home POLITICA Sistemul totalitar, avocatul Lenin si distrugerea legalitatii (Tismaneanu)

Sistemul totalitar, avocatul Lenin si distrugerea legalitatii (Tismaneanu)

Share

Predau un curs doctoral despre perspective comparative asupra totalitarismului. De fapt, cum observau Pierre Hassner si Guy Hermet intr-un volum aparut cu ani in urma, este mai adecvat sa vorbim despre totalitarisme.

FOTO: FrontPress

Dar nu putem ignora invariantii, temele, obsesiile, motivele comune existente in stalinism si nazism. Tocmai de aceea mi se pare important volumul Beyond Totalitarianism: Stalinism and Nazism Compared aparut in 2009 la Cambridge University Press, editat de Michael Geyer si Sheila Fitzpatrick.

Bogata in sugestii, informativa si densa, introducerea semnata de profesorul Michael Geyer de Universitatea din Chicago, reprezinta un excelenta sinteza a catorva decenii de dezbateri pe tema totalitarismului.

Cartea este organizata in patru parti: Governance; Violence; Socialization; Entanglements. Fiecare capitol este scris de doi specialisti, un expert in stalinism si altul/alta in nazism. De pilda, primul capitol, intitulat “The Political (Dis)Orders of Stalinism and Nazism” este scris de Yoram Gorlitzky si Hans Mommsen.

Capitolul despre Omul Nou in Rusia stalinista si in Germania nazista este scris de Peter Fritzsche si Jochen Hellbeck (acesta din urma este autorul lucrarii Revolution on My Mind: Writing a Diary Under Stalin, Harvard University Press, 2006), o carte care a influentat decisiv orientarea actuala a studiilor despre problema constiintei individuale a “omului sovietic”, a constructiei si reconstructiei sinelui, a sentimentelor si emotiilor, deci a subiectivitatii asadar in regimul totalitar stalinist.

Peter Fritzsche este autorul volumului Stranded in the Present: Modern Time and the Melancholy of History. Concluzia acestui capitol merita citata… citeste tot aici

Citeşte şi
CTP a spus că a înțepenit atunci când a auzit că Viorica Dăncilă a declarat
Viorica Dăncilă i-a trimis luni, 13 august 2018 o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker,
Purtatorul de cuvant al PSD, Valeriu Steriu, are rude apropiate aflate in functii de prim-rang
Premierul Ludovic Orban a dezvaluito noua actiune de sabotaj a PSD. De data aceasta sunt
Deputatul Cătălin Rădulescu a facut scandal, dupa ce a fost prins trecand cu masina pe
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus retragerea observaţiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şi românii din ţară trebuie să aibă posibilitatea
Ludovic Orban a anunțat miercuri, la începutul ședinței de guvern, că a demis-o pe Lia
Robert Turcescu, deputat PMP, s-a enervat tare pe candidatul formațiunii la prezidențiale - Theodor Paleologu,
Augustin Zegrean a transmis un îndemn pentru guvernul PNL, să desființeze Secția Specială: „Dacă au
Share