spun cum stau: de ce în toată această perioadă, inclusiv în această seară în câteva rânduri, mi s-a propus şefia mai multor insituttii ale statului doar ca să îmi dau demisia, sau chiar să fac parte din viitorul guvern ca vicepremier său ministru.

L-am văzut pe dl Dragnea spunând că nu ar fi vrut să plec, dar în acelaşi timp mi-a propus tot felul de funcţii.

Sorin Grindeanu. “Nu-mi dau demisia”

Nu-mi dau demisia. Vă spun şi de ce: e guvernul României, nu al CEX-ului PSD. Toţi trebuie să ne simtitm responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia când Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Asta am spus şi în CEX.

E normal faţă de sutele de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple. Eu nu vreau ca alte scenarii să poată intra în discuţie. Tocmai pentru aceasta fac acest lucru. Demisia mea va veni când Iohannis, după consultările cu partidelel, va spune “Îl numesc premier pe X de la PSD”. Şi am anunţat asta în CEX.

Am înţeles că eu sunt de vină că nu avem diverse lucruri enunţate timpd e o oră şi ceva de Darius Vâlcov în şedinţa CEX. Vreau să fac o precizare: nu mă agăţ de acest scaun şi nu vreau să fie interpretată ca şi când m-aş agăţa de scaun. Nu. Am spus că-mi dau demisia în acele condiţii.

Sorin Grindeanu: “Această criză să se încheie cât mai rapid”

Sper ca această criză să se încheie cât mai rapid. Revin la celebrele măsuri din programul de guvernare. Am văzut vreo 390 de măsuri care trevuiau făcute în primul semestru al anului. Dar totodată sunt de vină că nu sunt îndeplinite măsuri cu termen de finalizare 2018.

Vă rog să studiaţi. Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Eu ştiu că suntem încă ţara membră UE şi trebuie să respectăm sancţiunile UE. Poate că dl Vâllov şi ceilalţi ştiu altceva. Şi de-asta trebuie să plec, probabil.

Deşi avem o economie care merge foarte bine, şi nişte miniştri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus, după toate aceste aceste luycru în CEX, dlui Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec. Să ne dăm amandoi demisia. Nu am văzut că s-a întâmplat, sau poate mi-a scăpat în declaraţiile de după.

Dragnea, acum o lună, era mulţumit de Guvern

Pe 19 mai, acum o lună, dl Dragnea spunea aşa: Mă mulţumesc toate ministerele ca cetăţean şi preşedinte de partid. Repet: acum o lună. Ce s-a schimbat între timp? Chiar nu am reuşit să aflu în şedinţa CEX.

Nu mi-am dorit deloc să ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD şi România. Înainte de şedinţă am încercat să înţeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după doar 6 luni, un guvern care a performat şi are rezultate. Am vrut să înţeleg de ce timp de o lună dl Dragnea şi alţii au vorbit desre remanieri, analize şi demişii.

Mi-e foarte greu să înţeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniştri, puşi de tine acolo? Nu am găsit un răspuns, decât unul singur, poate: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea.

Realizări ale Guvernului, conform lui Sorin Grindeanu

Iată câteva realizări ale Guvernului: cea mai mare creştere economică din UE – 5,7%. Puterea de cumpărare a crescut faţă de anul trecut. Cea mai mică inflaţie din UE: 0,4%. Peste 110.000 de locuri de muncă nou create.

Ţara cu cel mai mic şomaj: 5,3%. Investiţii directe de 1,3 miliarde euro. Nivel record al exporturilor. O informaţie nouă: reprezentantul misiunii CE pe fonduri europene a spus că în mare parte totul e în regulă, dar avem nevoie de stabilitate pentru aprobarea măsurilor. Am fost întrebaţi azi cine semnează documentele săptămâna viitoare.

Relaţiile externe: eu şi colegii am încercat să construim, să întărim relaţii. Aş menţiona vizite în Israel, Croaţia, Austria şi, mai ales, vizita din Franţa, unde am convenit cu omologul meu să lucrăm împreună pe dosarele importante.

