home MASS MEDIA Situaţia libertăţii presei în România se deteriorează

Situaţia libertăţii presei în România se deteriorează

Share

Federaţia Sindicatelor FAIR – MediaSind constată că situaţia libertăţii presei în România sa deteriorat din cauza intervenţiei politicului.

Situaţia presei din România s-a deteriorat din cauza intervenţiei politicului!

Astăzi, 3 mai 2016, de Ziua Mondială a Presei, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind constată că situaţia instituțiilor de media s-a deteriorat, fiind degradată și condiția jurnalistului, iar libertatea de exprimare este în pericol din cauza intervenţiei politicului în acest domeniu vital pentru democraţie.

Situaţia libertăţii presei: TVR în pragul colapsului

De asemenea, FAIR–MediaSind semnalează faptul că instituţiile publice de presă rămân excesiv de politizate. Intervenția abuzivă a politicului a adus Televiziunea Română în pragul colapsului, iar Radioul Public este confruntat cu acuzaţii de corupţie şi cu decizii arbitrare care limitează dreptul jurnaliștilor la liberă exprimare.

Nu putem să nu observăm insistența cu care Puterea susține la conducerea Radioului Public, în ciuda numeroaselor proteste publice declanşate atât în ţară cât şi în străinătate, un om incompatibil și chiar semnatar al unui angajament cu fosta securitate.

Nu putem ignora nici modul în care este cheltuit banul public, de multe ori, în favoarea clientelei politice. Abuzurile împotriva angajaților continuă, iar parlamentarii ignoră orice protest preferând să ascundă sub preş orice sesizare primită din partea societăţii civile.

Situaţia libertăţii presei: dialogul social este compromis

În acelaşi timp, dialogul social, la toate nivelurile, este compromis de o legislaţie a muncii restrictivă şi abuzivă. Astfel, negocierea Contractului Colectiv de Muncă din sectorul Cultură şi Mass-Media este blocată.

Presa scrisă, dar și cea audio-video și, în special, cea locală, sunt pe cale de dispariţie, întrucât actuala legislație a muncii nu mai oferă o protecție reală angajaților din presă.

Societățile private sunt sufocate de o impozitare excesivă și depind, în mare parte, de interesele baronilor locali.

Din aceste motive, şi în acest an, singura speranţă pentru jurnalistul român rămâne presiunea străzii şi, în special, presiunea instanţelor internaţionale asupra factorilor decizionali autohtoni, care să scoată presa din sfera influiențelor politice, de orice fel.

Având în vedere această situaţie gravă în care se află jurnalismul românesc, la solicitarea FAIR- MediaSind, în urmă cu câteva zile, Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a votat o moţiune în regim de urgenţă prin care a hotărât următoarele:

1. Să sesizeze Preşedintele României, Prim Ministrul şi Parlamentul României în legătură cu modificarea legii difuzorilor publici (TVR şi SRR) în sensul garantării independenţei acestor instituţii şi numirii conducătorilor lor pe baza unor criterii profesionale de selecţie discutate cu societatea civilă.

2. Să informeze Confederaţia Europeană a Sindicatelor, a Consiliului Europei, a Parlamentului European, privind modul în care au fost trataţi salariaţii şi liderii de sindicat din Compania Publică de Radio.

3. Să trimită o misiune în România din partea EFJ cu scopul de a observa situaţia din Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. (vezi aici)

În numele libertății presei și a sărbătorii de azi, Biroul Executiv Permanent al Federației Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind cere actualei clase politice să se abțină de la orice formă de imixtiune in activitatea presei românești, să renunțe la controlul politic asupra instituțiilor de media publice și să lase breasla jurnaliștilor să-și îndeplinească cu succes misiunea de bază, aceea de a informa corect publicul.

Biroul Executiv Permanent FAIR-Media
Bucureşti, 3 mai 2016

Citeşte şi
Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis
După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația
Ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, un mârlete, faţă de care Traian Băsescu, cu a lui
Adina Anghelescu anunță, într-o postare pe blogul lui Radu Tudor, că a încetat colaborarea cu
Președintele PSD Cluj, Liviu Alexa, proaspăt numit în fruntea organizației de Viorica Dăncilă, a postat
Jurnalistul Sebastian Oancea prezinta o discutie cu un functionar dintr-o primarie PSD din judetul Vrancea
Liviu Alexa, un jurnalist corupt, plătit de PSD (Newsweek a publicat dovezile de mult timp),
Deputatul PSD Liviu Plesoianu a anuntat ca a decis sa nu mai calce niciodata in
Conducerea TVR continuă seria diversiunilor menite să denigreze credibilitatea MediaSind TVR, răspândind printre angajați informații
Unul dintre cei mai vechi oameni din echipa Digi24 părăsește postul de știri. După șapte
Share