home DIVERSE Se schimba polii magnetici in 2012 (AIM)

Se schimba polii magnetici in 2012 (AIM)

Share

Tot mai multi fizicieni cred ca inversarea polilor va avea loc in 2012. Ultima data, fenomenul a avut loc in urma cu 780.000 de ani, insa a existat o perioada in istoria Pamantului cand campul magnetic nu a suferit nicio modificare timp de 30 milioane de ani, spun cercetatorii.

FOTO: AIM

Desi existenta acestui fenomen ciudat a fost sesizata inca de acum un secol, pana in prezent motivele inversarii polilor au ramas un mister.

O noua ipoteza asupra originilor campului magnetic, elaborata de o echipa de cercetatori americani, ofera o explicatie posibila asupra a ceea ce pare, la prima vedere, o anomalie.

“Campul magntic al Pamantului este alcatuit, de fapt, din doua campuri cu doua surse separate”, sustine Kenneth Hoffman din cadrul Universitatii din California.

Partea puternica este reprezentata de directia axului nord-sud si poate fi imaginata ca un magnet gigantic aflat in inima Pamantului. Partea slaba este cea care se afla mai aproape de suprafata.

“Campul nu este intotdeauna stabil, directia si natura curgerii se schimba, cauzand inversarea polilor. In momentul in care puterea acestuia slabeste, devine mai putin capabil sa ajunga la suprafata Pamantului, iar ceea ce vedem noi este actiunea partii mai slabe a campului”, explica Brad Singer, unul din geologii care au participat la studiu.

Cu ce ne afecteaza o astfel de eventuala schimbare

“Odata cu inversarea polilor magnetici ai planetei, anotimpurile si toate ciclurile naturale care depind de pozitia planetei fata de Soare sufera schimbari semnificative. In telecomunicatii, transmisii radio si aviatie va fi haos,” mentioneaza site-ul stirileprotv.ro, citand surse academice.

“Animalele care migreaza vor fi bulversate si nu vor mai putea sa se orienteze. Cea mai importanta schimbare pentru om va fi cea a climei pentru ca zonele fertile s-ar putea desertiza in urmatorii ani, iar nivelul oceanului va creste.

” Pe de alta parte, odata cu acest pericol, ne mai pandeste unul. Fizicienii spun ca, ipotetic, in momentul inversarii polilor magnetici, scutul magnetic din jurul Pamantului dispare pentru o perioada de timp. Asta inseamna ca suntem “dezveliti” in fata radiatiilor cosmice… citeste tot aici

Citeşte şi
Furtunile solare care urmeaza exploziilor pot duce la dezechilibre in scoarta terestra. Ca urmare, NASA
Soarele pare sa aiba de vreun an si jumatate incoace o activitate mult mai mare
Cautam ca blembelecii extraterestri de 1.60 – 1.85 m, cantarind de preferinta 60 – 90
a mai existat o astfel de deplasare, tot in urma unor eruptii magnetice solare, dar
Posibilitatea coliziunii Apophis cu Pământul e foarte mică, dar în acest caz o regiune de
O planetă recent descoperită ar putea fi cea mai asemănătoare cu Pământul şi, prin urmare,
Gandul: Posibilă întâlnire Boc-Băsescu marţi seară. Remanierea - ţinută la secret până miercuri. Boc le-a
Cu o zi înainte de expirarea termenului de graţie dat de preşedintele Traian Băsescu guvernului
Oamenii de stiinta au avertizat marti ca activitatea solara ar putea perturba serios Jocurile Olimpice
Azi, in redactia ziarului Cotidianul a avut loc o sedinta, la care au participat Cornel
Share