“Suntem într-o poziţie extrem de bună”

Suntem într-o poziţie extrem de bună să devenim membri OCDE, o ţintă pe care ne-o dorim în toamna acestui an. Am tot auzit pe surse de o evaluare a guvernului, miniştrilor şi a mea. Am participat la întâlniri cu preşedintele partidului, cu colegi.

Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. dacă vi se pare că e o metodă corectă, mie nu. Cred că această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine ca premier şi cu fiecare ministru, ca să fie una reală.

Marea majoritate a miniştrilor nu au participat la întâlniri de acest tip şi pentru ei a fost o premieră făcută de dl Darius Vâlcov, care, din câte ştiu, nu mai e membru PSD.

Cine face parte din comisia PSD de evaluare, în afara lui Vâlcov

Această comisie celebră din partid care analizează activitatea guvernului nu am aflat nici azi cine mai e în ea în afară de Vâlcov. Nu ştie nimeni din cine e formată. Cred că ce s-a întâmplat azi de fapt era o justificare pentru a mi se spune “trebuie să pleci, să-ţi dai demisia”.

Vă rog să vă consultaţi arhiva că prin martie sau aprilie la alt CEX al PSD din Sinaia s-a făcut evaluare după primul trimiestru. Avea de implementat 43 de măsuri, pe trimestrul 2 – 54. Din acestea adunate, în acest moment, 54 sunt îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt.

Dintre cele adoptate: creşterea cu 20% a salariului minim, creşterea salariilor din educaţie şi sănătate, creşterea venitului asistenţilor persoanelor cu handicap, legea prevenţiei.

Ceaslovul lui Vâlcov

Revin la acel ceaslov prezentat de Vâlcov: rar mi-a fost dat să văd aşa ceva. Iată câteva exemple: la nerealizări sunt incluse două măsuri la care însuşi Dragnea a anunţat că se renunţa: TVA zero la locuinţe şi la publicitate.

Chiar nu am răspuns la aşa ceva. La fiscalite-buget, 18 măsuri neîndeplinite au termen în 2018, alte 5 nu au termene. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu şi Viorel Ştefan.

La educaţie mi se reproşează că nu am făcut programe de dezvoltare a tuturo copiilor de la naştere până la majorat. La politică externă, printre nerealizări e trecută dezvoltarea relaţiilor cu Rusia. Îmi asum.

O prevalare

Promovarea procesului de extindere a ţărilor din Balcanii de Vest e trecută tot la nerealizare, în condiţiile în care acum câteva zile m-am întors din Croaţia. În concluzie: a trebuit să se dea motivul să se arate că acest guvern nu şi-a făcut treaba şi trebuie să plece acasă.

Sincer, e păcat pentru membrii PSD şi pentru români. Cred că merităm mai mult respect. Mai cred că azi PNL, USR, preşedintele sunt foarte invidioşi pe serviciul făcut de PSD lor, pe modul în care CEX al PSD a făcut un cadou PNL, USR şi preşedintelui Iohannis.

S-a inventat o Opoziţie la guvern în interiorul PSD. Voi rămâne în PSD. Sunt membru de 21 de ani. PSD şi forţa lui nu e dată de CEX şi de 60 de oameni. Voi rămâne premier până când Iohannis va desemna un alt candidat din partea PSD.

Sorin Grindeanu: “Eu vreau ca PSD să rămână la guvernare.”

– Cum puteţi primi garanţia că viitorul premier va fi PSD, pentru că legal presedintel nu poate convoca partidele la discuţii?

Grindeanu: Eu am înţeles că mi s-a retras sprijinul politic. Tot dânşii trebuie să facă aceste demersuri. Nu mă puneţi pe mine să fiu responsabil de ce au făcut alţii. Îmi doresc ca PSD să dea viitorul premier. Nu Sorin Grindeanu, să ne înţelegem. Nu mă agăţ de acest scaun. Pare şi absurd acum. Dar vreau să avem această garanţie. Dl Dragnea nu a dat această garanţie în CEX şi nu e în regulă.

– Ce plan aveţi pe termen scurt, că nu aveţi cabinet?

