home POLITICA Semnaţi în sprijinul judecătorului Cristi Danileţ

Semnaţi în sprijinul judecătorului Cristi Danileţ

Share

O petiție on-line care-și propune apărarea independenței justiției și păstrarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) departe de jocul politic a adunat 1.100 de semnături.

Inițiatorii proiectului ”Pentru un CSM puternic, pentru o Justiţie independentă, pentru viitorul ţării”, solicita încetarea oricărei dispute între cele două ”tabere” din Consiliu și solicită membrilor ”să nu intre în jocurile Ministrului Justiţiei”. Iata mai jos textul integral al petitiei pe care va invitam sa o semnati.

• semnaţi petiţia online aici

“Opinia publică apreciază eforturile făcute de magistraţii români (judecători şi procurori) de-a lungul reformelor din justiţie promovate începând cu anii 2004-2005, perioada în care justiţia s-a separat în mod real de politic şi sistemul a dobândit capacitatea de auto-guvernare, în conformitate cu Constituţia României revizuită şi cu angajamentele europene ale României.

Cetăţenii au remarcat rezultatele notabile ale justiţiei, soldate cu hotărâri de sancţionare aspră a celor care au încălcat legea: condamnările politicienilor vinovaţi şi rapoartele favorabile ale organismelor europene sunt cele mai bune indicii. La acestea au contribuit atât procurorii, cât şi judecătorii.

Faptul că legea a fost aplicată în mod ferm, fără a se mai ţine seama de influenţa politicului şi de eventualele presiuni, exercitate public ori în ascuns, potrivit principiului egalităţii în faţa ei, a întărit încrederea populaţiei în justiţia română.

Semnatarii salută activitatea Consiliului Superior al Magistraturii începând cu anul 2011, când magistraţi tineri au fost aleşi să apere independenţa Justiţiei. În mod deosebit, salutăm reacţiile CSM din vara anului 2012, când datorită fermităţii dovedite în apărarea independenţei justiţiei s-au blocat iniţiativele politice de afectare a statului de drept.

De aceea, recentele evenimente petrecute în CSM cu ocazia alegerii unei noi conduceri ne îngrijorează: aşteptăm de la CSM şi în special de la acei magistraţi care au candidat pe o platformă “reformistă” să dea dovadă de unitate şi să nu intre în jocurile Ministrului Justiţiei.

Separarea artificială a membrilor în două tabere şi linşarea mediatică a acelor judecători care au votat altfel decât ceilalţi poate alimenta intenţiile declarate de modificare a statutului magistraţilor.

Poziţiile publice exprimate în acest sens de unii judecători care au criticat votul majorităţii membrilor pentru alegerea conducerii nu sunt conforme cu interesele generale ale CSM şi nu pot servi decât intereselor Ministrului Justiţiei: atacul la adresa unor colegi care au votat altfel este un atac politic, nedemn pentru judecători care se considerau până nu demult “reformişti”.

Populaţia îşi doreşte procurori şi judecători independenţi şi care să fie ocrotiţi de un singur organism, CSM. Numai astfel putem avea garanţia unor procese corecte, departe de orice partizanat politic. Populaţia îşi doreşte ca orgoliile unor membri care au votat altfel decât majoritatea să nu se răsfrângă asupra activităţii CSM şi să nu fie prilej de dezbinare în cadrul CSM.

Aşteptăm de la CSM o atitudine de intervenţie corectă şi constantă în spaţiul public. Prin apariţiile în media din ultimul an ale unor membri CSM precum judecătorul Cristi Danileţ, populaţia a putut înţelege importanţa separaţiei puterilor pentru existenţa statului de drept.

Aşteptăm deci de la ceilalţi membri CSM să sprijine eforturile acestuia, să descurajeze orice tentativă de intimidare pe cale mediatică, să reflecteze atent la încercările de dezbinare venite din partea Ministerului Justiţiei şi a unor magistraţi cu opţiuni politice cunoscute, să nu trateze cu uşurinţă actul revocării unor membri CSM, deoarece toate acestea nu sunt deloc oportune, mai ales că este vorba de membri care au susţinut în mod curajos şi constant independenţa Justiţiei.

Credem că Justiţia ca sistem are nevoie de unitate acum mai mult ca oricând şi orice disensiuni trebuie rezolvate intern. Justiţia a evoluat mult în ultimii 8 ani şi, sperăm noi, ireversibil. De evoluţiile ei ulterioare şi de comportamentul demnitarilor din justiţie depinde, poate, viitorul democratic al României.

De aceea, noi, semnăm pentru un CSM unit, fără patimi politice, fără o separare artificială între judecători şi procurori, şi mai ales pentru sprijinirea eforturilor judecătorului Cristi Danileţ în faţa încercărilor de intimidare la care este supus”.

Citeşte şi
Barack Obama, Traian Băsescu, Petre Ţuţea, Elena Udrea şi Akira Kurosawa printre semnatarii petiţiei Antena 3

Au mai semnat: Mircea Eliade, Elena Udrea, Vladimir Putin, Janis Joplin, Akira Kurosawa şi Dimitrie Read more

Petitie online contra RCS & RDS

Stop abuzurilor RCS & RDS si ale altor firme de cablu! ANPC sa-si faca datoria!

Lia Savonea nu se lasă. Marţi încearcă iar numirea Adinei Florea la SS!

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat pentru marţi o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care Read more

Antena 3 o atacă pe Ana Birchall. Cauza: intenţia privind Secţia Specială

Oana Stancu Zamfir, realizatoare de emisiuni la Antena 3, anunta ca a primit un SMS Read more

Lia Savonea, nou eşec în numirea Adinea Florea la Secţia Specială

Nu va fi cvorumul legal de 15 membri din cei 19 la şedinţa fulger a Read more

Lia Savonea o scoate din minţile ei pe Ana Birchall

Ana Birchall a declarat, după suspendarea ședinței CSM, că tensiunile se agravează şi face "apel Read more

Proiect CSM de îngreunare a accesului presei la dosarele trimise în judecată

Judecătorul Cristi Danileţ a prezentat o propunere a CSM care ar urma să îngreuneze accesul Read more

CSM a aprobat prelungirea delegării Codruţei Kovesi la Parchetul General

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat prelungirea delegarii Laurei Codruta Kovesi Read more

CSM a declanşat procedura pentru numirea preşedintelui ÎCCJ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanșat procedura pentru ocuparea funcției de președinte al Înaltei Read more

Adina Florea și Eugen Iaşinovschi, admişi la concursul pentru Secţia Specială

Procurorii Adina Florea şi Sorin Eugen Iasinovschi întrunesc condiţiile pentru participare la concursul pentru şefia Read more

Share