Siria este subiect închis. SUA opreşte negocierile cu Rusia

Share

SUA au suspendat sine die negocierile bilaterale cu Rusia privind situația războiului civil din Siria. “Toată lumea a ajuns la capătul răbdării cu Rusia. Nu mai există nimic despre care SUA și Rusia să poată vorbi“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, John Kirby.

Statele Unite își suspendă participarea în negocierile bilaterale cu Rusia pe care le-am pornit pentru a ajunge la un nou acord de încetare a ostilităților“, a spus Kirby. “Nu a fost o decizie luată cu ușurință“, a adăugat el.

Toată lumea a ajuns la capătul răbdării cu Rusia. Nu mai există nimic despre care Statele Unite și Rusia să poată vorbi” cu privire la Siria, a comentat Kirby. Acesta a fost citat de AFP, via Agerpres, vorbind despre o “situație tragică“.

Rusia “nu a reușit să-și respecte propriile angajamente“, mai ales în domeniul umanitar. Ea a fost “incapabilă să se asigure” că regimul sirian încetează bombardamentele, a explicat purtătorul de cuvânt.

Rusia şi Siria au ales o cale militară

Dimpotrivă, Rusia și regimul sirian au ales să continue o cale militară“, a adăugat Kirby.

SUA renunță și la centrul de coordonare militară comun cu Rusia vizând combatarea grupărilor jihadiste, prevăzut în acordul americano-rus. În consecință, își vor retrage personalul care fusese desfășurat în vederea unei posibile înființări a acestui centru.

Cu toate acestea, “pentru a asigura securitatea personalului militar și a permite lupta împotriva Daesh, (SUA) vor continua să utilizeze canalul de comunicare stabilit cu Rusia” în cadrul mecanismului de deconflictualizare. Aceasta vizează evitarea unor incidente între avioane ale celor două părți, mai indică Departamentul de Stat.

Share