home ECONOMIE Scumpiri masive. Gazele, electricitatea, creditele devin mai costisitoare

Scumpiri masive. Gazele, electricitatea, creditele devin mai costisitoare

Share

Scumpiri masive la preţurile administrate la gaze şi energia electrică. După ele, vin, în şir indian, restul elementelor confortului nostru. Aşa cum am anticipat, toamna aduce românilor veşti proaste.

Premisele si consecintele majorarii dobanzii-cheie

Încep să se vadă rezutatele faptului că de la începutul anului suntem guvernaţi de devalizatori de ţară. Banii primiţi în plus de pensionari şi de salariaţii bugetari se topesc în aceste scumpiri. În plus, inflaţia creşte.

Scumpiri. Gazele, 6% în T4

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește în medie cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Este declaraţia lui Emil Calotă, vicepreședinte al ANRE.

În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piața de gaze naturale și impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuție și furnizare au venit către noi.

, spune Calotă. Elementele luate în calcul ce determină aceste scumpiri sunt generate de cadrul general al piţeie. Şi de faptul că avem un ministru incompetent, Toma Petcu, care de la începutul anului a făcut o mulţime de erori.

Scumpiri. Electricitatea merge pe urmele gazelor

Tarifele de tip componentă de piaţă concurenţială reprezintă 90% din factura consumatorilor casnici alimentaţi în regim reglementat. Ele cresc în medie cu 3 bani/KWh de la 1 octombrie. Pe 26 septembrie, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piață concurențială.

Preţul energiei electrice pentru marea majoritate a celor opt milioane de gospodării din România va creşte. În medie, la nivel national, este vorba despre 3 bani/kWh. Furnizorii ceruseră o creștere de 10 bani.

De exemplu, pentru consumatorii din Bucureşti-Ilfov ce nu au trecut pe piaţa concurenţială, creşterea va fi de circa 5%. Acum, preţul reglementat este de 58 de bani/kWh.

Ce se întâmpla dacă…

… ANRE nu creştea preţurile administrate? Simplu, dacă piaţa o cere, trebuie să creşti aceste preţuri. Pieţele româneşti de gaze şi electricitate sunt parţial liberalizate. Pe ele activează actori privaţi. De eemplu, furnizorii de energie electrică, puternic afectaţi de prostiile spuse la începutul anului de ministru Petcu.

Ca să reziste pe piaţă (şi trei au şi plecat din piaţă), au făcut credite. Acum, trebuie să le plătească. Numai acest fapt simplu şi tot este de natură să determine ANRE să mărească preţurile. Dincolo de calendarul liberalizării preţurilor.

Apropos: nu am văzut şi ar fi foarte interesant de aflat ce pondere din actualele scumpiri la gaze şi electricitate o reprezintă calendarul liberalizării şi ce pondere alţi factori. Şi care sunt anume aceştia.

Scumpiri. Majorare dobândă ROBOR. Creditele în lei se scumpesc

Foarte multă vreme, băncile din România se raportau, în formarea dobânzilor, la o dobândă internă a băncii . Ne-a spus-o analistul economic Ion Radu Zilişteanu. Era un indicator total neobiectiv şi aproape imposibil de verificat.

Scandalurile au obligat România şi celelalte ţării ce procedau aşa să determine băncile să se raporteze la un indicator de referinţă obiectiv. La noi este ROBOR. La euro este EURIBOR. La dolarul american LIBOR, indicatori de pe piaţa monetară. Ei nu pot fi influenţaţi de cineva cu un anume interes, se formează pe o piaţă liberă.

, a explicat Zilişteanu. Toate dobânzile la creditele în lei se raportează la ROBOR la trei luni. Indicele Robor la 3 luni a urcat acum la 0,92%.Aceasta înseamnă că creditele se vor scumpi.

Citeşte şi
Jandarmii au fraternizat în Bulgaria cu manifestanţii contra scumpirilor

Jandarmii bulgari dau un exemplu demn de urmat celor din România. În timp ce jandarmii Read more

Indicele ROBOR a sărit în aer efectiv. Creditele se scumpesc iar

Pe 28 septembrie, Indicele Robor la 3 luni a urcat la 0,92%. Apoi la 1.46. Azi, Read more

Vasile Dâncu deschide gura în audieri şi spune prostii

După ce a acuzat ieri o criză de hipocalcemie, Vasile Dâncu a revenit în forţă Read more

Revista presei. Guvernul ne scumpeşte viaţa aiurea

Ce scumpiri aduce 1 aprilie: acciza suplimentară la carburanţi intră în acţiune, gazele naturale şi Read more

Revista presei. Tomac: Dreapta, unită sub Traian Băsescu

~George Cristian Maior l-a lasat pe Georgian Pop cu mana-n aer, cand vorbea despre provocari Read more

Revista presei. O va numi Ponta pe Kovesi la DNA?

~de ce s-a dezlantuit Felix contra lui Ponta~Patriciu executat silit de Imre~trecutul lui Eugen Nicolaescu Read more

Revista presei. Mafiotii ameninta jurnalisti greci

Adevarul: Jurnaliştii greci, sub ameninţare mafiotă "La un an de la execuţia cu 16 gloanţe a ziaristului Read more

Revista presei. Dan Sova ar fi luat bani ilegal pe filiera PSD

~fanfaronul Oprescu~Oprisan ingrasa BGS~taxa auto pentru orice~BNR inaspreste creditarea in valuta~de ce avem explozie de Read more

Banca Mondiala: Preturile alimentelor au intrat in “zona periculoasa”

Preturile alimentelor sunt aproape de nivelul maxim din 2008 si alimenteaza inflatia in tarile cu Read more

Revista presei. Felix si obsesia suspendarii lui Basescu

~se lanseaza cei trei: Blaga, Boc si Paleologu~razboi Putin-Medvedev~dolari mai ieftini, barili mai scumpi~Romania, numarul Read more

Share