home CORUPTIE, POLITICA Secţia Specială este apărată de aceşti magistraţi. Cine e fiecare

Secţia Specială este apărată de aceşti magistraţi. Cine e fiecare

Share

Guvernul Orban a adoptat recent memorandumul propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind Secţia Specială, mai exact desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Mai mulţi magistraţi şi asociaţii profesionale reprezentate de aceştia au criticat în termeni vehemenţi intenţia Executivului.

Judecătoarea Andreea Ciucă de la Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Florica Roman de Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), judecătoarea Dana Gîrbovan de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi procuroarea Elena Iordache de la Asociaţia Procurorilor din România (APR) au emis un comunicat de presă comun în care au criticat intenţia Guvernului liberal de a desfiinţa SIIJ.

Opinii similare au exprimat judecătoarea pensionară Viorica Constiniu, judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedintă a Tribunalului Timiş şi procurorul Liviu Tudose.

Cine sunt magistraţii pro-SIIJ. Judecătoarele Andreea Ciucă, Florica Roman şi procurorul Liviu Tudose au fost vicime ale „abuzurilor” DNA.

În 2003, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, a fost acuzată de luare de mită de procurorii PNA-lui înfiinţat de Adrian Năstase. Judecătoarea a fost prinsă în flagrant cu banii primiţi de la un politician local, dar a susţinut că a fost vorba de un împrumut.

Ciucă a fost chiar arestată de procurori (la vremea respectivă, aceştia puteau să emită mandate de arestare), însă a fost eliberată de Instanţa supremă. Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată defiinitiv în 2010 de un complet de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol. Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare. În 2015, dosarul a fost restitut la parchet, iar ancheta a fost preluată de procuroarea Florentina Mirică de la DNA Bucureşti, care a clasat acuzaţiile în 2017.

Ulterior, judecătoarea Roman a formulat plângere la Secţia Specială împotriva procurorilor DNA Oradea, care ar fi „terorizat-o”.

Sursa: G4Media.ro

Share