home EVENIMENT Sicriul Regelui Mihai I, urcat pe afet de tun până la Curtea de Argeş

Sicriul Regelui Mihai I, urcat pe afet de tun până la Curtea de Argeş

Share

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi transportat de la București la Curtea de Argeș cu Trenul Regal. El va fi purtat, aşa cum cere tradiţia, pe un afet de tun.

Regele Mihai I al României. Demonizarea comunistă

Aceasta – sâmbăta viitoare, după scurta ceremonie religioasă și militară din Piața Palatului Regal. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun și va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală.

Procesiunea se va face pe jos. Afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

Sicriul va fi apoi dus la Gara Regală Băneasa

După slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul va fi urcat într-o mașină mortuară. Cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la București la Curtea de Argeș cu Trenul Regal.

, anunţă Casa Regală. Regele Mihai I va reveni pentru ultima oară în România săptămâna viitoare. Atunci sunt programate ceremoniile sale funerare.

Sicriul, via Aeroportul Otopeni, transportat la Castelul Peleş

Miercuri, 13 decembrie, la ora 11,00, sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni. De aici, va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș.

Evenimentul se va desfășura în prezența șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române. De asemenea, a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale.

Miercuri, 13 decembrie, la ora 14,00, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

Transmiteri de condoleanţe

De la ora 14,00 la ora 15,00, vor putea transmite condoleanțe instituția Președintelui României. Președinția Republicii Moldova. Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova.

De asemenea, membrii Parlamentelor celor două țări. Între orele 15,00 și 16,00, vor putea transmite condoleanţe reprezentanții instituțiilor statului, centrale și locale. De la ora 16,00 la ora 17,00 – reprezentanții corpului diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai organizațiilor internaționale.

Între orele 17,00 și 18,00 — reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova. De asemenea, cei ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

La Castelul Peleş

În aceeași zi, miercuri, 13 decembrie, la ora 18,00, sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș. Anume, la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 — 53), unde va ajunge la ora 20,30.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie. Aceasta între orele 21,00 și 24,00, joi, 14 decembrie, 8,00 și 22,00, și vineri, 15 decembrie, 8,00 și 22,00.

Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară.

Urcat pe afet de tun

Iniţial, acest punct din ceremoniile funerare nu trebuia să aibă loc. Mulţi regalişti au protestat, afirmând că, prin tradiţie, suveranul trebuie să fie dus pe un afet de tun. Astfel a apărut această modificare  La ora 11,15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun.

Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai BOR. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional. Explicaţia: Sirul a fost comandant al Armatei Române, voievod de Alba Iulia.

De la ora 11,25 la ora 12,15, cortegiul funerar va merge pe jos. Traseul: Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.

Sicriul, la Gara Regală Băneasa, via Curtea de Argeş

La ora 14,00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa. Aceasta pe ruta Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Arcul de Triumf – Șos. Kiseleff – Șos. București-Ploiești.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Casa Regală precizează că sâmbătă, 16 decembrie, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeș la o oră ce va fi anunțată curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeș. Casa Regală urmează să anunțe și ora la care va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Aici, va avea loc o ceremonie privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment.

Citeşte şi
Prinţul Nicolae a fost prezent la concertul în memoria MS Regele Mihai I

Prinţul Nicolae a revenit în România, împreună cu logodnica lui, Alina Maria Binder. El a Read more

Casa Regală. Bucurie, zâmbete. Sărbătorile Crăciunului, aproape GALERIE FOTO

Sărbătorile Crăciunului sunt aproape şi la Casa Regală. Funcţionarii instituţiei sunt primiţi în faţa Bradului. Read more

Majestate, pune-Ţi mâna deasupra României! GALERIE FOTO

Majestate, acum ne priveşti din istorie, alături de ceilalţi înţelepţi ai neamului românesc. Te-ai născut Read more

Prinţul Nicolae, acum, mesaj către români: “Nu mă las bătut!”

Un nou mesaj către români a fost transmis de prinţul Nicolae acum, în aceeaşi manieră Read more

Regele Mihai a ajuns acum în Bucureşti, cortegiu funerar

Cortegiul funerar care îl aduce pe Regele Mihai I al României a ajuns la Bucureşti, Read more

Prinţul Nicolae, mesaj cutremurător despre Regele Mihai I

Prinţul Nicolae a postat recent pe Facebook un mesaj cutremurător despre Majestatea Sa Regele Mihai Read more

Mişcarea pentru Regat cere alt protocol la înmormântarea Regelui

Mişcarea pentru Regat şi Coroană cere Protocolului Regal modificarea unor detalii din timpul ceremoniilor în Read more

Miting anticorupţie, precedat de marş de comemorare a Regelui

Un marş de comemorare a Regelui Mihai, urmat de un miting anticorupţie, va avea loc Read more

Regele Mihai I al României. Demonizarea comunistă

„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie”, afirma Maiestatea Read more

Regele Mihai a trecut în lumea celor care se uită la noi din istorie

Majestatea Sa Regele Mihai, ultimul rege al României secolului XX, a murit la Aubonne, la Read more

Share