Grindeanu: O să vă transmit mâine. Nu am primit nici o demisie până acum. O să iau deciziile mâine. Acum nu există nimic oficial.

Grindeanu: “Sunt membru PSD în Timişoara, la Organizaţia 139”

– Dragnea a zis de două ori că aţi fost exclus, de 3 ori că nu aţi fost exclus. Mai sunteţi sau nu?

Grindeanu : Eu sunt membru în Timişoara la organizaţia 139. Nu cred că sunt exclus.
Nu văd motivele statutare să fiu exclus. Dincolo de deciziile a 60 de oameni există un statut după care ne ghidăm. Art 20 al statului spune că “Validarea premierului se face în Congres”.

– Aţi cerut în CEX un congres?

Grindeanu: Am cerut respectarea statutului.

– Aţi discutat cu Iohannis în ultimele două zile?

Grindeanu: Nu.

– Potrivit unor surse a ieşit o declaraţie a dnei Lia Olguta Vasilescu că e un guvern de tranziţie.

Grindeanu: Lia Olguţa Vasilescu probabil ştia de cinci luni

– Ştiaţi asta?

Grindeanu: Nu. Şi eu am auzit amuzat asta. Nu am ştiut că punem guvern din 6 în 6 luni. Probabil că dna Lia Olguta Vasilescu avea informaţiile şi ştia că după 5 luni va veni un raport de evaluare făcut de dl Vâlcov.

– Dragnea spunea azi că miniştrii PSD au demisionat. Confirmaţi?

Grindeanu: Maine o să vă dau detalii. Vreau să lucrăm procedutal, trebuie să-mi parvină demisiile. Vreau să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt miniştri: demisiile intră în vigoare când sunt trimise de premier către Preşedinţie şi Preşedinţia ia act de ele. Asta e legea.

– Aţi făcut o evaluare? Ce a ieşit, aţi fi schimbat miniştri?

Grindeanu: Aş fi făcut câteva schimbări, dar în nici un caz nu aş fi făcut lucrurile în forma desfăşurată în ultimele săptămâni. Aş fi avut discuţii cu cei vizaţi şi-i anunţăm eu. Ştiţi de ce? Toată această presiune pe care au creat-o, punând-o pe umerii miniştrilor, a dus întreaga structură administrativă la un anumit blocaj administrativ. De aceea nu se fac la TV. Decizia se ia şi o anunţi.

Sorin Grindeanu: Cabinetul meu a fost făcut de Dragnea

– Retragerea sprijinului politic are legătură cu Ministerul Justiţiei şi OUG 13, pragul pentru abuz în serviciu?

Grindeanu: Sper că nu

– Ce şefii vi s-au propus azi? Inclusiv SIE?

Grindeanu: Nu. Vicepremier, da.

– Aţi mai accepta funcţia?

Grindeanu: Da, împreună cu colegii mei. Da, am făcut erori, nu e un guvern perfect, dar am încercat cu deschidere să fac bine. E o poziţie onorantă. Dar aş accepta în cu totul alte condiţii. De exemplu, toată echipa a fost nominalizată şi făcută de dl Dragnea. N-aş mai accepta aşa ceva.

– Aţi vorbit cu familia? Ce v-au transmis?

Grindeanu: E foarte important acest aspect. Sunt alături de mine.

“Sigur aş aproba OUG 14”

– Aţi mai aproba acum OUG 13?

Grindeanu: OUG 14, sigur!

Azi s-a dat acea justificare, acel ceaslov. Nu vreau să trimit în derizoriu. Justificarea pentru decizia de a schimba guvernul, care se pare că era ştiută de Olguta Vasilescu de la început. probabil că trebuia să se întâmple anumite lucruri pe care guvernul meu nu le-a făcut. Pot să vă spun că sunt un om cu experienţă în administraţie. Am fost chemat şi rugat de dl Dragnea la sfârşitul lunii decembrie 2016 să fiu premier. Primul meu răspuns a fost Nu. Eram preşedinte de CJ Timiş, am câştigat pentru prima oară alegerile locale şi generale.

– V-aţi simţit folosit de Dragnea?

