Semnificaţia manifestaţiilor pro-unire din aceste zile

Share

Semnificaţia manifestaţiilor pro-unire cu Basarabia din aceste zile, care au avut loc în Bucureşti, este direct legată de alegerile de peste Prut. Alegerile prezidenţiale din R. Moldova vor avea loc peste exact o săptămână – pe 30 octombrie.

De-a lungul timpului, în Chişinău şi Bucureşti (în primul rând în Capitală, aici, în România), au avut loc o mulţime de manifestaţii. S-au întins steaguri uriaşe. S-a strigat “Unire!”. Prin debutul anilor 90, s-au făcut (nu în Capitală) poduri de flori peste Prut.

Unirea României cu R. Moldova, încurajată de SUA în 1991

Nimic din toate acestea nu a dus la absolut nici un rezultat concret. În afara complexităţii cu care unii dintre noi încercăm să ne demonstrăm că nu ttrebuie să ne unim. Motive? Cele mai felurite.

Rentabilitatea e cel mai des întâlnit. Evident, toate aceste motive sunt nişte mizerii diversioniste. Unele create de actorii geopolitici ce se opun unirii, altele create chiar de minţile noatre.

Semnificaţia manifestaţiilor de acum: o diversiune

Semnificaţia manifestaţiilor de acum este că acestea, aşa cum sunt ele ticluite, reprezintă în sine o diversiune. Momentul în care au loc protestele din Bucureşti este anormal.

De ce ar trebui să avem manifestaţii pro-unire cu o săptămână înainte de alegerile din R. Moldova? Acestea sunt profund influenţate de sentimentul alegătorilor faţă de unire.

Marşul Unirii, Chişinău: 50.000 de manifestanţi

Între Prut şi Nistru, lucrurile, propagandistic, sunt polarizate. Ori eşti unionist, deci eşti pro-european, ori eşti antiunionist, deci filorus. Cei ce sunt cu Moscova spun că unioniştii, pro-europenii, sunt corupţii. Aici începe denigrarea.

Vineri, Maia Sandu avertiza că în R. Moldova opţiunile de vot ar putea pivota spre antieuropean. Există un segment semnificativ de indecişi, care au de ales: ori cu Moscova, ori cu Europa şi România. Aceşti indecişi vor decide rezultatul alegerilor. Iar aici intervine semnificaţia manifestaţiilor din Capitală.

Nefirescul care provoacă

Îl cunoaştem pe George Simion bine. S-a remarcat întâi ca lider al grupării Noii Golani. O ciudăţenie, care prelua discursul radical al Pieţei Universităţii, provocând şi aruncând în derizoriu însă idealurile Pieţei.

El este tipul care în ultimii ani a preluat o serie de lucruri de maximă importanţă în România şi a protestat pentru ele. Dar cum a făcut-o este relativ straniu.

Şi este straniu acest videoclip. Cum adică, îi întrebi la grămadă pe Iohannis, Cioloş, Dragnea de ce nu se gândesc la Basarabia?

Armaghedonul Oligarhilor 53. CARR. Centrul de Afaceri Româno – Rus

Există o coliziune majoră între civismul intelectualizat al protestelor din 1990 şi felul în care protestează acest domn. În primul rînd când raportezi la Piaţa Universităţii 1990. Acest domn provoacă şi dâ cu tifla, manifest, pentru a enerva, pentru a crea scandal. El, în sine, este un om-problemă.

Rezultatele de azi ale celor două zile de protest tipic Simion sunt edificatoare. A fost acolo… şi Stegarul Dac! Azi, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 anunţa:

Bucureștenii sunt așteptați să se alăture Baricadei pentru Unire din Piața Universității, la ora 16:00. O delegație a unioniștilor rămași în stradă peste noapte, după marșul „Luptă pentru Basarabia”, va fi primită astăzi de partidele politice pentru a discuta despre principala revendicare a manifestanților: Unirea ca proiect de țară al României.

Ce trebuie să afle James D. Pettit despre români

Delegația din partea unioniștilor va ajunge la consultări după următorul program: la ora 12:00 – întâlnire cu reprezentanții PMP, la ora 13:00 – întâlnire cu liderii ALDE, la ora 14:00 – întâlnire cu reprezentanții PSD, la ora 17:00 – întâlnire cu liderii USR, la ora 18:00 – întâlnire cu reprezentanții PRU.

Unioniștii solicită și altor partide politice să dea curs invitației de a purta discuții constructive pe marginea revendicărilor formulate la marșul „Luptă pentru Basarabia”.

Cum se observă, PNL nu a participat la negocieri.

Ministerul Reunificiări?

Traian Băsescu cere acum crearea unui minister al Reunificării. Unioniştii protestatari au avut întâlniri cu partidele politice. PSD a declarat că solicitările prezentate de George Simion sunt legitime.

Câteva zeci de protestatari din gruparea lui Simion “dormiseră” demonstrativ, provocator, toată noaptea trecută, în Piaţă. La fântâna din faţa Arhitecturii. În corturi portocalii (de culoarea revoluţiei de acum zece ani, din România, Georgia şi Ucraina).

Radislav Sabirov, colonel rus, expulzat de R. Moldova

Nu vi se strepezesc dinţii? Ceva e strident. Dacă Poliţia sau Jandarmii interveneau peste protestul ilegal de astă noapte, la Chişinău apăreau reverberaţii:

Uite ce înseamnă România, românii şi unirea!

Iar dacă şase oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, iar organizatorii protestului au decis schimbarea traseului, aceste lucruri au fost în măsură exact să pună un accent în plus pe exclamaţia de mai sus.

Efectul, la Chişinău, ar fi că o masă critică dintre indecişi ar vota cu rusofonii. Mai ales că Plahotniuc, mama corupţiei la Chişinău, a anunţat că o va susţine pe Maia Sandu. Compromiţător, nu?

Aşadar, zilele acestea, până la alegerile din Moldova, nimic ieşit din comun nu ar trebui să se petreacă în relaţia Bucureştiului cu Chişinăul. În aceste momente, edificarea unirii României cu R. Moldova se face pe alte coordonate.

Share