Grindeanu: Nu. Am încercat în aceste 6 luni să fac ce pot mai bine. Dar se pare că soarta noastră fuse scrisă din urmă cu 6 luni.

Sorin Grindeanu: “Sunt anumite lucruri pe care nu le-aş mai face”

– Vă e ruşine de momentul cu ştiuca sau cu prima şedinţă de guvern?

Grindeanu: Sunt anumite lucruri pe care nu le-aş mai face.

– A fost un linşaj politic la CEX?

Grindeanu: Nu. S-a dorit a se da o explicaţie de ce a ajuns un partid să-şi dea jos propriul guvern.

– A fost ordin pe unitate să fiţi …?

Grindeanu: Chiar nu ştiu.

– Aţi accepta o nominalizare de la preşedintele Iohannis de premier?

Grindeanu: Acum, PSD dă decizia lui Iohannis. Eu nu vreau să se întâmple asta. Eu nu vreau să am semne de întrebare dacă va fi sau nu premier de la PSD. Eu nu vreau să risc. Nu pentru mine. Am demisia scrisă, o înaintez când se anunţă noul premier de la PSD. Acest risc există, nu mi s-a oferit la CEX o garanţie a această posibilitate e exclusă şi a trebuit să vin cu această condiţie bună pentru PSD.

“Eu nu plec din PSD”

– Ponta şi Năstase v-au sărit în apărare. Au apărut zvonuri că vreţi să rupeţi PSD.

Grindeanu: Eu nu plec din PSD

-Ati vorbit cu Ponta înainte de CEX?

Grindeanu: Am vorbit cu Ponta, dar şi cu mulţi alţi membri de partid.

– Cat de mult au contat chestiunile legate de justiţie în decizia CEX de azi?

Grindeanu: Aş specula dacă v-aş răspunde.

– Aţi avut întâlnire cu ambasadorul SUA de curând săi i-aţi cerut sprijinul?

Grindeanu: Nu

– Vă e teamă că Iohannis ar putea numi un tehnocrat?

Grindeanu: Păi tocmai v-am răspuns. Eu fac tot ce pot să fie premier cineva din PSD. Încerc prin acţiunile mele să rămână premier de la PSD. CEX nu mi-a dat nici o garanţie că va urma premier PSD.

Citeşte şi
Dăncilă şi Firea, două coţofene. Transcriptul certei aici

Un transcript al certei dintre Viorica Dăncilă şi Gabriela Firea a ieşit la suprafaţă din Read more

Klaus Iohannis, apel dur adresat PSDragnea. Faptele antisociale comise în Piaţă trebuie anchetate

Klaus Iohannis a ieşit la declaraţii la trei zile după evenimentele din seara de 10 Read more

Ghita: SOV m-a amenintat cu moartea intr-o parcare

"Vîntu era cu un om care să-l ajute, eu cu un domn. Acolo m-a amenințat Read more

Cazul SOV. Ultimele diversiuni disperate

Ultimele diversiuni disperate ale gastii de potentiali infractori eolieni se vad cu ochiul liber. Pentru Read more

Referatul procurorilor pentru arestare in Cazul Vantu

"Vezi-ti doar de business! Ca-ti rupem gatul ori gruparea mea, ori gruparea lui C. [...] Read more

Ruxandra Sararu, de la Chisinau: “China, ingrijorata de exercitiul militar Coreea de Sud – SUA”

Ruxandra Sararu si-a dat demisia la inceputul lunii decembrie din SRR, unde era director al Read more

Ruxandra Sararu: “Cazul lui Artur mătură conştiinţe”

Protagonista unui scandal media de sfarsit de an, Ruxandra Sararu si-a dat demisia la inceputul Read more

Discutia Traian Basescu – Crin Antonescu de la Cluj

Este foarte interesant cum anume s-au miscat staff-urile celor doi candidati in aceasta situatie: in Read more

FOTBAL – CORUPTIE: Stenograma Becali – Petre Marin – Mirel Radoi

Dezvoltam aici subiectul actelor de coruptie care au lucrat in fotbal in ultimii ani, de cand Read more

Share